fbpx
Automobili

Mišljenje: Australija bi možda želela Ford Bronco – ali to bi bio komercijalni neuspeh

Teško je setiti se pogona na sva četiri točka u nedavnom pamćenju koji je bio toliko iščekivan kao i novi Ford Bronco.

Tojota LandCruiser 300 serija možda je prva nova generacija u skoro 15 godina, ali to nije prepisivanje pravilnika u poređenju sa prethodnikom – i na kraju krajeva, uvek je bilo LandCruisera.

Ali Bronco je oživeo legendarnu pločicu sa imenom koja je mirovala dve decenije, sa retro-kul izgledom, više tehnologije od svog jedinog rivala i dostupnošću hardcore Raptor verzije – sve to na tržištu gladnom robusnih SUV-ova, bez obzira na to koliko daleko oni zapravo mogu zalutati sa trotoara.

Otkako je automobil otkriven pre skoro dve godine – ili potvrđen za proizvodnju pre pet godina – Australijanci (razumljivo) traže lokalno lansiranje, mnogi su izjavili da će položiti svoj novac (bilo da je pravi ili monopol valuta) što pre kako je saopšteno.Ali uprkos pozivima automobilskog interneta, osim finansijskog čuda, svi putevi za zvanični uvoz Forda Bronco u Australiju dovode do gomile novca koji se baci u kanalizaciju Ford Australia. Dozvoli da objasnim.

Kao što je naširoko objavljeno, do trenutka pisanja, nigde u svetu ne postoji fabrička verzija Ford Bronca sa volanom na desnoj strani, što je do sada isključivalo mogućnost lansiranja u Australiju.

To ostavlja Fordu Australiju dve opcije: da razvije fabričku verziju sa volanom na desnoj strani – bilo izgrađenu na istoj proizvodnoj liniji u Mičigenu kao Bronco sa levim kukom, ili novu liniju u istoj fabrici – ili da formira lokalnu liniju sa leva na desno -program za konverziju ručnog pogona, prema novom pikapu F-150.

Bez obzira koliko ih entuzijasti žele, sva (pa, skoro sva; postoje neki izuzeci) nova motorna vozila moraju predstavljati održiv poslovni slučaj pre nego što mogu da budu projektovana i izneta na tržište.Procenjujući Bronco, Fordovi planeri proizvoda bi počeli sa onim što bi bio glavni rival automobila, Jeep Vrangler.

Ali uprkos potražnji za SUV-ovima u ostatku industrije, Vrangler nikada nije zapalio australijske prodajne liste, sa 1734 prodatih proizvoda prošle godine – doduše, povećanje od 47,6 odsto u odnosu na 2020, iako je to bila godina koju je opustošio COVID, i dobro je od 8359 Ford Everesta prodatih u istom periodu, uprkos tome što je to vozilo u svojoj poslednjoj godini u prodaji.

Neki bi mogli tvrditi da je Bronco mnogo bolji proizvod od Vrangler-a, sa više tehnologije, snage (isključujući Vranglerov model V8 „392“ samo za Ameriku) i prefinjenost na putu zahvaljujući nezavisnom prednjem vešanju.

Ali, na kraju, oba su SUV-ovi sa karoserijom na okviru, dugački 4800 mm, sa pet sedišta i pogonom na sva četiri točka – i (jednostavno rečeno) za oči planera proizvoda, ima manje od 2000 ljudi koji žele da kupe takvo vozilo svake godine.Čak i kada bi Ford ukrao svaku prodaju Vrangler-a bez izuzetka, i uhvatio grupu kupaca koji nisu oduševljeni džipom iz raznih razloga… Bilo bi teško videti da Ford prodaje više od 2500 bronkosa svake godine – nedovoljno da bi brojevi rade za RHD verziju.

Šta je sa drugim tržištima sa volanom na desnoj strani, pitaćete se? Ukupna prodaja džipa u Japanu možda stalno raste, ali u drugim zemljama sa desnim kukom, uključujući Veliku Britaniju, Vrangler je i dalje nišan proizvod – a Bronco ne bi bio ništa drugačiji, posebno kada je već dostupan za uvoz, iako na levoj strani pogon.

Pretpostavimo na trenutak da je, nekako, Fordov vrh dao zeleno svetlo da dovede Bronco u Australiju. Ford bi imao dve opcije: razviti fabričku verziju sa desnim volanom ili uspostaviti lokalni program konverzije.

Mnogi su se hvalili da je prva opcija relativno jednostavna s obzirom na to da Bronco deli svoju osnovu „T6“ koju je dizajnirao Australija sa jako prodavanim Ranger uteom. Ali veze između Ranger-a i Bronco-a nisu ni blizu tako jake kao između Rangera i Everesta – tako da inženjering modela sa volanom na desnoj strani ne bi bila direktna zamena koju su neki očekivali.Moguća desna udica Bronco ne bi bio prvi Fordov model na američkom tržištu koji je kompanija uložila u verziju sa volanom na desnoj strani, s tim da će ta čast umesto toga otići na Edge (ili Endura lokalno, zbog problema sa zaštitnim znakovima) prodat u Australija i Velika Britanija.

Ali kao što se obožavatelji Plavog ovala mogu setiti, Edge/Endura nije bio hit koji je kompanija očekivala, sa samo 1700 primeraka koji je prodat u Velikoj Britaniji 2018. pre nego što je uklonjen godinu dana kasnije. Utikač je izvučen u Australiji 2020. godine, nakon što je samo 1783 prodato u 2019.

Kao što je Holden mogao da potvrdi – nakon što je 2018. potrošio 30 miliona dolara na preuređenje američke fabrike za SUV Acadia sa desnim volanom – razvoj RHD verzije postojećeg vozila sa levim kukom može koštati desetine, ako ne i stotine miliona dolara.

Ako se fabrička varijanta sa volanom na desnoj strani smatra preskupom, Ford ima još jednu mogućnost da (teoretski) istraži za Bronco: lokalni program konverzije.Ali izvođenje radova na konverziji lokalno – a ne na američkoj proizvodnoj liniji – bi dodalo desetine hiljada dolara na cenu koju kupci plaćaju u izložbenim salonima – što znači da dok Vrangler košta oko 70.000 do 80.000 dolara pre nego što košta put u Australiji, on ne bi Ne dolazi u obzir da vidite vodeći Bronco Vildtrak sa 100.000 dolara.

Pikapovi u punoj veličini iz Ram-a, Chevrolet-a i uskoro Ford-a mogu se izvući sa ovim cenama jer ne postoje alternative. Svi su lokalno pretvoreni u pogon na desnoj strani, pa su kupci očekivali cene preko 110.000 dolara za najnovije generacije ovih modela. Osim toga, s obzirom da su Ram i Chevrolet prodali nešto manje od 6150 vozila prošle godine, ima dovoljno obima da opravda programe konverzije.

Ali sa Vranglerom po ceni od 20.000 dolara manje, kakav bi bio podsticaj da se kupi Bronco kada, u suštini, ova vozila nisu toliko različita? Ford bi mogao izgledati bolje, nuditi više tehnologije, a možda čak i Raptor varijantu… Ali da li bi to bilo dovoljno da opravda tako veliku razliku? Nisam tako siguran.

Ford se našao na suprotnoj strani ove dileme pre dve godine, kada se njegov fabrički napravljen sportski automobil Mustang našao u borbi protiv lokalno konvertovanog, 20.000 dolara skupljeg Chevrolet Camaro SS.Skoro četiri godine kasnije, Ford je jedini koji je još uvek u salonima. S obzirom da je Plavi oval posmatrao kako je prodat oko tri puta više Mustanga u jednoj godini nego HSV u celoj 18-mesečnoj lokalnoj proizvodnji Camara, malo je verovatno da bi želeo da bude tamo gde je Holden Special Vehicles bio pre nekoliko godina.

Da rezimiramo: potencijalno tržište za Ford Bronco u Australiji je manje nego što bi internet verovao; trošak razvoja fabričkog modela sa volanom na desnoj strani nikada ne bi imao povrat ulaganja; a lokalna konverzija desne kuke bi koštala automobil u unobtanium.

Iz tih razloga, šanse da Ford Bronco ikada dođe u Australiju – barem pod pretpostavkom da će zaraditi novac – su, iskreno, minimalne.

Trebao bih da pojasnim: Bronco je jedan od jedinih veoma traženih, američkih Fordovih proizvoda „zabranjenog voća“ za koji mislim da ne bi mogli da dođu do Australije.

Mustang Mach-E je već napravljen sa volanom na desnoj strani (i nalazi se na vrhu liste želja Forda Australije, kada potražnja u Evropi popusti). F-150 dolazi ovamo kroz konverziju desne kuke. A Bronco Sport bi mogao da postigne uspeh tamo gde Escape nije uspeo, možda sa hibridnom tehnologijom koja će pomoći svojim šansama u Velikoj Britaniji.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button