fbpx
Uncategorized

Recenzija Mercedes-Benz S580L 2022: prva vožnja u Australiji

Šest meseci nakon što je nova generacija Mercedes-Benz S-klase puštena u prodaju u Australiji, novi vodeći model stigao je u izložbene salone.

Mercedes-Benz S580L je 4,0-litarski V8 sa dvostrukim turbo motorom, podržan malim hibridno-električnim asistenčnim sistemom, koji isporučuje najmoćniju kombinaciju do sada lokalno u najnovijoj liniji limuzina. Slede V12 Maibach i moćne AMG verzije.

Mercedes-Benz S580L počinje od 335.100 dolara plus troškovi na putu i ​​paketi opcija, u poređenju sa početnim cenama od 245.000 i 270.000 dolara za šestocilindrične S450 i S450 L.L u nazivu Mercedes-Benz S580L znači dugo međuosovinsko rastojanje. Dodatna dužina između prednjih i zadnjih točkova daje prostranije zadnje sedište od obične S-Klase.

Veliki vertikalni ekran osetljiv na dodir dominira sredinom kontrolne table, a ispred vozača se nalazi široki ekran digitalnog instrumenta.

Velika head-up slika u boji prikazuje ključne informacije u vidokrugu vozača.

Ambijentalno osvetljenje u brojnim bojama stvara raspoloženje noću – ili se može isključiti – a kožna sedišta imaju meke jastuke na naslonima za glavu za dodatnu udobnost.

Spoljašnja vidljivost je dobra zahvaljujući bočnim retrovizorima sa širokim pregledom i velikoj staklenoj površini.

Džepovi na vratima (prednji i zadnji) imaju dovoljno prostora za odlaganje stvari, a tu je i centralna konzola sa dvostrukim poklopcem velike veličine.Premium audio sistem sa 15 zvučnika (Burmester) sa 3D „surround zvukom“ od 710 V je standardni, kao i bežično punjenje pametnog telefona i žičani Apple CarPlai i Android Auto.

Digitalni radio i AM/FM frekvencije su standardne.

Kvalitet zvuka je odličan (iako je opet bolji na skupljim varijantama).Pored sveobuhvatne liste tehnologija za izbegavanje sudara, sve verzije Mercedes-Benz S klase nove generacije sa dugim međuosovinskim rastojanjem dolaze sa 12 umesto 10 vazdušnih jastuka.

Postoje dva dodatna vazdušna jastuka (po jedan iza svakog prednjeg sedišta) koji su dizajnirani da zaštite putnike na zadnjim sedištima na dva vanjska sedišta.

Veruje se da je ovaj tip vazdušnih jastuka okrenutih unazad za putnike na zadnjim sedištima prvi u svetu, i pored dva prednja vazdušna jastuka i dva bočna vazdušna jastuka za putnike na prednjim sedištima, bočnih vazdušnih jastuka za putnike na zadnjim sedištima, vazdušnih zavesa pune dužine, vazdušni jastuk za kolena vozača i centralni vazdušni jastuk između prednjih sedišta.

Autonomno kočenje u slučaju nužde pri malim i velikim brzinama je standardno, kao i upozorenje na slepu zonu, pomoć pri vođenju trake, pregled kamere od 360 stepeni i prednji i zadnji parking senzori.

Preciznost sistema za održavanje trake značajno varira u različitim automobilskim markama. Mercedes-Benz ima tendenciju da bude među preciznijim sistemima, ali tehnologija i dalje radi samo oko 60 odsto vremena (u zavisnosti od vidljivosti i kvaliteta oznaka na trakama) i može biti prilično agresivna kada interveniše.

Stoga važe ista upozorenja. Drive ne preporučuje vozačima da se oslanjaju na ovu tehnologiju. Dizajniran je kao rezervna kopija za ometene vozače – ali iako radi samo deo vremena. Najbolje je voziti kao da ne postoji.

Po slovu zakona, bez obzira na obećanje šta tehnologija može da ponudi, vozač mora da zadrži kontrolu nad vozilom.Uvek je teško izmeriti vrednost vrhunskih luksuznih automobila jer su lepota – i budžet – u oku posmatrača.

Objektivno, teško je opravdati tako visoku cenu za Mercedes-Benz S580L jer je veliki deo tehnologije, prostora i udobnosti dostupan na jeftinijem Mercedes-Benz S450L.

Drugi izazov: Mercedes-Benz S580L nije toliko efikasan kao što bi mogla da sugeriše oznaka „hibrid“.

S580L-ov tvin-turbo 4,0-litarski V8 motor sa blagim hibridom (10,8L/100km) je za oko 24% žedniji od šestocilindričnog S450L (8,7L/100km), na osnovu proseka sa oznakom goriva koje je objavio Mercedes- Benz. I insistira na 98-oktanskom premium bezolovnom.Kao što možete očekivati, Mercedes-Benz S580L je spokojno iskustvo za volanom.

V8 se jedva čuje, a refleksi automobila su namenjeni da se malo priguše, kako ne bi uznemirili goste u uskim skretanjima ili pri poletanju.

Kao takav, S580 može u početku da deluje malo sporo da reaguje – na upravljanje ili pedalu gasa.

Iako Mercedes-Benz tvrdi da ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,4 sekunde, ovo je ipak automobil težak dve tone, tako da možete osetiti njegovu masu kada počnete da gurate dalje.

S580 je tih po većini standarda, ali nije tih; Australijski putevi sa grubom pločom čine to teškim izazovom čak i za luksuzne automobile sa dovoljno zvučnim prigušivačem i debelim staklom.

Prefinjenost je generalno odlična, iako je, začudo, devetostepeni automatski zveket ili zalutao nekoliko puta tokom naše vožnje za pregled kada je trebalo da promenite brzinu ili dve.

To se desilo u nekoliko navrata u različitim primerima S580, tako da verovatno Mercedes-Benz ima da uradi neki domaći zadatak o kalibraciji menjača.

Ovo može izgledati oštra ili neuobičajena kritika, ali mi bismo istakli da se to desilo bilo kom automobilu.

Desilo se da se ovo dogodilo na veoma skupom luksuznom automobilu koji su konstruisali inženjeri koji znaju bolje. Nadamo se da postoji ažurirana verzija softvera koja se može primeniti kasnije.

Nedostatak dugmeta za jačinu zvuka za infotainment sistem je dosadan jer je brže, lakše i bezbednije doći do i podesiti jačinu zvuka na taj način – dok ne gledate na put – nego dodirivati ili prevlačiti kontrole na upravljaču volanom ili petljajte po displeju infotainment-a.

Verovatno se ovi displeji – i ove odluke – donose u udobnosti dizajnerskog studija ili kancelarije.

Jer ako bi šalteri i rukovodioci morali da odluče da li na automobilu postoji dugme za jačinu zvuka koje bi trebalo da ima sve – dok pokušavaju da upravljaju ekranom osetljivim na dodir kada je vozilo u pokretu – verovatno bi doneli razumniju odluku .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button