fbpx
Automobili

2022 Porsche 718 Caiman GT4 RS u odnosu na Kalifornijski autoput 39

Planine San Gabriel još uvek rastu. Dok se pacifičke i severnoameričke tektonske ploče lome i melju jedna o drugu, planine koje se graniče sa Los Anđelesom nastavljaju da puze naviše brže nego što ih gravitacija može povući nadole. Ovo stvara velike glavobolje za inženjere koji bi se usudili da pokušaju da izgrade put kroz teren koji se stalno menja. U slučaju kalifornijskog autoputa 39, rezultat je spektakularan planinski put koji nikuda ne vodi, što se pokazalo kao savršeno mesto za testiranje još jednog inženjerskog čuda, Porsche 718 Caiman GT4 RS.

Izgrađen kasnih 1950-ih, čini se da su severni delovi autoputa 39 netaknuti na većini mapa, očigledno povezujući grad Azuzu sa čuvenim autoputem Anđeles Krest na T-spojnici na vrhu. Ali to zaista nije bio slučaj od 1978. godine, kada je ogroman odron blata i kamenja preplavio deo puta u Snov Springu. Put se sada završava na zaključanoj kapiji pored spektakularnog pogleda na 10,2 milje od Cresta.

Krećući se na sever od Azuse, 39 luta pored jednog poslednjeg stambenog trakta, a zatim se savija preko mosta dok ne preseče procep u steni koja deluje kao skretanje jedan, tačka gde se zidovi kanjona uzdižu, put postaje zaista vijugav, a zabava počinje dok prelazimo u režim napada. Skoro odmah oštar zvuk GT4 RS postavljenog na sredini 4,0-litarskog ravno šestorca odjekuje od zidova kanjona dok prolazimo pored prvog od mnogih znakova “Falling Rock” i, sasvim redovno, malih mrvica nekadašnje planine koje se moraju uzeti u obzir dok posmatramo našu liniju kroz naletne uglove.

VISOKI: Srednji GT3 motor, ludo prianjanje i kočenje, zavijanje ravno-šest note.
Po ceni od 144.050 dolara, ako imate dovoljno sreće da ga obezbedite, GT4 RS potcenjuje 911 GT3 za skoro 20.000 dolara. Naravno, možete ga gurnuti blizu 200.000 dolara ako budete žustri sa listom opcija, ali to je u skladu sa kursom u Porschelandu. Ono što dobijate za svoje dolare je Kajman sa srcem i dušom 911 GT3.

RS-ova šestica nije masirana verzija uvećanog i deturboiranog 911 motora koji pokreće 4,0-litarski Caiman GT4. Ovaj automobil dobija svoje RS trake zahvaljujući Porsche-u koji ugrađuje isti motor nastao 911 GT3 Cup koji pokreće hvaljeni 911 GT3, ali ga okreće za 180 stepeni i postavlja ispod zadnje police, položaj koji je manje uvredljiv po zakonima fizike nego kod 911 sa zadnjim motorom. U GT4 RS, ovaj sa visokim brojem obrtaja, prirodnim usisavanjem, ravno-šest sa suvim karterom stvara 493 konjske snage pri 8400 obrtaja u minuti i 331 funta stopa obrtnog momenta pri 6750 obrtaja. Vredi napomenuti da ista šestorka daje 502 ponija i 346 funti stopa u GT3. To nas tera da se zapitamo da li je razlika zaista rezultat ograničenja pakovanja izduvnih gasova vezanih za postavljanje u sredinu motora ili slučaj očuvanja Porscheovog sistema kaste sportskih automobila, koji stavlja 911 GT3 iznad GT4 RS.

GT4 RS obavlja brz i zadovoljavajući posao u ovom ranom delu, zahvaljujući hiperpreciznom upravljanju koje daje ruci kante informacija dok debele gume Michelin Pilot Sport Cup 2 R naizmenično zagrizu levo i desno u asfalt. U poređenju sa GT4, širina prednjeg i zadnjeg traga GT4 RS je veća za 0,2 i 0,3 inča, respektivno. Međutim, asfalt nije stalno gladak, tako da je najbolje ostaviti dvostepene adaptivne amortizere u podrazumevanoj postavci. Amortizeri na sva četiri ugla nisu ništa egzotično, ali vešanje vam daje svu kontrolu koja vam je potrebna, zahvaljujući podešavanju opruga i amortizera optimizovanim na stazi i tačkama za pričvršćivanje kugličnih zglobova. Malo je kažnjavajuće po gradu, ali kompromis je nanometarska preciznost u kanjonu.

NISKI: Teška svakodnevna vožnja, samo PDK, razmislite o čepićima za uši.
Uglovi dolaze u nemilosrdnom ritmu dok zaobilazimo dve brane i prateća jezera. Nijedan od skretanja još nije dovoljno čvrst da u potpunosti iskoristi karbonsko-keramičke kočnice od 8000 dolara, koje, u kombinaciji sa tim Michelinovima, zaustavljaju GT4 RS od 70 mph za vrlo kratkih 132 stope, zaustavljanje koje vas stavlja u kaiševi sa prosečnom snagom od 1,25 g. Sjajno je imati tako jake kočnice na koje možete da se vratite, ali ne postoji toliko usporavanje kada Cup 2 R gume čičak gume same dođu do asfalta u skladu sa 1,11 bočnih g. Ako radite sa 16,1-inčnim prednjim i 15,4-inčnim zadnjim rotorima, sedmostepeni automatski sa dvostrukim kvačilom isključuje neverovatno vremenske promene u nižim brzinama, stavljajući vas u pravu brzinu za svaki krivinu.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button