fbpx
Automobili

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV pregled 2022

U svetu električnih vozila, plug-in hibridi imaju potencijal da popune jaz između tradicionalnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem i električnih automobila sa punim baterijama. Sa oklevanjem električnih vozila izazvano brojnim faktorima, uključujući visoku cenu kupovine, zabrinutost dometa i nedostatak infrastrukture za punjenje, japanski proizvođač automobila Mitsubishi se oslanja na plug-in hibridnu tehnologiju kako bi namamio kupce u svet elektrifikacije bez uočeni nedostatak.

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (plug-in hibridno električno vozilo) pridružio se liniji SUV-ova brenda, drugo vozilo marke naoružano plug-in hibridnom tehnologijom. Pridružuje se redovima zajedno sa većim Mitsubishi Outlander PHEV koji je lokalno dostupan od 2014.

Spolja, malo se može razlikovati plug-in hibrid Eclipse Cross od njegovih standardnih benzinaca. Na svim prednjim vratima nalazi se velika značka koja ponosno proglašava status „Plug-in Hibrid EV“, ali vizuelno, Eclipse Cross PHEV izgleda kao bilo koji drugi Eclipse Cross.

I to nije loša stvar, Mitsubishijev mali soft-roader vizuelno se razlikuje od horde SUV-ova slične veličine koji traže pažnju kupaca. Njegova ugaonost i oštre linije su svakako vizuelno privlačne, dok nagnuta linija krova dodaje nagoveštaj sportskog ukusa.

Cena elektrifikacije nije jeftina, međutim, asortiman Eclipse Cross PHEV sa tri varijante počinje od 46.940 dolara plus troškovi na putu za početni ES model. To je oko 16.000 dolara više od uporedivog nehibridnog Eclipse Cross ES i oko 6.500 dolara skuplje od vrhunskog nehibridnog Eclipse Cross Ekceeda sa pogonom na sva četiri točka.

Eclipse Cross Aspire PHEV srednje specifikacije traži 49.990 dolara plus na putevima (premija od 15.000 dolara u odnosu na uporedivi nehibrid), dok vrhunski Eclipse Cross Ekceed PHEV podiže stanje u banci na iznos od 53.990 dolara plus troškovi na putu, oko 13.200 dolara više od nehibridnog vozila vrhunskog opsega.

Sve tri PHEV varijante pokreću 2,4-litarski benzinski motor koji stvara 94kV i 199Nm zajedno sa „multi-mode” prednjim menjačem koji mu omogućava da pokreće prednje točkove ili deli opterećenje sa električnom stranom sistema. Te snage motora su uvećane sa dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Motor od 60kV/137Nm pokreće prednje točkove dok motor od 70kV/195Nm pokreće zadnje.

Punjenje dolazi iz baterije od 13,8 kVh koja, prema Mitsubishi-ju, može da obezbedi čisto električni domet vožnje do 55 km.

Mitsubishi takođe kaže da dopunjavanje baterije do 100 procenata od prazne traje oko 6,5 sati na običnoj utičnici za domaćinstvo od 10 A, oko 3,5 sata na namenskom punjaču tipa 3, kao što su oni instalirani kod kuće ili na javnim mestima, dok brzi punjač tipa 4 će videti da se niz baterija napuni do 80 procenata za oko 25 minuta.

Korisno, Eclipse Cross je opremljen i utikačem i kablom tipa 2, koji se koriste za uobičajena punjenja u domaćinstvu i destinaciji, i CHAdeMo utikačem i kablom pogodnim za brzo punjenje jednosmernom strujom.

Standardna oprema u Eclipse Cross asortimanu je obilna. Najvažnije su aluminijumske felne od 18 inča, ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča za info-zabavu sa Apple CarPlai i Android Auto kompatibilnošću, DAB+ radio, LED dnevna svetla, kontrolu klime, kameru za zadnji pogled, zadnji krovni spojler, autonomno kočenje u slučaju nužde i upozorenje o napuštanju trake.

Aspire varijanta srednje specifikacije dodaje LED farove, tehnologiju aktivne bezbednosti (prilagodljivi tempomat, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, nadzor mrtvog ugla, prednje parking senzore i pomoć pri promeni trake), kao i neke unutrašnje detalje kao što je električno podesivo vozačko sedište , obloge sedišta od antilop/sintetičke kože, zvučni sistem sa osam zvučnika, grejanje prednjih sedišta i umeci na vratima od sintetičke kože.

Eksceed PHEV vrhunskog ranga dodaje kožna sedišta, ugrađenu satelitsku navigaciju, head-up displej, grejana zadnja sedišta, grejani volan, dvokrilni krov i zaokružuje komplet za aktivnu bezbednost Mitsubishijev ultrazvučni sistem za ublažavanje pogrešnih ubrzanja koji, prema japanski proizvođač automobila, „smanjuje šansu i ozbiljnost udara u prepreke četiri metra ispred ili iza kada vozač greškom pritisne gas dok miruje ili pri brzinama do 10 km/h”.

To je sveobuhvatna lista opreme, kako u udobnosti tako iu bezbednosti. Ali da li dodatak plug-in hibridnog pogona opravdava skok cene u odnosu na nehibridne Eclipse sa sličnim nivoima opreme? Hajde da saznamo.

U
Kabina Eclipse Cross PHEV-a je poznata teritorija, a najuočljivija razlika je ograničena na PHEV-specifičan birač stepena prenosa koji ne ostavlja nikakvu sumnju o tome koji tip SUV-a vozite, „Plug-in Hibrid EV“ ponosno prikazan.

Vozili smo vrhunski Ekceed PHEV kao deo Mitsubishijevog programa lansiranja, a to je značilo puno vazduha i svetlosti zahvaljujući dvoslojnom krovu te varijante.

Celokupni dizajn kabine greši na strani funkcionalnog, a ne dizajna, sa nekoliko ukrasa koji bi začinili ono što je inače uređen enterijer. Malo je neinspirativno.

Kožna sedišta nude obilje podrške, a u ovoj vrhunskoj izvedbi su električno podesiva i za vozača i za suvozača.

Opcije za skladištenje uključuju centralnu kantu za odlaganje pristojne veličine, dok veliki džepovi na vratima mogu da prime flaše.

Dok ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča niče iz komandne ploče, Mitsubishi je sa zadovoljstvom krenuo protiv preovlađujućih vetrova u obezbeđivanju starih dobrih prekidača i točkića za svoj sistem kontrole klime. Lak je za rukovanje, lakši za upotrebu u pokretu, dobrodošlo olakšanje od onih proizvođača automobila koji sve više zakopavaju kontrole ventilatora i temperature unutar menija i podmenija na svojim ekranima.

Drugi red impresionira svojom prostranošću, vizuelnim i udobnim podsetnikom na brzi rast u kome je novi Eclipse Cross uživao sa svojom preobrazbom ​​u sredini života ranije ove godine, Mitsubishi je dodao 140 mm ukupne dužine svom malom SUV-u, onom koji sve više izgleda kao da pripada u sledećem segmentu gore.

Prostor za noge je posebno izdašan u drugom redu (iako međuosovinsko rastojanje nije poraslo sa ostatkom automobila), a to obezbeđuje udobno iskustvo za stanovnike drugog reda na dužim putovanjima, recimo. U drugom redu nedostaje bilo kakva direktna ventilacija, jer mora da se zadovolji toplim ili hladnim vazduhom koji izlazi sa prednje strane. Niti stanovnici na zadnjim sedištima ne ostvaruju USB poene da bi njihovi uređaji bili napunjeni. Umesto toga, samo u jednoj utičnici od 12 V deca će se prepirati oko prioriteta punjenja pametnog telefona.

Tamo gde Eclipse Cross PHEV gubi nešto u odnosu na svoje braća i sestre koji koriste samo benzin u asortimanu je u kapacitetu tereta, niz baterija koji pomaže u pokretanju PHEV-a i zauzima puno prostora. Koliko tačno prostora? Mitsubishi navodi 359 litara skladišnog prostora pozadi, dok je drugi red u igri za PHEV, naspram standardnog Eclipse Crossa od 405 litara. To je zahvaljujući plićem prtljažniku PHEV-a, pod u ravnini sa ivicom tereta, dok je pod nehibridnog modela blago utonuo u prtljažnik.

Dalje, u PHEV-u nema rezervnog točka, prostora koji je obično rezervisan za takve pogodnosti ispunjen baterijom. Međutim, postoji zgodna korpa za odlaganje ispod poda prtljažnika koja drži vaš kabl tipa 2 lepim i sigurnim, dok kabl tipa 4 za brzo punjenje živi u lepom kućištu unutar prtljažnika.

Infotainment i povezivanje
Ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča izvire iz instrument table i iako ne odiše najnovijom grafičkom tehnologijom, ostaje funkcionalan i lak za korišćenje. Eksceed vrhunske specifikacije samo nudi satelitsku navigaciju, ostavljajući Apple CarPlai i Android Auto da obavljaju težak posao u modelima sa nižim specifikacijama. Ipak, sve funkcioniše bez napora, Apple CarPlai se sigurno brzo pokreće pri pokretanju.

Zvučni sistem sa osam zvučnika nije poslednja reč visoke vernosti, ali kao i mnogo toga u Eclipse Crossu, on je funkcionalan, a da nije briljantan.

Brojčanici tradicionalnog izgleda nalaze se na malom digitalnom displeju vozača. Brzinomer je standardna stvar, dok se na levoj strani, gde obično može da živi obrtomer, nalazi merač snage koji pokazuje odakle dolazi energija Eclipse Crossa – da li samo baterija, samo benzin ili ako regenerativne funkcije vozila dopunjuju elektrona u nizu baterija.

A zahvaljujući Mitsubishi aplikaciji Remote Control, niz funkcija se može kontrolisati putem pametnog telefona, što je najistaknutija i najpraktičnija, mogućnost daljinskog aktiviranja punjenja baterije. Ostale korisne funkcije uključuju prethodno zagrevanje i hlađenje, kao i razne provere sistema.

Bezbednost i tehnologija
ANCAP je 2017. dodelio Mitsubishi Eclipse Cross asortiman sa pet zvezdica, dodajući ažuriranje ranije ove godine koje uključuje plug-in hibridne modele. Sigurnosno telo je dalo Eclipse Cross impresivnih 97 procenata u zaštiti odraslih putnika. Zaštita dece u saobraćaju ocenjena je sa 78 procenata, dok je zaštita ugroženih učesnika u saobraćaju bila nešto bolja sa 80 procenata.

Međutim, nisu sve varijante opremljene punim kompletom sigurnosnih tehnologija. Početni ES PHEV opremljen je autonomnim kočenjem u slučaju nužde i upozorenjem o napuštanju trake samo dok je tempomat statičke manuelne varijante.

Aspire srednjeg opsega donosi dodatne funkcije kao što su prilagodljivi tempomat sa funkcijom zaustavljanja i pokreta, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, praćenje mrtvog ugla, prednji parking senzori kao i pomoć pri promeni trake.

Eksceed koji je na vrhuncu opsega dodaje već pomenuti ultrazvučni sistem za ublažavanje pogrešnog ubrzanja koji smanjuje šanse ili ozbiljnost udara pri maloj brzini kada se slučajno pritisne gas.

Gotovo potpuni komplet vazdušnih jastuka pokriva oba reda putnika, iako u drugom redu nedostaju bočne vreće za zaštitu grudi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button