fbpx
Automobili

2021 Hiundai i30 Sedan N Line ručni pregled

Kako sve više proizvođača automobila nastavlja udaljavanje od ručnih menjača, osvežavajuće je uskočiti u potpuno novi model i suočiti se sa tri pedale i menjačima koji zahtevaju težak teren.

Primer je Hiundai i30 N Line Sedan iz 2021. godine. Ne stoji samostalno u ponudi s ručnim menjačem u segmentu malih automobila, ali njegovi rivali mogu se računati na otprilike jednu ruku.

Hiundai je prošle godine predstavio i30 Sedan sa svojim nizom popularnih hečbekova i odmah impresionirao svojim ultramodernim stilom. Subjektivno, naravno, ali u metalu i30 Sedan izgleda iz bilo kog ugla. Te oštre nabore i uglovi dobro funkcionišu zajedno, stvarajući profil koji izgleda godinama ispred svog vremena.

To je primetila i osoba sa ulice, i30 limuzina privukla je više pažnje prolaznika od bilo kog premium i egzotičnijeg metala koji sam odneo kući u novije vreme.

Paleta Hiundai i30 Sedan prolazi kroz četiri nivoa opreme, sa dva različita motora i izborom ručnih ili automatskih menjača. Cena počinje od 24.790 USD pre troškova na putu za početni Active sa ručnim menjačem i dostiže svoj zenit sa N Line Premium od 37.290 USD.

Ali, negde lepo u sredini sedi automobil koji imamo ovde na testu, i30 N Line sa ručnim menjačem. Cena mu je 30.290 dolara plus troškovi na putu, što je oko 35.000 dolara za vožnju. Odluka za sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom dodaje oko 2500 dolara po ceni za prilaz od oko 37.500 dolara.

U polju malih automobila sa siluetom od tri kutije i tri pedale, Hiundai i30 Sedan nema previše rivala.

Kia Cerato se može dobiti sa ručnim podešavanjem u osnovnoj S opremi za 21.690 dolara (plus na putevima) i u Sport specifikacijama za 23.690 dolara.

Mazda se sa svoje strane marljivo držala tradicije, celokupne dostupne Mazda 3 limuzine (od 25.990 do 37.990 USD) sa tri pedale i „uradi sam“ menjačem.

A Toiota nudi samo jednu varijantu svoje vodeće Corolle u segmentu sa ručnom kutijom, početni Ascent Sport dostupan po ceni od 23.895 USD plus na putevima.

Kao što smo i očekivali od Hiundaia, dodavanje slova „N“ u varijantu sa sobom donosi i dodatnu dobrotu. I nije samo kozmetička, iako i toga ima na pretek.

I30 N Line pokreće Hiundaijev 1,6-litarski turbo-četvorocilindrični benzinski motor koji proizvodi zdravih 150kV i 265Nm. To je značajan podsticaj u odnosu na modele i30 Active i Elite, gde motivaciju potiče od atmosferskog 2,0-litarskog četvorocilindraša sa 117 kV i 191 Nm.

Kozmetički, N Line je poboljšan nizom specifičnih eksterijera: sjajna crna maska, ekskluzivni prednji i zadnji odbojnici N Line, sjajni crni poklopci bočnih ogledala, hromirani dupli vrhovi izduvnih gasova, zadnji difuzor i spojler prtljažnika.

Slično tome, kabina dobija neka N Line poboljšanja – crna obloga, kožna sedišta sa crvenim kontrastnim šavovima i umetcima, sportske pedale od legure i ekskluzivni kožni taster menjača N Line i volan sa crvenim šavovima dodaju silovitu atmosferu.

To je zasigurno upečatljiva kabina u pogledu dizajna, ona koja opovrgava njenu cenu. Unutrašnjost i30 Sedan ne bi izgledala neumesno u automobilu iz Evrope koji košta duplo više.

Sportska sedišta specifična za N Line su udobna i podržavaju, iako propuštaju grejanje i ventilaciju, tek sledeći model u ponudi, N Line Premium, postiže tu udobnost stvorenja.

Jedan ciglani šišmiš u spreju buketa je nedostatak DAB + radija, N Line se snalazi sa dobrim starim AM / FM, digitalnim radiom koji se opet mogu naći samo u vrhu N Line Premium. To je mala neprijatnost, ali svejedno predstavlja rang.

Drugi red je varljivo prostran, s dovoljno prostora u svim ključnim oblastima – prstima na nogama, nogama i nogama i nadglavljem – dok otvori za vazduh tamo na neki način omogućavaju udobnost putnika. Ipak, nema mogućnosti punjenja.

ISOFIKS nosači dečjeg sedišta mogu se naći na spoljnim sedištima, spajajući tri tačke sidra sa gornjim privezom na naslonu sedišta. Sedišta se preklapaju na način 60:40 kako bi se oslobodio prostor za prtljažnik koji meri 474L sa drugim redom u upotrebi. Hiundai ne navodi cifru kada je drugi red odložen. Ušteda prostora štedi živote ispod poda prtljažnika.

Ispod poklopca motora, taj 1,6-litarski turbo-u-četvoro, dosta je veseo. Sa 150kV pri 6000 o / min i 265Nm između 1500-4500 o / min, i30 N Line voli da bude oslobođen na obrtnom opsegu. A zahvaljujući uglađenom šestostepenom menjaču, možete to da uradite upravo ako vam je to savijeno u vožnji.

I, kao što je to učinio već neko vreme, lokalni tim ga je zakuvao, i30 Sedan se uselio u laganu i saglasnu vožnju, čak i preko šugavih i mrljavih površina koje prolaze za puteve u ovim delovima. I to uprkos tome što sedite na 18-inčnim legurama sa tankom gumom na bočnim zidovima. Apsorpcija manjih udaraca je odlična, dok se i sa većim hitovima lako može rešiti.

Upravljački sistem je lepo odmeren, greši sa strane svetla. I to je lepo i direktno, čineći laku upravljivost oko grada blagodatom u uskim urbanim enklavama. Parkiranje je takođe presudno, iako N Line nedostaje prednjih senzora, što je neobičan propust, dostupan samo na N Line Premium. Stražnji senzori su standardni, kao i kamera za vožnju unazad sa vodilicama.

Sve to dovodi do zabavnog malog i iznenađujuće sportskog paketa, kojim se možete mirno voziti po gradu, a opet gužvati s nekom namerom kada situacija i uslovi to opravdavaju. Angažman i puka radost proistekli iz priručnika N Line-a, oženjeni predvidivom isporukom turbo-četvorke, recept su za zabavna vremena za volanom.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button