fbpx
Automobili

BMV se pridružuje Tojoti u osudi potpuno električne budućnosti

BMV se pridružio globalnom gigantu Tojoti – i multinacionalnim automobilskim kompanijama, uključujući Jeep, Chrisler, Alfa Romeo, Citroen i Peugeot – uz upozorenje protiv potpunog ukidanja benzinskih i dizel motora usred trenutnog pritiska na elektrifikaciju.

Dok će električna vozila činiti veći udeo u globalnoj prodaji novih automobila u godinama koje dolaze – zbog teških mandata i ograničenja emisija – automobilska industrija sve više smatra da bi električni automobili trebalo da budu opcija pored druge tehnologije kao što su hibridi , i superefikasne benzinske i dizel motore.

Krajem prošle godine, globalni šef Tojote, Akio Tojoda, rekao je da cilj automobilske industrije mora biti smanjenje emisija uz pomoć niza tehnologija koje će odgovarati različitim kupcima – u različitim cenovnim rangovima – u različitim zemljama širom sveta.

Sada je globalni šef BMV-a ponovio tu poruku, iako je njegov brend malih automobila Mini već predviđen da pređe na čistu električnu energiju.

Tokom diskusije za okruglim stolom sa međunarodnim medijima na sajmu automobila u Njujorku, generalni direktor BMV-a Oliver Zipse upozorio je protiv potpunog ukidanja benzinskih i dizel automobila.

Gospodin Zipse (na slici iznad) je rekao da bi obavezivanje da sva vozila postanu električna mogla biti kontraproduktivna mera ako je neželjena posledica bila da se ljudi drže svojih starijih automobila na benzin ili dizel sa većim zagađivanjem, a ne da nadograde na efikasnije.

„Ako neko ne može da kupi (električno vozilo) iz nekog razloga, ali mu je potreban automobil, da li biste radije predložili da nastavi da vozi svoj stari auto zauvek?“ G. Zipsea je citirala novinska agencija Rojters.

Izvršni direktor BMV-a je takođe rekao da je još jedan rizik da jedan brend odbaci benzinske i dizel automobile jeste da bi rival mogao da popuni tu prazninu.

„Ako vi više ne prodajete motore sa unutrašnjim sagorevanjem, neko drugi će prodavati“, rekao je g. Zipse.

Iskreni komentari direktora BMV-a prate komentare gospodina Tojode, koji je rekao da će Tojotina strategija za postizanje neutralnosti ugljenika uključivati hibridne automobile, kao i vozila na čisto električnu energiju.

„Živimo u raznolikom svetu iu eri u kojoj je teško predvideti budućnost“, rekao je gospodin Tojoda (na slici ispod) u decembru 2021.

„Zbog toga je teško učiniti sve zadovoljnim opcijom koja odgovara svima. Zbog toga Toiota želi da pripremi što više opcija za naše kupce širom sveta.”

Karlos Tavares – šef Stellantisa, multinacionalnog konglomerata koji obuhvata brendove Fiat-Chrisler kao što su Jeep i Ram, i kompanije PSA grupe kao što su Peugeot, Citroen i Opel – rekao je u januaru 2022. da će evropska zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 2023. stvoriti „društveni rizik“ i stranputiti potrošače sa manjim budžetima.

„S obzirom na trenutni evropski energetski miks, električni automobil treba da pređe 70.000 kilometara da bi kompenzovao ugljenični otisak proizvodnje baterije i počeo da sustiže (malo) hibridno vozilo, koje košta upola manje od EV (električno vozilo). )“, rekao je gospodin Tavares u nedavnom izveštaju novinske agencije Rojters.

BMV-ov gospodin Zipse je takođe ukazao na dominaciju Kine u snabdevanju materijala potrebnim za proizvodnju baterija za električne automobile kao još jednu potencijalnu barijeru električnoj revoluciji, preneo je Rojters.

Kineske fabrike trenutno prerađuju većinu svetskih zaliha litijuma i kobalta, kao i veliki deo nikla i bakra – od kojih su sve sastavne komponente u proizvodnji baterija za električne automobile.

„Kada pogledate tehnologiju koja izlazi, potiskivanje (električnih vozila), moramo biti oprezni jer u isto vreme povećavate zavisnost od vrlo malo zemalja“, rekao je g. Zipse o zemljama sa obiljem prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju električnih – akumulatori za automobile.

Gospodin Zipse je bio dosledan u izražavanju zabrinutosti zbog prevremenog ukidanja benzinskih i dizel motora, govoreći političarima u Nemačkoj u februaru 2022. da gašenje proizvodnje neće koristiti potrošačima ili životnoj sredini.

„Najveći tržišni segment u apsolutnom iznosu sa velikom razlikom u Nemačkoj, ali iu Evropi i širom sveta je motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Pre nego što jednostavno zatvorite tako nešto u roku od osam ili deset godina, morate dobro da znate šta radite“, rekao je tada gospodin Zips.

„Bilo bi štetno jednostavno odustati od tehnologije u kojoj bez potrebe imate poziciju na globalnom tržištu. Mislim da to ne bi pomoglo klimi ili bilo kome drugom.”

Lokalno, rukovodioci Tojote u Australiji dele slična osećanja, upozoravajući vlade da ne ostavljaju mase iza sebe u guranju električnih vozila.

Šon Henli, šef prodaje i marketinga Tojote u Australiji, rekao je u januaru 2022. da će kompanija zadržati svoju posvećenost hibridnim vozilima u tandemu sa razvojem električnih automobila, sugerišući da su hibridi pristupačna alternativa sa niskim emisijama za potrošače.

„Hibridna električna vozila su pristupačna, dostupna su u velikom broju, zgodna su bez brige o dometu i praktična su“, rekao je gospodin Hanli.

„Toiota nije ograničena na jedno tehničko rešenje kada se bavi emisijom ugljenika, sa raznolikim spektrom dostupnih tehnologija koje će doprineti postizanju neto nulte emisije. I razumemo našu odgovornost da osiguramo da sve povedemo na put, ne ostavljajući nikoga iza sebe.”

BMV trenutno prodaje tri potpuno električna automobila u Australiji – i4 Gran Coupe, iKs SUV i iKs3 srednji SUV, dok Toiota Australia za sada nudi samo hibridne ili plug-in hibridne modele na lokalnom nivou.

Toiotin prvi potpuno električni automobil za Australiju, BZ4Ks iz 2023., pojaviće se u lokalnim salonima krajem 2022.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button