Automobili

Kvinzlandski mobilni telefon i kamere za otkrivanje pojasa počinju danas

Vlasti Kueenslanda počeće od danas da objavljuju kamere za otkrivanje sigurnosnih pojaseva po celoj državi – međutim vozači će u prva tri meseca dobijati upozorenja umesto novčanih kazni.

Pored upotrebe kamera za otkrivanje vozača koji rukuju mobilnim telefonima, veruje se da je Kvinslend prva jurisdikcija na svetu koja koristi tehnologiju fiksnih kamera za otkrivanje prekršaja sigurnosnih pojaseva.

Vlasti u Kueenslandu nisu otkrile koliko će kamera biti postavljeno, ali su upozorile da će se koristiti širom države i bez znakova upozorenja, kao što je slučaj u drugim jurisdikcijama.

Po završetku tromesečnog grejs perioda, vozači uhvaćeni kamerom u Kueenslandu suočiće se sa istim novčanim kaznama koje su izrekli policajci: 1033 dolara i četiri demeritna poena za rukovanje telefonom, što je najveća novčana kazna u Australiji za takav prekršaj.

Prekršaji sigurnosnog pojasa u Kvinslendu izvlače kaznu od 413 dolara i tri demeritna poena.

NSV je postao prva jurisdikcija na svetu koja je počela da izriče kazne pomoću kamera za otkrivanje mobilnih telefona od marta 2020. godine – nakon suđenja prethodne godine i tromesečnog perioda upozorenja od decembra 2019. godine.

U to vreme, vlasti u NSV-u obavezale su se da će tokom četiri godine u celoj državi objaviti 35 fiksnih i prenosnih kamera za otkrivanje mobilnih telefona.

Kamere – postavljene visoko iznad puta – automatski snimaju slike kroz vjetrobransko staklo svakog automobila koji prolazi.

Tehnologija veštačke inteligencije tada otkriva slike na kojima je prikazan vozač koji drži mobilni telefon, dok se sve slike koje nisu označene brišu.

Slike koje prikazuju upotrebu mobilnog telefona zatim se proveravaju ljudskim okom pre nego što se proslede zbog kršenja zakona.

Iako je mali broj novčanih kazni u NSV izdat greškom nakon ljudske provere, CarAdviceu je rečeno da su te kazne naknadno povučene.

Vozačima se šalje slika njihovog navodnog prekršaja kako bi mogli da protestuju zbog svoje nevinosti ako je novčana kazna poslata greškom ili ako mogu da pokažu da predmet u njihovoj ruci nije telefon.

Prenosne jedinice su postavljene na visoki stub postavljen na malu prikolicu i mogu se parkirati pored puta na brojnim lokacijama širom države, uključujući gradska, prigradska i seoska područja.

Nema znakova upozorenja koji bi savetovali njihovo mesto, a postavke kamera za otkrivanje mobilnih telefona na prvi pogled izgledaju poput prenosnih svetlosnih tornjeva koji se koriste za radove na putu.

Kueensland i Victoria započeli su testiranje tehnologije kamera mobilnih telefona u julu 2020. Viktorijansko suđenje završeno je nakon tri meseca, dok je suđenje u Kueenslandu trajalo šest meseci.\

U međuvremenu, vlasti u Viktoriji obavezale su se da će razviti tehnologiju otkrivanja kamera mobilnih telefona „do 2023. godine“.

CarAdvice razume vlasti u Južnoj Australiji i ACT trenutno procenjuju prednosti tehnologije, mada tek treba da preduzmu stvarna ispitivanja.

Nakon suđenja tehnologije u Kvinslandu od jula 2020. do decembra 2020. godine, vlasti su rekle: „Suđenje je testiralo da li kamere sa softverom za veštačku inteligenciju mogu otkriti da li neko neovlašteno koristi svoj mobilni telefon – ili ne koristi sigurnosni pojas – sa visokim stepenom tačnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close