fbpx
Automobili

Otkriven Aston Martin DBKS707 iz 2022

Aston Martin DBKS707 iz 2022. godine predstavljen je kao vrhunska verzija prvog SUV-a kompanije visokih performansi.

Prethodno je nagovešteno da nosi DBKS S značku, broj u nazivu DBKS707 se odnosi na ono što je ispod haube: ažurirana verzija 4,0-litarskog Mercedes-AMG V8 sa dvostrukim turbo punjačem standardnog modela, koju je Aston Martin ponovo podesio da razvije 520kV (707 metrika konjskih snaga) i 900 Nm – do 46 kV i 200 Nm.

Ove brojke čine Aston SUV najmoćnijim vozilom sa AMG-ovim ‘M178’ V8 motorom, nadmašujući 470kV/900Nm Mercedes-AMG GT63 S – iako je kratak od 537kV koji navodi Mercedes-AMG GT Black Series, koji koristi adaptirana ‘M178 LS2’ verzija motora.

Snaga se šalje na sva četiri točka preko devetostepenog automatskog menjača sa više kvačila (dizajniran da podrži povećanje obrtnog momenta) i ponovo podešenog sistema pogona na sva četiri točka, koji sada može da pošalje do 100 odsto snaga na zadnju osovinu.

Aston Martin zahteva vreme sprinta od 3,3 sekunde od 0-100 km/h – što je u rangu sa svojim rivalima Porsche i Lamborghini.

Lukove ispunjavaju aluminijumski točkovi od 22 ili 23 inča, koji kriju standardno ugrađene karbonsko-keramičke kočnice koje tvrde da uštede ukupno 40,5 kg neopružene mase, zahvaljujući prednjim diskovima od 420 mm i zadnjim diskovima od 390 mm sa čeljustima sa šest klipova.

Kočione pločice visokih performansi i jedinstveno podešavanje pojačivača kočnice pomažu u performansama pri velikim opterećenjima, uz pojačano hlađenje kočnica ispod poda i kroz prednji usisnik vazduha.

Podešavanja šasije ispod kože uključuju unapređeni sistem vazdušnog oslanjanja sa tri komore sa jedinstvenim podešavanjem i novim amortizerima, ponovo podešen električni servo upravljač i sisteme elektronske aktivne kontrole prevrtanja (podesivi stabilizator prevrtanja), novi sistem kontrole pokretanja Race Start u Sport+ i GT Sportski režimi, i revidirani pogon na svim točkovima i podešavanje kontrole stabilnosti.

Dopunjujući mehaničke nadogradnje je remont stila, predvođen novim prednjim delom sa većom saten hromiranom rešetkom, novim usisnicima vazduha i rashladnim kanalima kočnica, i horizontalnim nižim svetlima za dnevnu vožnju.

Tamni satenski hromirani okviri prozora, nove lamele haube, sjajno crni razdelnik i crni bočni pragovi, sve to ima, kao i revidirani zadnji kraj sa uvećanim krovnim spojlerom, većim difuzorom, otvorima za lukove na zadnjim točkovima i četvorostrukim izduvnim otvorima.

Unutrašnjost, električna sportska sedišta sa 16 smerova su standardna, dostupna u izboru od tri šeme materijala: Accelerate (koža i alkantara), Inspire Comfort i Inspire Sport, pri čemu poslednji par nudi polu-anilinsku kožu sa vezom krila Aston Martina i akcentnim elementima.

Centralna konzola je revidirana sa novim biračem režima vožnje, koji nudi pojedinačna dugmad za vešanje, kontrolu stabilnosti, ručni izbor stepena prenosa i izduvni režim. Kupci mogu da biraju između tamnog hroma, svetlo hromiranog ili rasklopnog uređaja od ugljeničnih vlakana.

Proizvodnja Aston Martina DBKS707 za 2022. će početi do marta, uoči prvih isporuka u Evropi između aprila i juna.

Vreme lansiranja u Australiju tek treba da bude potvrđeno, mada je verovatno da će lokalni dolazak u narednih 12 meseci, s obzirom na datume lansiranja prethodnih modela Aston Martina u Australiji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button