Automobili

Sportski pregled Kia Seltos 2021

Kia Seltos je uleteo na tržište 2019. Bio je kasno u zasićenom segmentu malih SUV vozila, ali je ušao snažan sa svežim izgledom, obilnom opremom i pametno upakovanom kabinom.

Linija Kia Seltos trenutno počinje sa 28.290 USD za početni model Seltos S sa pogonom na prednje točkove, a kreće se do 44.290 USD za vodeći Seltos GT-Line pogon na sva četiri točka.

Kao korak dalje od osnovne klase, naš Kia Seltos Sport iz 2021. godine nalazi se na donjem kraju spektra sa cenom za vožnju od 31.790 USD. Naš je izabran sa dostupnim sigurnosnim paketom za dodatnih 1000 USD i metalnom bojom u Mars Orange za 520 USD, čime su ukupni troškovi na testu dostigli 33,310 USD.

Do kraja jula 2021. godine, Seltosi su uspeli na respektabilnom šestom mestu u svom segmentu od 24 kandidata. Asortiman MG ZS je bio na vrhu klase, dok je Hiundai Kona na drugom mestu.

Što se cene tiče, MG nudi cenu od 32.990 USD za svoj vrhunski ZST Essence, dok Hiundai samo podbija cenu Seltosa-počevši od 31.990 USD za Active-i to je u rangu sa Seltos Sport u asortimanu.

Gledano mudro, Seltos je prepoznatljiv i ima prednost. Upečatljiv je oštrim linijama, crnim akcentima i dobro proporcionalnom mrežicom prednje rešetke. Sport je završen halogenim prednjim svetlima i svetlima za vožnju, retrovizorima na sklapanje i točkovima od lake legure od 17 inča.

Unutra je Kiin pristup moderan i minimalistički. Kabina u Sport-u je lepa kombinacija platnenih sedišta, klavirsko-crnih završnih obrada i nekih srebrnih naglasaka. Unutrašnjost izgleda dobro sastavljeno i sve njegove karakteristike deluju solidno. Ali, kao što se i očekivalo u ovom cenovnom rangu, po kabini ima dosta tvrde plastike.

Plus je to što se sve oseća neverovatno prostrano uz velikodušno skladište. Prednji red uključuje dovoljno veliku središnju konzolu za skladištenje, kante za vrata pristojne veličine, prostor za skladištenje koji savršeno pristaje telefonu, dva držača za čaše, utičnicu za napajanje od 12 V i dva USB porta.

Zadnji red zauzima veliku količinu prostora. Čak i odrasli odrasli (ja sam 173 cm) imaju dovoljno prostora za glavu, noge i prste. Bilo mi je više nego dovoljno pozadi sa vozačkim mestom na mestu. Zadnji deo može da radi sa tri odrasle osobe, ali očekivano od malog SUV -a, dvoje odraslih ili troje dece je idealno.

Nažalost, ovoj Kiji nedostaju lepote poput ventilacionih otvora, USB portova, džepova na naslonima sedišta i prostora za odlaganje u centru. Jedina zadnja strana pozadi su korpe za vrata, koje obe imaju veliko mesto za boce.

Kapacitet prtljažnika od 433L nije vodeći u klasi, ali je samo 33L manji od većeg Kia Sportagea. Kada ispustite 60/40 split fold, imate pristup ogromnim 1393L.

Jedna od istaknutih stvari u Seltos Sport-u je njegov 10,25-inčni ekran osetljiv na dodir (donja klasa koristi 8,0-inčni ekran). Ovaj sistem se može pohvaliti dodatnom tehnologijom poput ugrađene satelitske navigacije i digitalnog radija, pored Bluetooth-a, žičanog preslikavanja pametnog telefona za Android Auto i Apple CarPlai i zvuka sa šest zvučnika.

Povezivanje na Bluetooth i CarPlai putem mog iPhone -a bila je brza i laka procedura, i iako se ikone u sistemu ne ističu mnogo na samom ekranu, kroz sistem se lako kretati.

Ne mogu reći da je stereo bio nešto bljesak, prilično iskrivljen pri većoj jačini, posebno kada koristite CarPlai. Tek kada skočite na vrhunsku GT-Line liniju, počašćete se vrhunskim ozvučenjem Bose.

Bezbednost i tehnologija
Svaki Seltos postiže autonomno kočenje u nuždi (AEB) sa detekcijom pešaka, osnovnim upozorenjem na pažnju vozača i pomoći pri zadržavanju trake sa upozorenjem o napuštanju trake.

Uz dodatak sigurnosnog paketa na ovom modelu, dobijate dodatne funkcije pomoći vozaču, uključujući otkrivanje biciklista i pomoć pri skretanju AEB, upozorenje o vodećem vozilu je dodato sistemu upozorenja za pažnju vozača, plus tu je i prilagodljivi tempomat-sve ključne funkcije ovih dana i vredi nadogradnje od 1000 USD. Imajte na umu da samo viši razredi Sport Plus i GT-Line dobijaju nadzor mrtvog ugla i upozorenje o unakrsnom saobraćaju unazad.

Kada je Kia Seltos testirao ANCAP 2019. godine, dobila je ocenu od pet zvezdica. Ugrađeno je šest vazdušnih jastuka, kao i uobičajene kontrole kočnice, proklizavanja i stabilnosti. Dve ISOFIKS i tri gornje privezne tačke za postavljanje dečijeg sedišta su takođe dostupne u drugom redu.

Sport pokreće 2,0-litarski četvorocilindrični benzinski motor koji nije turbo i proizvodi 110 kV snage i 180 Nm obrtnog momenta. Ovo je upareno sa kontinuirano promenljivim prenosom, ili CTV, i ima pogon na prednje točkove.

Proveo sam vreme za volanom alternativnog pogona u seriji Seltos (1,6-litarski turbo motor uparen sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom)-daleko manje prijatna vožnja do ove varijante Seltos. Ova Kia postiže melodiju suspenzije razvijenu u Australiji, što rezultira izuzetnim kvalitetom vožnje.

Uparivanje ovog 2,0-litarskog motora sa CVT-om je sofisticiranije, i iako nisam veliki ljubitelj buke koja dolazi iz CVT-a, ništa što muzika ne može sakriti. Motor ne donosi udarce, ali čini trik i najkompatibilniji je u rasponu 2000-3000 o / min.

Upravljač deluje lagano, a da nije previše lagan, unoseći puno samopouzdanja u čvršće zavoje – u stvari, oseća se daleko više nego mnogi u svojoj klasi. Seltos odlično krstari autoputevima – siguran je, okretan i iako možda nije apsolutna snaga, može brzo da se ubrza za manevre preticanja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close