fbpx
Automobili

2023 Lekus RKS zadirkivan i špijunirao testiranje

4. april 2022: Ono što se čini kao nova generacija Lekus RKS velikog luksuznog SUV-a iz 2023. je na putu, uoči očekivanog otkrivanja u narednim mesecima.

Snimljen na japanskim putevima od strane Oriba Car Channel, novi RKS – prvi novi model u sedam godina – dobija novi izgled u skladu sa manjim NKS SUV-om srednje veličine, sa oštrim LED farovima i zadnjim svetlima, visokim Lekusovim vretenom ‘ rešetka do prednje ivice haube i glatka površina.

Dok su finiji detalji stila ostali prikriveni kamuflažom, špijunirani prototip je u skladu sa vozilom viđenim na poleđini tizer slike krajem prošle godine, sa dimenzijama većim od onih NKS parkiranog pored njega, i verzijom aktuelnog RKS-a prepoznatljiv dizajn zadnjeg stuba. Automobil je zadirkivao vožnju na sličnom setu točkova od oko 20 inča kao automobil koji je špijunirao u Japanu.Unutrašnjost novog RKS-a se ne može videti u špijunskom videu, ali će verovatno imati postavku sličnu novom NKS-u, sa 14-inčnim centralnim ekranom osetljivim na dodir koji pokreće najnoviji softver i 8,0-inčnim ekranom ispred. vozača.

Pod kožom, peta generacija RKS-a je skoro potvrđena da prelazi na najnoviju platformu Toiote grupe „TNGA-K“, koja se deli sa svime, od Toiote RAV4 i Lekusa NKS, do aktuelne Toiote Kluger.

Japanski magazin Mag-Ks (preko Creative Trend) je ranije ove godine izvestio da će sledeći Lekus RKS kupcima ponuditi izbor između četiri opcije pogona, uključujući tri hibrida.

Ostaje da se vidi da li će se ponuditi novi RKS L sa sedam sedišta ili će njegovo mesto zauzeti troredni Lekus TKS SUV zasnovan na Klugeru.Rečeno je da je osnovna varijanta RKS350, pokretan istim 2,4-litarskim turbo benzinskim motorom sa četiri cilindra kao i NKS350, čime se oprašta od aktuelnog RKS350-ovog benzinskog V6 od 221 kV/370 Nm. Izlasci u NKS350 su ocenjeni na 205 kV i 430 Nm, pokrećući sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača.

Početni hibrid – pod oznakom RKS350h – će, kako se izveštava, takođe privući bliske veze sa NKS350h, u kojem se 2,5-litarski benzinski motor uparuje sa električnim motorima za snagu od 179 kV.

Današnja hibridna varijanta V6 RKS450h od 230 kV bi trebalo da bude zamenjena novim modelom RKS500h, uparujući 2,4-litarski turbo četvorocilindrični motor sa električnim motorom. Izlasci snage i obrtnog momenta za ovaj sistem nisu navedeni.Priča se da je u vrhu ponude RKS450h+ plug-in hibrid, koji uparuje 2,5-litarski benzinski motor sa snažnijim električnim motorima i većim litijum-jonskim akumulatorom. U modelu NKS450h+, ovaj sistem je dobar za 227 kV i oko 80 km zahtevanog dometa.

Sve glasine upućuju na otkrivanje Lekus RKS-a za 2023. u narednim mesecima, uoči lansiranja u Japanu i SAD za koje se pretpostavlja da će se dogoditi u drugoj polovini 2022. godine.

Australijski tajming tek treba da bude potvrđen, ali ako ovaj vremenski okvir bude tačan, prvi automobili bi mogli da stignu u lokalne salone već krajem ove godine.

Lekus RKS je drugi najprodavaniji model kompanije ikada prodat u Australiji, sa 41.095 primeraka prijavljenih kao prodatih između 2003. i kraja 2021. godine – iako s obzirom da prvoplasirana IS limuzina više nije u prodaji, RKS bi trebalo da je pretekne 2024. ili 2025, na osnovu trenutnih trendova prodaje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button