fbpx
Automobili

Recenzija Mitsubishi Outlander Aspire 2022

Mitsubishi Outlander je uvek bio pomalo autlender u segmentu srednjih SUV vozila, ustupajući mesto pobednicima takmičenja u popularnosti Toioti RAV4 i Mazdi CKS-5. Ali, sa ovom novom generacijom, Mitsubishi-jev porodični prevoznik je krenuo nabolje. To je prvi potpuno novi Mitsubishi Outlander u poslednjih 10 godina, i izgubio je neprijatnu mršavost koja je karakterisala prethodnu treću generaciju.

Vizuelno, to je izgled, sa elementima dizajna koji jednostavno rade zajedno kako bi ponudili upečatljiv profil iz bilo kog ugla. I dok su nagrade za dobar dizajn Japanskog instituta za promociju dizajna posebno ciljale na plug-in hibrid kada je Mitsubishi uručio gong prošle godine, teško je ne zamisliti da je spoljni stil Outlandera bio faktor u glavama sudija.

Mitsubishijeva prepoznatljiva Dinamic Shield rešetka uokviruje LED sistem osvetljenja koji uključuje visoko postavljena dnevna svetla i niže postavljena prednja svetla u trostruko naslaganu grupu. Lepo okrenuti aluminijumski točkovi od 20 inča izgledaju dobro i daju Outlanderu sofisticiran izgled, dok je pozadi tretman zadnjeg svetla elegantan i dobro uklopljen u celokupni dizajn.

Sve u očima posmatrača, naravno, ali u očima ovog posmatrača, Outlander izgleda dobro.

Model koji imamo ovde je Mitsubishi Outlander 2VD Aspire iz 2022. Cena mu je 41.990 dolara plus troškovi na putu, i ima dosta novca za novac, iako je, zahvaljujući globalnoj nestašici poluprovodnika, nešto manje nego ranije. Više o ovome kasnije.

Srednji SUV segment u kojem igra Outlander je plodno polje opcija. Mitsubishijev učesnik na polju konkurencije nastavlja da se pokazuje popularnim, nadmašivši ga samo Toiota RAV4 i Mazda CKS-5.Ali, nijedan od tih japanskih rivala nema sedam mesta. Outlander radi. A to znači da su porodice kojima je potrebna pogodnost trećeg reda ograničene u svojim mogućnostima.

Honda nudi verziju sa sedam sedišta svog popularnog CR-V-a počevši od 40.300 dolara, dok se Nissan Ks-Trail može nabaviti sa trećim redom od 34.265 dolara pre vožnje na putevima.

Vredi napomenuti da je Ks-Trail isti SUV ispod kao Outlander, dva japanska brenda koja dele porodicu (Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance) i platformu. Slično specificirani Ks-Trail – sedam sedišta, 2,5-litarski benzinski motor, pogon na prednje točkove – traži veoma sličnih 40.275 dolara plus na putevima.

Dostupne opcije se kreću do šest nijansi boje koje koštaju 940 dolara (Prestige) ili 740 dolara (metalik i biser). Sedma nijansa – bela, čvrsta – upotpunjuje paletu. To je podrazumevana boja i dodaje 0 dolara u krajnji red. Naš testni automobil nosio je prostirke od 202 USD po testiranoj ceni od 42 932 USD plus troškovi na putu.Uđite u Outlander po prvi put i dočekaće vas dobro predstavljena i granična minimalistička kabina. Mitsubishi je prešao određeni put ka modernizaciji kabine i to je odmah vidljivo kako u kvalitetu upotrebljenih materijala tako iu opštem rasporedu.

Sedišta su obrubljena mikroelemom sa podupiračima (od veštačke) kože i odmah izgledaju oštra koliko i plišana. Mi bismo tvrdili da predstavljaju bolje od dvobojnih kožnih brojeva koji se nalaze u vrhunskom Outlander Ekceedu.Električno podešavanje sedišta je ograničeno na vozačevu stranu, iako obe prednje klupe imaju grejanje sedišta za ta prohladna zimska jutra.

Na središnjoj konzoli postoji modernost – na stranu višak otisaka prstiju koji vole sjajnu crnu boju – koja daje Outlanderu oštar izgled. Ručica menjača je kratka i zdepasta i izgleda kao da je proizašla iz nečega dizajniranog u Nemačkoj. Postoji korpa za odlaganje sa poklopcem sa lepim podlogama za umorne laktove, dok kontrole klime ostaju na dohvat ruke i imaju krupne točkove i prekidače.

Drugi red je dovoljno udoban iako zahvaljujući prisustvu šest i sedam sedišta u trećem redu, kompromitovan prostorom. Odrasli i viša deca će osetiti štipanje.

Pozadi se nalaze otvori za vazduh i par držača za čaše u preklopnom naslonu za ruke koji služi i kao naslon sedišta za srednju klupu. To nije najelegantnija aplikacija.

Ni ulazak u treći red koji zahteva nivo savijanja tela odrasli ne bi trebalo da izdrže. Čak se i moje osmogodišnje dete borilo da graciozno uđe i izađe u treći red. Niti je bila impresionirana ponuđenim prostorom. Ne budite zabune, ovo je privremeno rešenje za povremenu upotrebu. Ako se vaše potrebe kreću do sedam sedišta sa punim radnim vremenom, razmislite o pokretaču ljudi.

Ali, za one koji mogu da vide prednost povremenog trećeg reda, onda Outlander nadmašuje popularne prodavce u segmentu za sedam sedišta prema pet.

Taj treći red, što nije iznenađujuće, utiče na kapacitet prtljažnika, sa oskudnih 163 litra za igru sa trećim redom koji koriste ljudi. To je do vrha naslona sedišta.

To se proširuje na 478 litara sa preklopljenim trećim redom, a za one koji putuju samo dva i treba da nose veći teret, preklopite taj drugi red i na raspolaganju je pristojnih 1473 litara. Rezervni deo koji štedi prostor vreba ispod poda prtljažnika.9,0-inčni ekran osetljiv na dodir učvršćuje Outlanderov infotainment sistem. Pokreće verziju Nissanovog novog operativnog sistema, zbog saveza između dva brenda – što nije loše – i uključuje Apple CarPlai i Android Auto, digitalni radio i ugrađenu satelitsku navigaciju.

Imajte na umu da je Appleova iteracija preslikavanja pametnog telefona bežična, dok Android Auto treba da uključite jedan od dva USB ulaza napred. Bežično punjenje telefona je takođe standardno za Outlander Aspire.

Reakcije na dodirne unose na ekranu su glatke, a celokupno korisničko iskustvo je intuitivno. Odabir fizičkih dugmadi za prečice i točkića dobrodošla je uključenost u digitalno doba, jer umnožavanje ekrana u našim životima dolazi na račun taktilnosti. Da, volim dugmad i brojčanike.

Digitalni ekran za vozača od 12,3 inča pruža glavne podatke o vožnji na vrhu uobičajene kombinacije brzine/taho-a, dopunjene head-up displejom koji projektuje vitalne podatke – kao što su brzina, navigacija i informacije o znakovima brzine – na vetrobransko staklo. Međutim, budite svesni, kao deo Mitsubishijeve strategije da smanji troškove zbog tekućih problema u lancu snabdevanja i nestašice mikročipova, jedinica od 12,3 inča koja se ovde vidi u našem testnom automobilu je uklonjena u korist manje iteracije od 7,0 inča.Nova generacija Outlander-a dobila je pet zvezdica ANCAP bezbednosne ocene ranije ove godine, nezavisno telo za bezbednost koje je dobro ocenilo Mitsubishi po svim ključnim kriterijumima – 83 odsto za zaštitu odraslih, 91 odsto dete u vozilu, 81 odsto ranjivi učesnici u saobraćaju, i 83 procenta za svoje sisteme pomoći bezbednosti. Važno je napomenuti da su Outlander-ovi savršeni rezultati 6 od 6 tokom testiranja bočnog udara i kosog sudara sa stubom.

Mitsubishijev paket aktivnih bezbednosnih tehnologija je sveobuhvatan – autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje o napuštanju trake, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, prilagodljivi tempomat, praćenje mrtvog ugla i prepoznavanje saobraćajnih znakova su uključeni.

Komplet od osam vazdušnih jastuka pokriva dva reda putnika, uključujući centralni vazdušni jastuk između prednjih sedišta kako bi se sprečio sudar glava u slučaju bočnog sudara.

Vredi napomenuti da se vazdušni jastuci zavese ne protežu do trećeg reda, pokrivajući samo prva dva reda, nešto što vredi napomenuti ako planirate da redovno koristite sedišta šest i sedam.Sa cenom od 41.990 dolara plus na putevima pre opcija, Mitsubishi Outlander Aspire se nalazi u sredini konkurentnog srednjeg SUV segmenta. Njegov as u rupi, kao što smo već razjasnili, je njegov treći red sedišta, nešto što većina njegovih rivala – a svakako ne najprodavaniji RAV4 ili Mazda CKS-5 – ne može da unese u igru.

Ne mogu ni da donesu Mitsubishi-jevu garanciju od 10 godina/200.000 km, iako to jemstvo dolazi sa upozorenjem, zahtevajući od vlasnika da njihov Outlander servisiraju u propisanim vremenskim/kilometarskim intervalima u Mitsubishi dileru. U suprotnom, važi redovna garancija od pet godina/100.000 km.

Intervali servisiranja se pomeraju na svakih 12 meseci ili 15.000 km, šta god pre nastupi, i traže se veoma pristupačnih 199 dolara po poseti u prvih pet godina ili 75.000 km. To je tamo sa onima poput Toiote zbog pristupačnosti servisiranja.Ali, imajte na umu da se nakon pet godina ti troškovi usluga povećavaju za zdravu maržu počevši od šeste posete na 499 dolara, sedme na 199 dolara, osme (499 dolara), devete (199 dolara), pre poslednjeg udarca u 10. godini na 799 dolara . Tokom 10 godina, to je ukupno 3190 dolara, i dalje veoma razumnih 319 dolara godišnje, amortizovanih tokom jedne decenije.

Mitsubishi kaže da će Outlander Aspire u ovoj verziji sa pogonom na prednje točkove trošiti samo 7,7 L na 100 km običnog 91RON bezolovnog. Videli smo naznačenih 9,1 l/100 km, nagnutih ka gradskoj vožnji. Više vožnje autoputem i seoskih obilazaka trebalo bi da se taj broj smanji bliže tvrdnji proizvođača.Elegantan enterijer i smeli dizajn eksterijera nisu jedina nova stvar na kojoj se zasniva nova generacija Mitsubishi Outlander. Sve se menja i ispod haube, a Outlander ima koristi od alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

Pokreće liniju Outlandera je novi Mitsubishi 2,5-litarski, atmosferski, četvorocilindrični benzinski motor koji stvara 135 kV i 245 Nm. Uparen je sa osmostepenim kontinualno promenljivim menjačem, obe jedinice su podignute direktno iz Nissan kataloga gde takođe služi u novom Ks-Trail-u koji tek treba da sleti u Australiju.

Što se tiče izlazne snage i obrtnog momenta, ovi brojevi predstavljaju skromno povećanje (od 11 kV i 25 Nm) u odnosu na 2,4-litarski benzinac odlazećeg modela.

Novi pogon je pristojna pratnja za najverovatniji scenario upotrebe sa kojim će se Outlander suočiti. U gradu, 2,5-litarski benzinac nikada nije preopterećen, ostaje tih i prefinjen. Isto se može reći i za CVT, koji radi dobar posao da ostane nenametljiv sa besprekornim „pomeranjima“ i veštinom za primenu prave količine obrtnog momenta u pravo vreme.

To doprinosi neometanom iskustvu vožnje, nečemu što bismo kupcima u ovom segmentu uvažili u odnosu na performanse.

Slična je priča na autoputu gde Outlander srećno sedi pri 110 km/h i to čini dok se oseća neumorno.

Njegovo ponašanje na putu takođe je za pohvalu, podešavanje vešanja je lepo podešeno da ponudi gipkost i udobnost. Apsorpcija udaraca je pristojna, srednje veličine se brzo smiruju nakon što se suoče sa većim preprekama kao što su neravnine.

Greši na strani nervoze zbog dužih nesavršenosti, kao što su putevi sa lošom podlogom ili izrezani putevi. Ali, kao ublažavanje, 20-inčne legure Outlander Aspire obučene u niskoprofilnu gumu bi ovde doprinele.

Kabina ostaje lepo izolovana, međutim, mirno mesto za provođenje vremena za volanom, dok svetlo i direktno upravljanje čine navigaciju užim gradskim ulicama i parkiralištima u tržnom centru relativno jednostavnim.

Sveukupno iskustvo je prijatno, a Outlander ostaje lako i udobno mesto za dodavanje vremena za volanom.Novi Mitsubishi Outlander predstavlja veliki korak napred u segmentu za japanski brend. Od svog smelog spoljašnjeg dizajna do neosporne prefinjenosti iznutra, novi Outlander je prešao iz svog neprijatnog tinejdžerskog stadija u odraslo doba.

Naoružan novim pogonom, novi Outlander je napredak u odnosu na model koji zamenjuje, nudeći opušteno i lako iskustvo vožnje.

Unutrašnjost je takođe veliki korak napred za brend, sa promišljenim dizajnom koji je na oku, a istovremeno je udoban. Uz upozorenje. Dok su prvi i drugi redovi udobni i dobro opremljeni, treći red je najbolje sačuvati za hitne slučajeve i vrlo povremenu upotrebu. Ipak, za one kojima je potrebna garancija ponekad u trećem redu, Outlander predstavlja pristojnu ponudu u segmentu,

Dolazak plug-in hibridnog Outlander-a je takođe neizbežan, uprkos kašnjenjima koja su posledica ograničenja lanca snabdevanja. Sada je planirano da sleti lokalno sredinom godine.

Ali, za one koji ne mogu da čekaju, Mitsubishi Outlander Aspire koji je ovde testiran predstavlja pristojan slučaj za sebe i vredi ga pogledati ako ste u potrazi za porodičnim SUV-om koji neće slomiti banku.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button