fbpx
Automobili

2023 Volksvagen Amarok će koristiti Fordove motore – izveštaj

Kao što su analitičari industrije prognozirali, nova generacija Volksvagen Amarok ute će deliti najmanje jedan motor sa svojim blizancem ispod kože, novim Ford Rangerom, prema novom izveštaju.

Nova generacija Folksvagen Amarok ute za 2023. izgleda da će deliti motore sa svojim bratom Ford Ranger kao što se i očekivalo, prema novim informacijama dobijenim od Drive-a.

Javno dostupne informacije od Fordovog dobavljača koje je otkrio Drive otkrivaju isti 2,0-litarski četvorocilindrični turbo-dizel set za upotrebu u novom Ford Ranger ute i Ford Everest SUV – interno poznat kao ‘Panther’ – će se koristiti u novi Volksvagen Amarok, koji bi trebalo da bude predstavljen nešto pre kraja avgusta.

Ne pominje se potvrđena Amarok-ova turbo-dizel V6 (TDV6) opcija i da li će je isporučiti Ford ili Folksvagen – međutim potvrda da će četvorocilindrični Amaroks koristiti Fordovu snagu snažno sugeriše da će uslediti V6 varijante više klase odelo, usvajajući Fordov 3,0-litarski ‘Lav’ V6.

Dok informacije koje je Drive video samo potvrđuju da će Rangerov 2,0-litarski dizel motor biti ponuđen u Amaroku, nije jasno da li će Volksvagen ute ponuditi moćniju tvin-turbo verziju motora, ili jedan od dva jednostruka motora. melodije turbo motora (ili mešavina sve tri opcije).

Snaga i obrtni moment za nove 2,0-litarske varijante Ranger i/ili Amarok tek treba da budu potvrđeni, međutim u drugim Fordovim vozilima koja su već opremljena Panther motorom, jednoturbo verzije razvijaju 125kV/390Nm ili 136kV/405Nm, dok tvin- turbo varijanta trenutno ima snagu od 157kV/500Nm.

Kupcima aktuelne generacije Volksvagen Amarok ute u Australiji se nudi izbor između VV-ovog 2,0-litarskog tvin-turbo dizel motora sa četiri cilindra koji razvija 132kV/400-420Nm, ili nemačkog brenda 3,0-litarskog TDV6 sa 165kV/500NkV/155kV ili 190kV/580Nm stanja podešavanja.

Informacije do kojih je došao Drive ukazuju na to da će izduvni sistemi novog Rangera, Everesta i Amaroka deliti komponente – što sugeriše da će Folksvagen odgovarati melodijama motora koji su ugrađeni u njegove rođake Ford ute i SUV, s obzirom na ključnu ulogu koju izduvni sistem igra u definisanju izlazne snage i emisije motora.

Očekujte da će se Rendžerovi menjači preneti i na Amarok – što znači 10-brzinski automatik sa tvin-turbo 2,0-litarskim četvorocilindričnim i/ili jednim turbo 3,0-litarskim V6, ili šestostepenim automatskim (i možda šestostepeni manuelni) sa jednim turbo četvorocilindričnim (ako bi ga trebalo ponuditi).

Što se tiče nove generacije Amarok V6, ukoliko Ford ‘Lav’ dizel motor bude usvojen, očekujte da će njegove snage biti jednake onima novog Ford Rangera – koji će se verovatno približiti 186kV/597Nm koji je ranije nudio isti motor u veći pikap Ford F-150 na američkom tržištu.

Predviđeno za predstavljanje između marta i maja ove godine – uoči dolaska u australijski salon u prva tri meseca 2023. – novi Volksvagen Amarok predstavlja polovinu partnerstva između Forda i Folksvagena.

Dok su ova dva vozila razvijena rame uz rame u Nemačkoj, Australiji i SAD – i deliće veliki deo svojih osnova – Volksvagen Amarok će imati jedinstveni spoljašnji stil u poređenju sa svojim bratom Ford Ranger, sa jedinstvenim dizajnom enterijera.

Glavni inženjer platforme Ford Ranger-a Ian Foston rekao je globalnim medijima prošle godine da će Amarok biti „ono što mi zovemo potpuno diferenciranim srodnim proizvodom, tako da će sve što vidite i dodirnete sigurno biti nešto što će biti jedinstveno za Volksvagen”.

Folksvagen Amarok druge generacije će zadržati omiljene karakteristike originala, uključujući moćan V6 dizel motor, stalni pogon na sva četiri točka, disk kočnice na sva četiri točka na više od jedne varijante i ležište dovoljno široko da u njega bude smeštena paleta između lukova točkova.

Ostale karakteristike novog Volksvagen Amaroka će uključivati veliki ekran osetljiv na dodir za info-zabavu (moguće portretni ekran, kao kod Ranger-a), digitalnu instrument tablu i volan i sedišta koje je dizajnirao Volksvagen. Biće 10 cm duži i 4 cm širi od modela koji zamenjuje.

Volksvagen Amarok iz 2023. biće predstavljen u severno leto 2022. (od juna do avgusta), uoči lansiranja u Australiji u prvom kvartalu 2023. (od januara do marta).

Proizvodnja novog Amaroka odvijaće se u Južnoj Africi, zajedno sa verzijama Ford Rangera za evropsko tržište – umesto u fabrici Pacheco u Argentini koja proizvodi sve Volksvagen Amaroke iz 2022, nakon prestanka proizvodnje u Hanoveru u Nemačkoj 2020.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button