fbpx
Automobili

Zvanično: Proizvodnja električnih automobila BMV i3 završava se u julu

BMV će prekinuti proizvodnju električnog automobila i3 za globalna tržišta nakon devet godina i oko 250.000 prodaje.

U intervjuu za Drive, portparol nemačkog proizvođača automobila potvrdio je da je planirano da poslednji primer kompaktnog hečbeka i3 sa električnim pogonom siđe sa BMV-ove proizvodne linije u Lajpcigu u Nemačkoj u julu.

Vredi napomenuti da je proizvodnja i3 za Australiju već završena, a poslednji automobili su stigli na lokalne obale prošle godine. Ovog roka u julu 2022. godine biće završena prodaja u Evropi i svim preostalim tržištima koja nude vozilo.

Završetak proizvodnje i3 u Lajpcigu prethodiće reorganizaciji proizvodnog pogona u pripremi za početak proizvodnje nadolazeće treće generacije Mini Countriman-a tokom druge polovine 2022. godine.

Prethodno prikazan u formi konceptnog automobila 2011. pre početka prodaje 2013. godine, i3 je prvi BMV serijski koji koristi električni pogon na baterije.

Neobičan hečbek sa zadnjim vratima na šarkama i delom karoserije od ugljeničnih vlakana biće indirektno zamenjen u BMV liniji novom električnom verzijom treće generacije malog SUV-a Ks1, iKs1 kao najnovijim BMV i model će biti imenovan.

SUV sa pet sedišta, koji će biti lansiran 2022. godine, prvobitno je planiran da se proizvodi u novom proizvodnom pogonu u Debrecinu, u Mađarskoj.

Međutim, zbog kašnjenja u izgradnji grinfild lokacije zbog ograničenja povezanih sa COVID-om, sada će se naslednik i3 proizvoditi u BMV-ovoj fabrici u Regensburgu do 2024. godine, prema izvorima Drive-a.

Kao i kod sledećeg Ks1 i novog Mini Countriman-a, iKs1 je zasnovan na BMV-ovoj FAAR platformi sa prednjim pogonom – potez koji takođe signalizira kraj proizvodnje za aluminijum-intenzivnu DriveLife platformu koja je u osnovi i3.

Kao i na iKs1, BMV kaže da će se oslanjati na novu drugu generaciju verzije Mini Cooper SE sa električnim pogonom kako bi popunio prazninu nastalu odlaskom i3.

Novi model Mini, koji treba da se pojavi početkom 2023. godine, razvija se u kineskom zajedničkom preduzeću između BMV-a i Great Vall Motors-a koje posluje pod nazivom Spotlight Automotive.

Novi Cooper SE trebalo bi da se proizvodi u novoj fabrici kompanije Spotlight Automotive koja je trenutno u izgradnji u Zhangjiagangu, Kina.

Predvodnik BMV-ove inicijative za električni automobil, i3 sa pogonom na zadnje točkove, prvobitno se prodavao uz izbor pogona sa jednim motorom i električnom baterijom, ili pogonskog sklopa za produženje dometa (REk) koji kombinuje dvocilindrični motor za benzinski motocikl Kimco od 647 ccm. i elektromotor.

U oba slučaja koristio je litijum-jonsku bateriju od 22,2 kVh i razvio maksimalnu snagu od 125 kV.

Naknadnim fejsliftingom za BMV model 2017. kapacitet baterije je povećan na 33,3 kVh. Iste godine, i3s, model performansi koji se može pohvaliti širim tragom točkova i maksimalnom snagom od 135 kV, dodat je liniji.

BMV je potvrdio da je proizvodnja i3 premašila cifru od 200.000 u oktobru 2021. Do kraja proizvodnje u julu, zvaničnici očekuju da će se povećati na preko 250.000 jedinica.

BMV trenutno proizvodi četiri električna modela, uključujući i3, iKs3, i4 i iKs.

Uprkos predstojećem završetku proizvodnje originalnog i3, njegovo ime će se i dalje koristiti na čisto električnoj verziji limuzine Serije 3 sa dugim međuosovinskim rastojanjem za kinesko tržište. Predviđena da bude predstavljena u martu, nova limuzina sa pogonom na zadnje točkove poznata je kao i3 eDrive35L.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button