fbpx
Automobili

Lotus Eletre električni SUV težine ispod dve tone

Predstojeći Lotus Eletre će preći na „nešto manje od dve tone“, razume Drive.

Iako je ispod mnogih prethodnih procena, ovo i dalje čini novi električni SUV više nego dvostruko težim od Lotus Elise roadstera.

Otprilike je tri puta teži od Lotus Elana i četiri puta veći od originalnog Lotusa Seven iz 1957. godine, koji se sada prodaje pod imenom Caterham.

Neki obožavaoci britanskog brenda bili su kritični prema njegovoj odluci da odstupi od filozofije lakih sportskih automobila.

Međutim, Lotus tvrdi da treba da diverzifikuje svoj asortiman i poveća masovnu privlačnost kako bi opravdao nastavak proizvodnje halo modela.Govoreći na medijskom događaju ove nedelje, izvršni direktor Lotus Cars-a Matt Vindle otkrio je da su nova šasija i unutrašnjost pomogli da se smanji težina.

„Auto je oko nešto manje od dve tone, tako da je u poređenju sa standardnim [Geeli SUV] verovatno 200 do 500 kilograma lakši.“

„Nije samo u šasiji… [unutrašnja] mešavina vune je otprilike polovina težine kože.

„Rupe su takođe po celom automobilu, u lukovima točkova i haubi… Kao što je [osnivač Kolin] Čepmen rekao, „ništa nije tako lako kao rupa“.“Prema brendu, Eletre će mu pomoći da poveća prodaju za neverovatnih 5700 procenata do kraja 2028. godine – iako sa veoma niske baze.

Dvostruki motori u SUV-u će slati najmanje 447 kV na sva četiri točka preko jednobrzinskog menjača u standardnoj verziji, a očekuju se snažniji modeli.

Ovo će omogućiti da se tvrdi da sprint od 0-100 km/h bude „manje od tri sekunde“, na putu do najveće brzine od 260 km/h.

Domet vožnje od 600 km između punjenja na evropskom VLTP testnom ciklusu je na meti marke, ali tek treba da bude finalizovan.

Prema brendu, novi Eletre bi trebalo da bude sposoban za autonomnu vožnju pre kraja ove godine.Simpli Sports Cars – lokalni distributer Lotusa – potvrdio je da planira da ponudi Eletre u Australiji.

„U ovom trenutku to je naša namera… očigledno podložna ADR usklađenosti“, rekao je portparol za Drive ranije ove godine.

Lotus Eletre 2022 će u Kini proizvoditi matična kompanija Geeli od druge polovine ove godine.

Prve isporuke u UK obećane su sledeće godine, dok će australijski primerci verovatno stići 2024. godine.

Izveštaji iz inostranstva sugerišu da će cene za početnu varijantu početi „ispod 100.000 funti (170.000 dolara)“ u Velikoj Britaniji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button