fbpx
Automobili

Tesla povlači 54.000 automobila u SAD sa kontroverznom funkcijom „Potpuna samovožnja“

Specijalista za električne automobile Tesla će povući skoro 54.000 automobila u SAD opremljenih kontroverznom funkcijom ‘Full Self-Driving’ (FSD).

Funkcionalnost „zaustavljanja na putu“ – koja je uvedena u oktobru 2020. i proširena prošlog meseca – omogućava vozilima opremljenim opcionim FSD paketom da autonomno prolaze kroz raskrsnice ili znake za zaustavljanje pri brzinama do 9 km/h.

Međutim, Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) u SAD tvrdi da tehnologija predstavlja nepotreban bezbednosni rizik i da bi mogla „povećati verovatnoću [od] sudara“.

Opoziv je najavljen nakon sastanaka između proizvođača i regulatora najveće sigurnosti prošlog mjeseca, prema izvještajima iz inostranstva.

Veruje se da su pogođena sva četiri vozila iz Teslinog asortimana – model 3 sedan, model S limuzina, model I SUV i model Ks SUV – koji se trenutno koriste za FSD Beta testiranje.

Ažuriranje će se vršiti putem ažuriranja ‘bez-veze’, što znači da kupci neće morati da unose svoje vozilo u servisni centar.

Drive se obratio portparolu Tesla Australia za komentar. Ova priča će biti ažurirana ako više informacija bude dostupno.

Prošle godine NHTSA je najavila istrage o sistemima FSD i autopilota, nakon nekoliko nesreća visokog profila.

Otprilike 350.000 kupaca širom sveta platilo je između 3500 i 10.100 dolara za opcioni FSD paket od 2016. godine, uprkos tome što Tesla još uvek ne nudi sve funkcije koje su prvobitno obećane (uključujući potpunu autonomiju).

Iako je Tesla uhvaćen ranije ove nedelje kako daje netačne podatke o prodaji za australijsko tržište, podaci o registraciji koje je ekskluzivno prikupio Drive prošle nedelje pokazuju da je i dalje najpopularnija marka električnih automobila na lokalnom nivou sa značajnom maržom – isporučujući više automobila sa nultom emisijom štetnih gasova kupcima nego svi ostali modeli električnih automobila zajedno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button