Automobili

Toiota zabranjuje kupcima da preprodaju novi Land Cruiser

Sve ovo iz bezbednosnih razloga. Objašnjenja.
Toiota Land Cruiser povučena je sa američkog tržišta zbog pada prodaje, ali poznati terenac je veliki komercijalni uspeh u drugim delovima sveta. Novi LC300 je već registrovao više od 22.000 predbilježbi u Japanu , gde proizvođač želi da spreči kupce da preprodaju svoje SUV automobile.

Prema lokalnom časopisu Creative311, vlasnici moraju potpisati i složiti se da neće preprodavati vozilo. Čini se da kupci to ne smeju da rade 12 meseci nakon isporuke Land Cruisera , a ako prekrše ovo pravilo, više neće smeti da kupe drugu Toiotu. Nejasno je koliko će ova zabrana trajati, ali izgleda da postoje ozbiljne posledice.

Toiota Land Cruiser 2022
39 Slike
Zašto je kompanija preduzela ovaj korak? Iz više razloga. Očigledno želi da spreči prve kupce da ga preprodaju radi zarade tako što će iskoristiti popularnost Land Cruisera u određenim regionima . Toiota takođe pokušava, gde je to moguće, da SUV-ove učini dostupnim ljudima koji zaista žele da je dobiju, prodajući samo jednu kopiju po kupcu.

To nije sve, jer se Toiota plaši da će neki LC300 bez potpisane obaveze završiti u pogrešnim rukama. Japanska marka ide toliko daleko da kaže „da postoji rizik od kršenja zakona o valuti, a u zavisnosti od destinacije izvoza, to može dovesti do velikih problema koji prete globalnoj bezbednosti“.

Creative311 izveštava da bi moglo biti problema i sa dilerom koji je prvobitno prodao vozilo, a Toiota mu je neko vreme sprečavala prodaju Land Cruisera. Japanska publikacija dodaje: „Postoji rizik da će se preduzeti razne mere, poput podizanja optužnice i potraživanja odštete od trgovca prema kupcu koji prestupi.“

Čitajući između redova, Toiota je zabrinuta da će novi Land Cruiser koristiti terorističke grupe , što je bio slučaj sa starijim verzijama SUV-a, kao i sa Hilukovim kamionetom. Prema tome, osobe koje žele da kupe LC300 treba da potvrde da vozilo nije nabavljeno u svrhu „izvoza“ ili „ponovne prodaje“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close