fbpx
Automobili

Potvrđen električni Porsche 718 Bokster

Potvrđujući ono što je postalo jedna od najgore čuvanih tajni proizvođača sportskih automobila, novi detalji otkrivaju da je Porsche 718 Bokster kabriolet spreman da usvoji električnu energiju sa modelom sledeće generacije, za koji se priča da će biti lansiran 2024.

Porsche 718 Bokster i Caiman nove generacije 2024 spremne su da pređu na električnu energiju za model sledeće generacije, otkrile su informacije koje je otkrio Drive.

Javno dostupne informacije ukazuju na to da će sledeća generacija Porscheovog ‘bebi’ sportskog automobila 718 – kodnog naziva 983, a za koji se priča da će biti lansirana 2024. ili 2025. – preći na potpuno električnu energiju, postajući treći Porscheov model bez benzina ili dizela. motor.

Porsche dokumentacija objavljena na internetu odnosi se na određene elemente novog električnog sportskog automobila 718 koji su slični onima u trenutnoj električnoj limuzini Taican kompanije ili su izvedeni iz njih, što sugeriše da će ova dva biti blisko povezana.

Ugledni industrijski časopis Automotive Nevs objavio je u novembru da su američki dileri Porschea videli i Caiman coupe i Bokster kabriolet verzije novog 718 – potvrđujući izveštaje Car and Driver i Autocar poslednjih meseci o asortimanu dva modela koji se nastavlja u 983 generaciju.

Informacije koje je Drive video potvrđuju da će se Bokster stil karoserije preneti u novu električnu generaciju 983 – sa Caiman-om će mu se verovatno pridružiti, prema gore pomenutim izveštajima.

Veruje se da je globalna prodaja modela 718 Caiman slična onoj kod Bokstera od kada je trenutni model počeo da se prodaje 2016. godine – pri čemu je kabriolet nadmašio kupe pre tog datuma. U Australiji je prošle godine prijavljeno da je prodato 147 Kajmana u odnosu na 109 prodatih Bokstera.

Izveštaji iz Evrope tvrde da će novi Porsche 718 asortiman – uključujući karoserije Caiman i Bokster – crpiti inspiraciju za stil iz električnog trkačkog koncepta Mission R prikazanog prošlog septembra (na slici ispod).

Američka publikacija Car and Driver izvestila je da će vodeći model 718 sa dva motora biti prvi Caiman i Bokster sa pogonom na sve točkove, sa izlaznom snagom koji će „dopreti do teritorije 911“.

Na osnovu toga, čini se da bi Bokster i Caiman mogli da predvode Porsche-ovo punjenje električnih automobila u budućnost, dok će 911 održavati snagu benzina što je duže moguće, verovatno posle 2030.

Očekuje se da će biti dostupne verzije Bokstera i Caimana sa pogonom na zadnje točkove i jednim motorom, a „cena će im biti „značajno niža od 911 i ostati na dohvat ruke od sadašnjeg 718“.

Automobil i vozač izveštavaju da će maksimalni domet od 400 km biti „prihvatljivi minimum“ – ali inženjeri ciljaju na cifru mase od 1655 kg za novi električni 718 tvins, ili otprilike 250 kg više od trenutnog 718 Bokster GTS 4.0.

Dok Porsche Taican skladišti svoje baterije ispod poda vozila, priča se da će novi 718 kupe i kabriolet montirati svoje pakete tamo gde je motor 718 pozicioniran – iza vozača – omogućavajući nizak pod sa poznatim balansom šasije sa „srednjim motorom“ i dinamika vožnje.

Govoreći za Autocar UK prošle godine, šef razvoja Porsche-a Michael Steiner rekao je: „To je isti razlog zašto mnogi super-sportski automobili danas imaju dizajn srednjeg motora, sa motorom iza vozača. Sa današnjom tehnologijom baterijskih ćelija, baterije su najveći i najteži deo automobila… pa smo razvili ono što nazivamo dizajnom e-core baterija.

„Što se tiče pakovanja i centra gravitacije, to je manje-više kopija dizajna na sredini motora.“

Automobil i vozač kažu da će unutrašnjost novog modela 718 biti „najfuturističkija do sada“, sa stilom „usmerenim u budućnost“ i novim korisničkim interfejsom koji će se svideti mlađim kineskim kupcima.

Na internetu se navodi da su radovi na ovoj novoj kabini po narudžbini počeli još u drugoj polovini prošle decenije.

Nisu potvrđeni datumi otkrivanja ili lansiranja za novu liniju 718. Međutim, najnoviji izveštaji – u kombinaciji sa nedostatkom viđenja prototipa – sugerišu da bi Porsche 718 Bokster i/ili Caiman iz 2024. mogli da se prodaju 2024. ili 2025. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button