fbpx
Automobili

Ford Ranger i Everest plug-in hibridi dolaze u Australiju 2024. godine – izveštaj

Nova generacija Ford Ranger ute i Ford Everest pogon na sva četiri točka su na putu da dobiju plug-in hibridne opcije 2024. godine, prema novim informacijama koje je prikupio Drive – i oni su u redu za australijske izložbene salone.

Javno dostupne informacije koje je otkrio Drive ukazuju na to da su plug-in hibridne (PHEV) verzije novog Ford Ranger ute i Everest SUV-a u razvoju – a ne hibridne ili potpuno električne opcije za „samopunjenje“ – i trebalo bi da budu lansirane krajem 2023. ili 2024. godine.

Štaviše, informacije sugerišu da će i novi Ranger i Everest PHEV biti ponuđeni u Australiji – koji će stići u Fordove izložbene salone kao vozila iz 2024. godine – što ih čini jednim od prvih elektrificiranih ponuda u njihovim pojedinačnim i velikim 4VD segmentima.

Ne očekuje se da će hibridna verzija Tojote HiLuk stići pre nego što model sledeće generacije bude lansiran sredinom decenije, dok rivali iz Isuzu/Mazde, Nissana, pa čak i Fordovog razvojnog partnera za novi Ranger, Folksvagen, nisu objavili firmu planovi za uvođenje hibridnih dvokabinskih vozila.

Specifičnosti plug-in hibridnog Ranger i Everestovog motora i elektromotorne kombinacije tek treba da budu objavljene – i nije jasno da li će benzinski ili dizel motor biti smešten ispod haube PHEV-a.

Međutim, s obzirom na popularnost benzina u odnosu na dizel gorivo u plug-in hibridnim sistemima na globalnom nivou – i pomeranje ukusa sa dizela u Evropi (i nepostojeću potražnju za dizelom u SAD) – postoje dobro postavljene spekulacije da će benzinski motor pokretati budućnost Ranger i Everest plug-in hibridni modeli – koji će se prodavati zajedno sa asortimanom ponude samo za dizel.

S obzirom na 167kV 2,5-litarski četvorocilindrični PHEV sistem u srednjem SUV-u Escape bi se verovatno smatrao nedovoljnim, a 336kV 3,0-litarski turbo V6 sistem u velikom SUV-u prekookeanskog Ekplorera previše moćan, Ford bi mogao da uspostavi ravnotežu u Rangeru i Everestu sa turbo motorom sa četiri cilindra.

Novi Ford Ranger će se nuditi na američkom i drugim inostranim tržištima sa 2,3-litarskim četvorocilindričnim benzinskim motorom sa turbo punjačem, za koji se očekuje da razvije približno (ili više od) 200 kV i 420 Nm – što je pogodno za moćni benzinski plug-in hibridni sistem.

Uz pomoć električnog motora i baterije, ove brojke bi mogle narasti preko 250 kV – nadmašivši dizel V6 od oko 190 kV koji će biti na vrhu standardnih Ranger i Everest linija u Australiji kada novi modeli budu lansirani kasnije ove godine (isključujući Rendžer Raptor).

Vesti o Ford Ranger i Ford Everest plug-in hibridima za 2024. prate komentare inženjera koji su razvili modele krajem prošle godine, a jedan je potvrdio medijima: „Omogućili smo elektrifikaciju platforme.

„Nećemo sada detaljnije o tome … i kada budu dostupni.

„Ali, znate, elektrifikacija… globalno dolazi i to je globalno povećanje, tako da imamo mnogo, mnogo potreba kupaca i moramo da zadovoljimo te potrebe.

Glavni inženjer T6 platforme Ford Ranger, Everest i Volksvagen Amarok, Ian Foston, rekao je australijskim medijima: „Svakako smo razgovarali sa kupcima širom sveta i očigledno postoje dva velika pokretača za elektrifikaciju [uključujući hibridnu tehnologiju].

„Jedan je preko kupaca koji su često imali iskustva sa električnim vozilima neke vrste. I pitaju se kada će pick-up biti dostupan sa tom tehnologijom.

„A tu su i zakonski zahtevi koji su primenjeni na brojnim tržištima širom sveta. Dakle, jasno je da postoji velika budućnost za [hibridna i električna vozila] u svakom segmentu, a kamioni su takođe jedan od njih.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button