fbpx
Automobili

Vallis Iris: SUV iz Tunisa za manje od 11.000 evra

U severnoafričkoj zemlji jeftini terenac trebalo bi da se dopadne nekim kupcima
Tržište automobila ne ide dobro, posebno u Evropi, zbog pandemije. Međutim, postoje zemlje u kojima je ekonomska kriza izazvana koronavirusom stvorila druge probleme. To je slučaj, na primer, u Tunisu, gde visoki porezi na uvoz sve teže otežavaju velikom delu stanovništva kupovinu automobila, čak i polovnog.

Ekonomska, politička i finansijska kriza: ovako bi se moglo sumirati ono što je Tunis prošao u poslednjih trinaest godina. Snažna devalvacija tunizijske valute u suštini je prepolovila kupovnu moć građana.

Da stvar bude gora, kao što je već pomenuto, porezi na uvoz vozila su izuzetno visoki. A sa prosečnom platom od 640 tuniskih dinara (oko 220 evra), samo nekoliko Tunižana može da priušti automobil.

Reklama o kaputima
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Tunis nema tako razvijenu automobilsku industriju kao u evropskim zemljama, pa je zemlja na neki način zavisna od uvoza. Problem je što jedan porez vodi drugom, a čak i najjeftiniji polovni automobili mogu koštati i do tri godine plate.

Da bismo u ovom kontekstu mogli da ponudimo nove automobile po razumno pristupačnim cenama u zemlji, postoji samo mogućnost da se ponude vozila iz lokalne proizvodnje. Tuniski proizvođač Vallis upravo je to učinio predstavljanjem novog malog SUV-a pod nazivom Iris, ako ga možete tako nazvati.

Za ekvivalent od oko 11.000 evra možete dobiti kompaktni terenac koji izgledom podseća na Jeep modele. Automobil ima niz posebnih karakteristika kako bi se troškovi sveli na minimum, poput karoserije od fiberglasa ili čelične sigurnosne ćelije zavarene za šasiju. Postoji nekoliko verzija Vallis Iris, od kojih je najskuplja oko 20.000 evra.

U ovoj premium verziji nalazimo neke zanimljive karakteristike opreme kao što su LED farovi, svetla za maglu, zvučni signali za parkiranje, kamera za zadnji pogled, 16-inčni aluminijumski točkovi i veliki izbor boja. Isto važi i za unutrašnjost sa audio sistemom, kožnim sedištima, naslonima za ruke, pa čak i informativno-zabavnim sistemom.

Za troškova razloga postoji naravno nije elektromotora ispod haube, ali mali, 82 hp trocilindrični VTi prirodnim usisavanjem motor od PSA sa zapreminom od 1,2 litara. To je dovoljno da se mali, laki SUV od 940 kilograma vozi relativno brzo. Maksimalna brzina je 158 km / h.

Vallis Iris ne bi trebalo da se nudi na drugim tržištima, a sigurno ne ni u Evropi, gde bi EU sigurnosni standardi automatski osudili ovo lepo malo vozilo. Ako to želite, jedino rešenje je skupi uvoz sive boje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button