fbpx
Automobili

2022 Kia EV6 cena i specifikacije

Žestoko očekivani električni SUV Kia EV6 za 2022. stići će u australijske izložbene salone sledećeg meseca, po ceni od 67.990 dolara pre troškova na putu.

Udvostručen ispod kože sa Hiundai Ionik 5, EV6 serija će se otvoriti pri lansiranju sa početnim Air sa pogonom na zadnje točkove, a na vrhu će imati GT-Line viših specifikacija, sa zadnjim ili na svim točkovima maske za vožnju – od kojih poslednji postaje Kijin najskuplji model u Australiji, sa 82.990 dolara pre troškova na putu.

Velika potražnja u inostranstvu znači da će samo 500 primeraka EV6 Air i GT-Line stići u Australiju 2022. godine – pri čemu Kia Australija navodi da je „u stalnom dijalogu sa centralom… u nadi da će povećati [broj]“ – sa raspodelom da se rasprostire tokom godine.

EV6 eGT visokih performansi, 430kV/740Nm, stići će u Australiju krajem 2022. ili početkom 2023. godine, sa sopstvenom raspodelom vozila – kliknite ovde za više detalja o tom automobilu.

Za razliku od srodnog Hiundai Ionik 5, Kia EV6 će se prodavati preko dilera Kia Australia – sa preko 90 odsto dilerske mreže „trenutno postavljene za prodaju i servis EV6“ – po cenama po dogovoru.

Svi EV6 modeli u Australiji će se napajati pomoću veće od dve baterije dostupne u inostranstvu, jedinice od 77,4kVh, uparene sa konfiguracijom sa jednim motorom i pogonom na zadnje točkove u Air i GT-Line, sa opcijom dvostrukog- motor, pogon na sva četiri točka u EV6 GT-Line.

Jednomotorne varijante pokreće motor od 168kV/350Nm na zadnjoj osovini, dobar za vreme od 0-100km/h od 7,3 sekunde i domet od 504km ili 528km – sa većom cifrom koju postiže Air i njegovim manjim 19- inčne točkove (u odnosu na 20-inčne točkove GT-Line).

GT-Line sa pogonom na sve točkove dodaje drugi motor na prednjoj osovini, povećavajući snagu na 239 kV i 605 Nm kombinovano, smanjujući vreme od 0-100 km/h na 5,2 sekunde, ali smanjujući domet vožnje na 484 km.

Kia EV6 ima dužinu od 4680 mm, širinu 1880 mm i visinu od 1550 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2900 mm – nešto više od njegovog Hiundai Ionik 5 blizanca, gurajući električnu Kiju u klasu „velikih SUV-ova“ u Australiji, koju takođe zauzima sedam- porodični SUV sedišta od Toiote Prado do Kia Sorento.

Standardne karakteristike u čitavom asortimanu EV6 – koje počinju od 67.990 dolara pre troškova na putu – u Australiji uključuju dvostruke ekrane od 12,3 inča, točkove od 19 inča, LED farove i zadnja svetla, dvozonsku kontrolu klime, bežično punjenje telefona, parking senzore .

Kompletan paket tehnologije aktivne bezbednosti je standard, uključujući autonomno kočenje u slučaju nužde sa podrškom na raskrsnici, prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake, pomoć pri praćenju trake, praćenje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi i prepoznavanje saobraćajnih znakova, plus centralni vazdušni jastuk između prednjih putnika.

Međutim, kupci koji vole karakteristike kao što su grejna (i ventilisana) sedišta, sedište vozača sa električnim pogonom, električna vrata prtljažnika i presvlake sedišta bez platnenih elemenata moraće da pređu na GT-Line, po ceni od 74.990 dolara pre nego što koštaju na putu sa zadnjim delom -pogon na točkovima, ili 82.990 dolara sa pogonom na sve točkove.

Nema reči o tome da li će za EV6 biti ponuđene cene u celoj zemlji, kao i za druge Kia modele u Australiji – iako Drive razume da će dalji detalji biti objavljeni na lokalnom predstavljanju automobila sledećeg meseca.

Ostali dodaci u paketu sa GT-Lineom uključuju točkove od 20 inča, kameru od 360 stepeni sa 3D prikazom, zvučni sistem sa 14 zvučnika, head-up ekran sa proširenom realnošću, grejani volan, sedišta od kože i antilop.

Vodeća varijanta takođe dobija monitor za prikaz mrtvog ugla, koji projektuje napajanje kamere sa bočnih retrovizora u instrument tablu kada se indikatori aktiviraju – i daljinski Smart Park Assist, koji omogućava da se automobil uđe i izađe sa parking mesta. sa privezka za ključeve, a vlasnik stoji pored automobila.

EV6 GT-Line je otprilike u rangu sa jedinom Hiundai Ionik 5 varijantom u pogledu karakteristika – ali ima premiju od 3000 dolara sa pogonom na zadnje točkove ili 7000 dolara sa pogonom na sve točkove, zbog svojih većih dimenzija i baterije (77,4 kVh naspram 72,6kVh), nešto snažnije motore i Kijinu odluku da krovni otvor ugradi samo u varijantu sa pogonom na sve točkove.

Obe varijante EV6 podržavaju punjenje vozila (V2L), omogućavajući da se baterija automobila koristi za napajanje električnih uređaja – pri čemu GT-Line dodaje spoljašnji V2L priključak za punjenje, pored unutrašnjeg standardnog V2L utičnice u vazduhu.

Snežana biserna, crna biserna Aurora, crvena na pisti i jahta plava boje će biti standardne za obe varijante – pri čemu je GT-Line dostupna isključivo sa Moonscape (siva), a osnovna Air sa čelično sivom i Glacier. Živopisne žute i zelene boje koje se nude u inostranstvu nisu dostupne u Australiji.

Kia EV6 Air i GT-Line 2022 će stići u australijske salone u februaru.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button