fbpx
Automobili

Mišljenje: Tesla autopilot je samo tempomat. Prestani da se pretvaraš da nije.

Naizgled nepogrešiva premisa u svetu koji se može pogrešiti, Teslin autopilot je sada glavna tačka za mnoge nesreće u kojima su učestvovali njihovi električni automobili, gde vlasnici i stručnjaci podjednako smatraju da je okrivljavanje tehnologije odgovor.

I ja sam ovde da jednom zauvek razbijem taj mali mehur.

Tesla autopilot je tempomat. To je moderan tehnološki paket koji uključuje prilagodljivi tempomat sa pomagalima za zadržavanje trake, naravno, ali to je i dalje tempomat.

Dakle, prestanite da se pretvarate da nije, i prestanite da krivite to umesto vaše loše vožnje.

Ali što je najvažnije, prestanite da ga koristite u saobraćaju na prometnim gradskim ulicama.Većina modernih automobila nudi bezbroj sistema pomoći i pogodnosti za podršku vozaču, ali nijedan od njih ne zamenjuje potrebu da vozač ostane svestan i odgovoran za automobil u svakoj situaciji na putu.

Da, neki od ovih sistema ostaju pasivni dok se ne zahtevaju i automatski će intervenisati samo ako senzori automobila smatraju da je to opravdano, ali neke, uključujući tempomat, treba da aktivira osoba za volanom.

Tempomat, u bilo kom automobilu, je dizajniran da postigne i održi brzinu koju je odredio vozač u situaciji „krstarenje“.Moderan, prilagodljiv sistem tempomat će pokušati da to uradi koristeći senzore za održavanje razmaka do automobila ispred. Funkcije čekanja u saobraćaju će čak navesti automobil da se zaustavi u slučaju da je ciklus krstarenja prekinut i nastaviće program „postići i održavati brzinu“ kada se stvari ponovo pokrenu.

Ovo je vrsta tehnologije koja se nalazi u većini modernih automobila, od Mercedes-Benza do Mazde. Svi nude različita imena i nijanse za svoj rad, ali princip je isti.

To znači, bez obzira na značku na vašem prtljažniku, ako koristite sistem za kontrolu brzine, vaš automobil u osnovi pokušava da postigne i održi brzinu koju ste postavili. Osim ako nije posebno napredan sistem, neće promeniti tu brzinu za uslove na putu, krivine, vremenske prilike ili bilo koji drugi spoljni uticaj van svojih osnovnih smernica za rad.Jedina stvar koja vas sprečava da uletite u automobil ispred, ili možda u barijeru sa strane puta, su senzori i drugi softverski sistemi u igri… Oh, i vi.

Tempomat, po prirodi svog imena, dizajniran je da pomogne tokom dugotrajne „krstarenje“ vožnje. Velike udaljenosti, veće brzine, takve stvari.

Nije dizajniran da se koristi na svakodnevnom putu na posao tako da možete da gledate kroz prozor.

Da budemo jasni, greška u poslednjem incidentu u Melburnu, gde je Tesla Model Ks „neobjašnjivo“ izleteo sa puta u saobraćaju male brzine u vršnim satima, u potpunosti leži na vozaču.

To se dogodilo na putu sa dve trake u vršnom vremenu, u saobraćaju stani-kreni, gde nije mesto za uključenje tempomata.

Drugi nedavni slučaj kada se vozač modela 3 sudario sa pešakom koji je ušao u tramvaj, ponovo u naseljenom delu pod „normalnim“ saobraćajnim uslovima, nije bilo mesto za uključivanje tempoma.To su situacije u kojima je obim varijabli ogroman.

Ostali automobili, ulice koje se ukrštaju, semafori, biciklisti i pešaci. Sigurno bi vam zdrav razum predložio da se koncentrišete na zadatak koji imate radije nego da aktivno angažujete sistem koji će vašu vožnju učiniti rizičnijom?

ne bih. ne bi. Dakle, Teslini vozači, za dobro nas ostalih, prestaju to da rade.

Koristite svoju tehnologiju za pomoć vozaču na autoputu, ali prestanite da je koristite kao trik na prigradskim ulicama.Zaključak: korišćenje sistema tempomata u bilo kojoj vrsti gustog saobraćaja nije preporučljivo, bez obzira na to šta vozite ili kako je sistem zaštićen.

U bilo kom automobilu, bilo koje marke, ovi sistemi nisu sigurni. Tehnologija se može zbuniti ili jednostavno propasti. Sistemi mogu pokvariti. Mogu se desiti nezgode.

Molim vas, samo prestanite da radite stvari koje mogu pogoršati situaciju.

Autopilot nije stvar.

Potpuno samostalna vožnja nije stvar.

Imate izuzetno napredno vozilo, ali od vas se i dalje traži da imate punu i potpunu kontrolu sve vreme.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button