fbpx
Automobili

Mercedes otvara fabriku baterija u Alabami za svoje električne terence

Mercedes-Benz je otvorio novu fabriku baterija u okrugu Bib u Alabami.
Sastavljaće litijum-jonske baterije za EKE i EKS SUV vozila, a oba će se proizvoditi u blizini u fabrici u Tuskalusi u Alabami.


Očekuje se da će nova fabrika baterija otvoriti do 600 lokalnih radnih mesta i da će se u potpunosti napajati obnovljivim izvorima do 2024. godine.
Mercedes-Benz sada ima drugu fabriku u državi Alabama, sa otvaranjem nove fabrike baterija u okrugu Bib. Druga fabrika kompanije nalazi se u susednom okrugu Tuskaluza i tu će u narednih nekoliko meseci početi proizvodnju predstojećih potpuno električnih EKE i EKS SUV-ova.

Nova fabrika baterija će obezbediti baterije za ta dva vozila i otvoriti do 600 lokalnih radnih mesta. Mercedes kaže da je proizvodnja baterija takođe neutralna i da očekuje da će fabrika dobiti svu struju iz obnovljivih izvora do 2024. Na pitanje odakle nabavlja sirovine, portparol je rekao Car and Driver samo da kompanija osigurava da su „odgovorno minirani“. (U stvari, Mercedes je krajem 2020. izdao dokument sa stavom na tu temu.)

Mercedes kaže da je uložio više od 7 milijardi dolara u Alabami od 1990-ih, od čega je 1 milijarda dolara otišla u novu fabriku baterija, logističke centre i ponovno opremanje montažne linije u fabrici Tuscaloosa kako bi se prilagodila nadolazeća električna vozila zajedno sa konvencionalnim unutrašnjim sagorevanjem. modeli, kao što su SUV-ovi GLE-klase i GLS-klase.

Ova nova investicija deo je plana proizvođača automobila da do kraja decenije postane potpuno električna. Da bi to postigla u planiranom vremenskom okviru – uz pomoć partnera – kompanija kaže da ima za cilj da izgradi ukupno osam fabrika baterija širom sveta sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od 200 gigavat-sati. Kompanija takođe planira da lokalizuje dobavljače u SAD tako što će nastaviti da razvija napore u saradnji sa vrhunskim kompanijama za tehnologiju baterija u svetu.

Dakle, ova nova fabrika u Alabami je samo najnoviji dodatak svetskoj mreži koja već uključuje fabrike u Kini, Nemačkoj, Tajlandu i Poljskoj. Nije slučajno što proširenje odgovara Mercedesovom cilju da ponudi devet potpuno električnih EK modela na globalnim tržištima. Trenutno, jedina dostupna na našim obalama je EKS limuzina, ali će Amerikanci uskoro početi da vide raznovrsniju liniju, počevši od zvaničnog otkrivanja EKS SUV-a 2023. 19. aprila.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button