fbpx
Automobili

Otkriven Aston Martin V12 Vantage za 2022., koji dolazi u Australiju

Aston Martin je oživeo svoju V12 Vantage pločicu sa imenom za poslednji ples sa dva turbo punjača, sa Aston Martinom V12 Vantage iz 2022. – a nekoliko odabranih primera je predviđeno za Australiju ove godine.

Noseći ime koje je poslednji put viđeno na Vantage-u prethodne generacije 2017. godine, Aston Martin će proizvesti samo 333 primerka novog V12 Vantage-a – svi su rasprodati pre globalnog predstavljanja. Očekuje se da će neki od njih proći put Dole.

Jednom kada su otišli, nestali su; Aston Martin je potvrdio da će ovaj automobil za 2022. biti poslednji Vantage opremljen 5,2-litarskim V12 sa dva turbo punjača – koji će verovatno biti poslednji V12 kompanije, pošto propisi o emisiji gasova postaju sve stroži krajem decenije.

Motor halo Vantage-a je uglavnom prebačen sa V12 Speedster-a ograničene serije iz 2020. godine, ali sa melodijom specifičnom za Vantage koja vidi da Bent-12 razvija 515 kV i 753 Nm (do 3 Nm).

Obrtni moment se šalje na zadnje točkove samo preko revidiranog osmostepenog automatskog menjača sa konvertorom obrtnog momenta – sa retuširanjem za koje se tvrdi da pruža „prefinjenost menjanja i upotrebljivost… izvan onoga što se vidi na menjačima sa dvostrukim kvačilom“ – i mehaničkim zadnjim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem .

Aston Martin tvrdi da vreme sprinta od 0-100 km/h iznosi 3,5 sekundi (za jednu desetinu brže), prema maksimalnoj brzini od 322 km/h (200 milja na sat, 8 km/h).

V12 Vantage navodi odnos snage i težine od 287 kV po toni – u rangu sa Lamborghini Huracan Evo ili Porsche 911 Turbo S kabrioletom, i više od 20 procenata u odnosu na standardni Vantage V8.

Povećanje snage sa 12 cilindara je ispunjeno režimom uštede težine, V12 Vantage koji koristi karbonska vlakna za haubu, prednji branik, panele luka prednjih točkova i bočne pragove, plus kompozitni zadnji branik i poklopac palube, laganu bateriju i novi izduvni sistem od nerđajućeg čelika sa dvostrukim izlazom koji sam smanjuje 7,2 kg.

Ispod kože, nadogradnje vešanja uključuju nove adaptivne amortizere i prerađene stabilizatore, čaure, opruge i sklopove amortizera.

Stope prednjih i zadnjih opruga su povećane za 50 odnosno 40 procenata, sa krutošću gornjeg nosača za 13 procenata, i 5 procenata tvrđim prednjim (ali 41 procenat mekšim zadnjim) šipkama protiv prevrtanja. Za očuvanje udobnosti se kaže da je nova, sekundarna zadnja „nežna opruga“.

Ostale karakteristike uključuju 6,7 do 8,0 procenata veću krutost karoserije zahvaljujući prednjim i zadnjim pločama za smicanje, kao i zadnjim ogibljenjem i nosačima rezervoara za gorivo – plus ponovo podešen sistem upravljanja.

Lukove ispunjavaju aluminijumski točkovi od 21 inča – dostupni u dva stila (i najmanje tri završne obrade), opcioni koji štedi 8 kg – umotan u 275/35 prednje i 315/30 zadnje gume Michelin Pilot Sport 4S.

Iza legura se kriju karbonsko-keramički kočioni diskovi kao standard, koji napreduju 410 mm (sa čeljustima sa šest klipova), i 360 mm pozadi (sa čeljustima sa četiri klipa). Za njih se kaže da uštede 23 kg u odnosu na ekvivalentne čelične kočnice.

Moći ćete da razlikujete V12 Vantage po preuređenom izgledu, predvođenom dizajnom „širokog tela“ koji je 40 mm širi od standardnog Vantagea.

Restilizovani prednji kraj je dom za novi prednji branik, 25 procenata veću centralnu rešetku, donji razdelnik i otvor na poklopcu motora u obliku potkovice inspirisan specijalom Vantage GT12 staze iz 2016 – spajajući izvajane bočne pragove od karbonskih vlakana i novi zadnji difuzor sa duplim centralnim izduvnim vrhovima.

Istaknuto zadnje krilo se nalazi na vrhu zadnje palube, koje se kombinuje sa razdelnikom, pragovima, difuzorom i raznim nadogradnjama podvozja za 204 kg ukupne potisne sile. Kupci mogu da izbrišu zadnje krilo kao opciju, za suptilniji izgled.

Iako je V12 Vantage prošao kroz značajne spoljašnje i mehaničke remonte, promene u unutrašnjosti nisu toliko značajne – sa nadogradnjom ekrana osetljivog na dodir od 8,0 inča za info-zabavu (pokreće stariji Mercedesov softver) koje treba da sačekaju do fejsliftinga Vantage-a srednjeg veka 2023. godine.

Putnici sede na novim Sports Plus sedištima kao standard – sa kompletnim presvlakama od polu-anilinske kože, prešivanjem „krila“ i perforacijom – sa korpama od ugljeničnih vlakana koje su dostupne kao opcija, sa izloženim školjkama od ugljeničnih vlakana od kepera, ručnim podešavanjem u šest smerova , i uštedu težine od 7,3 kg u poređenju sa standardnim sedištima.

Kupci mogu da biraju između vrtoglavog niza opcija, uključujući akcente od ugljeničnih vlakana, umetke sedišta od tkane kože ili alkantare, umetke u boji i okretne točkove, a spolja, boje za izložene karbonske vlakne (uključujući bočne pragove).

Otvaranje zadnjeg poklopca otkriva „otvoreni zadnji tovarni prostor“, pokazujući novi nosač zadnjeg podupirača automobila.

Proizvodnja Aston Martina V12 Vantage za 2022. će početi ovog meseca, uoči prvih globalnih isporuka do kraja juna. Knjige porudžbina su već zatvorene zbog “neviđene potražnje”, a sva 333 automobila su već tražena.

Vreme lansiranja u Australiji je verovatno slično, a lokalna divizija Aston Martina je prethodno potvrdila da će se automobil prodavati lokalno. Nije jasno koliko je Australijanaca dobilo V12 Vantage – Drive je kontaktirao kompaniju za više informacija o modelu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button