fbpx
Automobili

Audi A3 recenzija 2022: prva vožnja u Australiji

U drugoj polovini 2020. godine, odlazeća i treća generacija Audi A3 asortimana je doživjela nestanak.

Međutim, njegova zamena – Audi A3 četvrte generacije 2022 – tek je stigla. Sigurni smo da je Audi Australia primetio da je njegov najprodavaniji putnički automobil bio na pauzi više od 12 meseci, a sigurno smo i mi, kao australijska javnost koja kupuje automobile.

Srećom, kada je problem sa snabdevanjem rešen, Audi nas je pozvao da isprobamo novi A3 asortiman po gradu u Sidneju, kao i S3 gamu oko brda Tasmanije. Čitajte dalje ako ste zainteresovani za novi Audi A3, ali ako ste više zainteresovani za Audi S3 asortiman, kliknite ovde.

Kada je došlo vreme da izaberemo sa kojim Audijem A3 ćemo provesti pola dana, izabrali smo Audi A3 35 TFSI iz 2022. i to sa dobrim razlogom. Iako je to najjeftiniji model u asortimanu – i verovatno najbolja kupovina kada se teoretski procenjuje na papiru – on takođe ima relativno nov u Australiji 1,5-litarski četvorocilindrični turbo sa blagom hibridnom asistencijom.

Ono što „blagi hibrid“ znači u ovom slučaju je kombinovani alternator i starter od 48 volti koji ne samo da može da izvuče snagu iz motora, već i da mu „pomaže“. Ostale komponente sistema uključuju bateriju od 48 volti plus DC/DC pretvarač, a vredi napomenuti da paket dolazi samo sa pogonom na prednje točkove.

Sistem omogućava gašenje motora i kretanje po ivici pri brzinama do 160km/h, mogućnost napajanja 12-voltnog sistema (prozori, brisači i električna sedišta) kako bi se smanjilo opterećenje motora prilikom vožnje, a takođe se oslanja na napon, napred- suočavanje sa podacima dobijenim sa radara i informacija kamere kako bi se odredilo kada je najbolje ugasiti motor.

Zvuči sve pametno i pametno, i tvrdi da smanjuje cifru goriva na 5,0 L/100 km u kombinovanom ciklusu, tako da ćemo to staviti na test u našoj recenziji lansiranja. Asortiman Audija A3 35 TFSI za 2022. počinje sa Sportback (hatch) verzijom od 46.900 dolara i limuzinom od 49.400 dolara i pre troškova na putu.

Opcije u rasponu su široke, ali neke poput metalik boje (1250 USD) i Comfort paketa (2600 USD) je teško izbeći. Prvi je očigledan, ali drugi uvodi prilagodljivi tempomat, grejana električna sedišta sa četvorosmernom lumbalnom podrškom, unutrašnji retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem i kameru za prednji pogled.

Samo još jedan Audi A3 nalazi se u asortimanu, a to je moćniji Audi A3 40 TFSI S Line Kuattro iz 2022. Ne samo da predstavlja 2,0-litarski četvorocilindrični turbo sa 140kV/320Nm, već i prepoznatljiv sistem pogona na sva četiri točka. Počinje od 53.500 dolara i 56.000 dolara plus troškovi na putu, respektivno, bilo Sportback ili sedan.

Pošto smo razumeli opseg i blagi hibridni sistem našeg testnog automobila, idemo u vožnju.

Iako spoljašnji dizajn Audija A3 iz 2022. izgleda skoro kao pre, unutrašnjost je napravila veliki korak napred.

Instrument tabla izgleda odmah usmerena na vozača i ne bi se osećala zalutalo u nečemu mnogo sportskijem. Jedinstveni element njegove kontrolne table uključuje neobično visoko postavljen par ventilacionih otvora koji uokviruju 10,25-inčni virtuelni kokpit digitalni merač.

Izgleda veoma „inspirisano kokpitom“ i pomaže da usmerite svoju viziju na podatke. Instrumentacija je dobra za automobil osnovnog nivoa, iako prestižan. Možete da koristite ekran da prikažete podatke o vožnji, podatke o mapi, pa čak i informacije sa svog pametnog telefona, samo u slučaju da vam se sviđa numera koju Spotifi reprodukuje.

Međutim, ostali elementi instrument table ostaju tradicionalni, poput panela za kontrolu klime sa dugmadima. Umesto da se odluči za nešto digitalno i savremeno za svog prodavca, brend je zadržao ideju dugmadi za stvari, kao iz 1980-ih.

Čak i njegov najnoviji i najbolji električni automobil Audi E-Tron izbegava digitalne i dodirne kontrole klima uređaja za dugmad, što govori sve što treba da znate. Ostali lepi ergonomski trikovi oko kabine uključuju uredan prekidač za prebacivanje sa parkiranja na vožnju, bolje postavljeno dugme za pokretanje koje je sada po prvi put obojeno u crno i jedan višenamenski točkić za kontrolu zvuka.

Dobijeni dizajn njegove centralne konzole je prelepo jednostavan, ali simetričan. Audio točak koji sam ranije pomenuo je takođe prilično kul, jer možete jednostavno da okrećete prst u smeru kazaljke na satu ili suprotno od smera kazaljke na satu da biste podesili jačinu zvuka ili pritisnite da biste preskočili numeru. Zato plaćate Audi. Ne samo vrhunski materijali i odlična konstrukcija, već i dobro promišljen dizajn koji je istovremeno estetski prijatan, ali ergonomski, gde god da pogledate.

Standardna sedišta su ručno podesiva i dovoljno udobna, ali im nedostaje lumbalni oslonac. Moj testni automobil je bio opremljen ovim, a ne opcionim električnim sa četvorosmernim lumbalnim osloncem koji dolaze u Comfort paketu. Međutim, oni će vas držati udobnog i umirenog u svakodnevnom životu, pa čak i dovoljno podrške ako put odjednom postane brz i teče.

U drugom redu, prostor je dovoljno pristojan za klasu. Dve odrasle osobe će naći par držača za čaše u naslonu za ruke i zadnjim ventilacionim otvorima sasvim u redu, ali dodavanje trećeg će učiniti stvari zgužvanim.

Što se tiče prostora za jednog putnika (visok sam 183 cm), moja kolena su bila čista, ali blizu naslona prednjih sedišta, stopala su donekle zgnječena ispod, a glava se plaši krovne obloge. Tamni materijal koji oblaže plafon unutrašnjosti takođe ne čini nikakvu korist, ali ima dovoljno stakla da se viri kako bi se smanjila atmosfera koja liči na pećinu.

Prtljažni prostor za otvor je ocenjen na 380L za modele sa pogonom na prednje točkove ili 325L sa pogonom na sve točkove. Audi A3 limuzina nudi 425L ili 370L prostora za skladištenje, u zavisnosti od varijante.

Dovoljno je velika za namirnice koje vrede mesec dana ako se slažete kao profesionalac, ili ćete prihvatiti kompaktna kolica pored vrednih nedelju ili dve. Ispod poda prtljažnika leži, nažalost, komplet za popravku guma i nema rezervnog točka.

Kao i kod svih modela Audi A3 i S3 u asortimanu, Audi MMI 10,1-inčni infotainment sistem sa ekranom osetljivim na dodir upravlja funkcijama Apple CarPlai, Android Auto i DAB+ radija.

Odlazeća i treća generacija Audi A3 bila je jedna od poslednjih koja je imala Audijev fantastični okretni točkić na centralnoj konzoli, koji je, iskreno, intuitivniji za korišćenje u vožnji nego samo ekran osetljiv na dodir, prema automobilu u ovoj recenziji.

Na neki način, osećam se kao da je ovaj novi sistem samo za bokanje prstima lagana ergonomska greška. Međutim, glasovna kontrola funkcioniše prilično dobro sa australijskim akcentom, a posebno kada koristite Apple CarPlai, nije vam potrebno previše pokreta da biste obilazili različite menije.

Standardni stereo sa šest zvučnika je dovoljno dobar za novac, a njegov sistem mikrofona bez upotrebe ruku je „bolji nego inače“, barem prema jednoj osobi koju sam nazvao iz preko 100 novinarskih vozila.

Ostale stvari koje je lepo imati uključuju bežično punjenje, dva USB-C porta za punjenje i Audi povezane usluge (SOS/usluga).

Audi A3 35 TFSI 2022 sa pogonom na dva točka je jedini model u asortimanu koji je dobio zvaničnu ANCAP ocenu bezbednosti sa pet zvezdica, nakon što je testiran prema kriterijumima 2020. Dakle, ako vaša lična situacija zahteva ANCAP bezbednosnu ocenu sa pet zvezdica, onda imate sreće.

Vredi napomenuti da ceo Audi A3 asortiman standardno dolazi sa Audi Connect Plus sigurnosnom i asistenčnom tehnologijom, koja omogućava pronalaženje automobila i daljinski signal, daljinsko zaključavanje i otključavanje, hitne pozive i onlajn pomoć na putu preko vašeg pametnog telefona.

To takođe znači da automobil dolazi sa dve unapred instalirane SIM kartice. Jedan omogućava povezivanje podataka između vas i automobila, a drugi namenjen za povezivanje sa stvarima kao što su hitne službe, jer sistem to može da uradi u slučaju teške nesreće.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button