fbpx
Automobili

Oproštaj od najneaudijevijeg Audija ikada, R8 V10 superautomobila

Nedavno sam seo sa Audijem i razgovarao o budućnosti Kuattra.

Znate, oni mehanički sistemi sa pogonom na sve točkove koje je stvorio da rade sa svojim mehaničkim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Brend je objasnio da Kuattro mora da se preseli u digitalni svet za svoje električne automobile – e-Kuattro, ili Kuattro 2.0, šta god – i da je sada nešto drugačije.

Potpuno se slažem, jer se na električne automobile ne sme gledati kroz prizmu nasleđa i unutrašnjeg sagorevanja. Za razliku od benzinskih motora, električni motori mogu da se montiraju direktno na svaki točak.

Oni takođe mogu da pošalju pogon na točak nezavisno i daleko preciznije od benzinskog motora i njegovog povezanog pogona. Kao poslednja tačka, ‘rezolucija’ koju elektromotori imaju u odnosu na svoje rođake iz dino soka, i koliko brže mogu da reaguju na zamah automobila, zaista menja kako se osećaju tokom vožnje.

Audi je jasno primetio ovu promenu u taktilnosti i povratnim informacijama vozača, i shvata je veoma ozbiljno i želi da je donekle zaštiti. Jedan od njegovih prvih pokušaja e-Kuattro-a je SUV visokih performansi Audi E-Tron S iz 2022. godine, pa ako ste zainteresovani da pročitate kako se osećao do detalja, kliknite ovde.

Dugačak i kratak od toga je Audi E-Tron S je jedan od retkih automobila na svetu koji je ikada koristio tri nezavisna motora, a njegova zadnja osovina je prilično kul. Očigledno je zašto brend želi da inovira u ovom prostoru sa automobilima s obzirom da je ceo svoj brend okačio na pouzdanu mehaničku Kuattro prednost.

Opet da ponovim, to je ta Kuattro tehnička tačka razlike koja se mora fundamentalno promeniti da bi preživela prelazak na električna vozila visokih performansi, kao što je to učinjeno i sa Audi E-Tron GT super limuzinom iz 2022. godine.

To znači da svi oni mehanički sistemi Volksvagen Audi Grupe koje svi volimo ili mrzimo – krunski centralni dif kao jedan, Haldek kao drugi – na kraju nemaju mesta na vrhu Audijevog kataloga vozila.

Dakle, koji je bolji način da kažete „vidimo se kasnije“ nego da provedete nekoliko dana sa vrhunskim Audi Kuattro remek-delom.

Još bolje, ‘OG’ formula, u svom konačnom obliku. Audi R8 V10 Performance 2022. Njegovo 5,2-litarsko remek-delo sa 10 cilindara proizvodi skoro isto toliko snage koliko i obrtni moment – 449 kV pri 8250 o/min i 560 Nm pri 6500 o/min.

Činjenica da ima cifru snage tako blizu svom broju obrtnog momenta je urnebesna u eri u kojoj moderni motori često citiraju Njutne pri brzini dvostruko većoj od kilovata, a kamoli ograničenju broja obrtaja od skoro 9000 obrtaja u minuti.

Iskreno, to je vrhunsko unutrašnje sagorevanje. Pa idemo na poslednji pogled.

Stiling
Počinjem sa stilizovanjem jer ne možete da ispratite Audi R8 a da ne dodirnete jednu stvar – bočnu oštricu.

Audi je brend sa preko 100 godina istorije, ali njegova prva generacija superautomobila nije stigla sve do 2006. Skromni i konzervativni brend, koji je nekada skoro bankrotirao zbog svojih glupih odluka, odlučio je da rizikuje sve i napravi superautomobil sa ogromnim plastični (ili ugljenični) romb na svojoj strani.

Bio je to hrabar potez, ali pametan koji koristi ikonografiju romba kao sportsku oznaku brenda. To je isti oblik koji ste videli pored „S“ ili „RS“ na poleđini svih voćnih Audija od 1980-ih.

Pošteno je reći da ga obično vidimo kao sićušni crveni romb dimenzija 3k3 cm na zadnjem delu automobila, ali kada ga pogledate sto puta uvećanog i oblepljenog sa strane Audija R8 prve generacije, to u početku nije očigledno istog je oblika.

Ovi tipovi motiva se mogu videti svuda, kao što je BMV M-ov M boja-specifične kose crte napred ili AMG-ov logo paralelograma koji se ponavlja „pronalaženje vuče“. Međutim, niko ranije nije tako snažno manifestovao sopstvenu ikonografiju na strani automobilskog proizvoda, a kamoli uz njegov vodeći i prvi oreol automobil, stoga je Audi bio hrabar.

Za drugu i poslednju generaciju Audija R8 – poput našeg testnog automobila Audi R8 V10 Performance iz 2022. – oštrica je podeljena na pola, ali je u osnovi još uvek živa i radi.

Na našem vrhunskom modelu Performance, oštrica je napravljena od karbona, ali u svakom slučaju cenim razlog zašto postoji i kako dodaje integritet i iskrenost dizajnu automobila.

Kao sporedna napomena, ako želite da pročitate poređenje starog i novog, ne zaboravite da smo vas ovde pokrili. Međutim, da se vratimo na naše performanse Audija R8 V10 za 2022.

Svaki klasični superlativ kažete da ste vanvremenski i minimalistički, ali na kraju dana to je superautomobil sa srednjim motorom. Rođen je sa proporcijama o kojima su Grand Tourer sa prednjim motorom ili sportski hečbek sa prednjim pogonom mogli samo da sanjaju.

U
Kokpit R8 će vremenom postati nešto posebno.

Mislim, koliko automobila ove ere ima samo jedan ekran? I ne samo to, već je ovaj pojedinačni displej u automobilu rezervisan za vozača, tako da je merač u stvari i infotainment sistem.

To je ujedno i jedini automobil koji sam vozio – i verovatno na tržištu – koji vam omogućava da vidite Apple CarPlai ispred sebe (Audi je na sličan način postavio TT na stranu, naravno), da ubacite novitet prvog sveta. Vaš jedini putnik u avionu zbog toga ne može da promeni radio kao putnik, ali ne brinite, ionako jednostavno nije njihovo mesto.

Umesto toga, mogu da se dive nekim od lepih i skulpturalnih elemenata koji dolaze besplatno unutar vodećeg modela Audi R8 V10 Performance 2022. Stvari kao što su otvore za vazduh od ugljeničnih vlakana po meri i ukrasne kontrole klima-uređaja koje izgledaju kao da im je trebalo predugo da se dizajniraju, ergonomske koliko i lepe.

Naš automobil je takođe bio opremljen besplatnom opcijom ručno podesivih sportskih sedišta, koja uprkos tome što zvuče i izgledaju cool, toplo predlažem da isprobate pre kupovine.

U zavisnosti od vašeg tipa tela, možda ćete više voleti standardna sedišta. Oni su bolje prilagođeni većem broju oblika i veličina, nude više prilagođavanja, a takođe su i električno podesivi.

Skladište je takođe prilično ograničeno, tako da svoju imovinu u Audiju R8 smanjite na minimum. Vidljivost van kabine je zapravo prilično dobra, što znači da veliki retrovizori i relativna pozicija sedenja čine automobil upotrebljivim u svakodnevnom saobraćaju i uobičajenom ritmu.

Ono što postoji, postavljeno je sebično samo za pristup vozaču, tako da nikada nećete imati problema da otvorite poklopac motora da biste zgrabili svoju torbu dok prekidate Bluetooth poziv pomoću kontrola na volanu.

Uprkos nakitu i otmjenim stvarima, to je kao interakcija sa Audijem A4 na mnogo načina.

Povertrain
Pre nego što krenemo u vožnju, vredi se pozabaviti osnovama Audijevog najmoćnijeg vozila sa unutrašnjim sagorevanjem do sada.

Njegov moćni 5,2-litarski V10 FSI motor je pravo remek-delo. Osim što je neverovatan motor za drumove, on je takođe i proveren motor za trke, i sa bezbrojnim prvoplasiranim srebrnim priborom u ormaru za trofeje.

Da budemo precizni, 11 pobeda na 24-časovnim trkama izdržljivosti, sedam pobeda na 12-časovnim, tri pobede na 25-časovnim trkama i bezbroj drugih titula u svojoj desetogodišnjoj GT3 trkačkoj istoriji.

Istina je da trkački automobili Audi R8 GT sa 5,2-litarskim V10 FSI pogonom koriste pogon koji je veoma blizak drumskom automobilu koji danas testiram. Razlike od puta do trke sastoje se u tome što su školjke ležaja radilice motora (veliki kraj) povećane, sistem za ubrizgavanje goriva je podešen i instaliran ograničavač vazduha.

Čak iu žaru konkurencije, on neverovatno funkcioniše sa servisnim intervalom od 10.000 km, a njegovo prvo potpuno rastavljanje je predviđeno tek 20.000 km. Čak i tada, posle 20.000 km takmičarskih trka, rečeno mi je da neki motori imaju ležajeve koji su mogli da prođu još nekoliko puta pre nego što su morali da se promene.

U opremanju za puteve i dalje koristi postavku sa suvim karterom kao lepo priznanje svom trkačkom pedigreu, pa zapamtite to kada vam naplate milione litara ulja koje su mu potrebne. Cilindri su raspoređeni pod uglom od 90 stepeni za ono što brend naziva “savršenstvo motora sa prirodnim usisavanjem” i pali 1-6-5-10-2-7-3-8-4-9 posebno za taj prepoznatljiv urlik.

Odnos kompresije je statičan 12,7:1, pri čemu motor koristi sistem dvostrukog ubrizgavanja goriva u stilu Tojote kako bi podržao visoku cifru. Audi V10 takođe ima redovno ubrizgavanje u više tačaka (MPI) i direktno slojevito ubrizgavanje goriva (FSI), baš kao što ćete naći na Toioti GR86 iz 2022.

Obično, FSI ili TFSI (turbo) audiji sa direktnim ubrizgavanjem su obično upravo to, a ne i port i direktni ubrizgavanje goriva, otuda i pominjanje. Dvostruko kvačilo sa sedam brzina je munjevito i zaključava obrtaje motora na 4500 obrtaja u minuti kada je u stanju mirovanja za savršeno lansiranje.

Vrednost za novac
Iskreno, ništa se ne može porediti. Audi R8 V10 Performance iz 2022. koštao bi vas 394.877 dolara pre vožnje na putevima i opcija.

Ako želite da pogledate nešto isto, ali drugačije, Porsche 911 vam pada na pamet. Njegov motor nije toliko egzotičan, kao ni njegov stil, ali Porsche 911 Carrera GT3 iz 2022. je i dalje vredan razmatranja – ako ga možete nabaviti.

Takođe dolazi sa dostupnošću ručnog menjača, što znači da ćete morati da se pridržavate, jer je to nešto što Audi R8 više ne nudi. Cene počinju od oko 369.600 dolara plus troškovi na putu sa bilo kojim menjačem, ali očekujte da će cena preći 400.000 dolara na putu sa nekim ukusnim opcijama.

Drugi izbor je Maserati MC20 iz 2022. po ceni od 438.000 dolara pre nego što se kreće na puteve. Proveli smo vreme sa Maseratijem na Drive TV-u, pa se pobrinite da vidite celu epizodu ovde.

U svakom slučaju, postoje i drugi, ali nisu potpuno isti. Vozila sa deset cilindara sve je teže pronaći.

Vožnja
Paljenje hladnog Audija R8 V10 Performance je jedna od najnedruštvenijih zabava koje mogu da se setim. Uključuje se sa izduvnim gasom promenljive jačine podešenim na maksimum – kao što većina superautomobila radi – ali atmosferska težnja je ono što čini događaj ovde.

Dok većina drugih ljubitelja srednjeg motora ima turbo punjače zaglavljene u izduvnim kanalima, Audi R8 nema. Rezultirajuća harmonija od 10 cilindara koji bukvalno bukvalno žubore bez prekida kroz kovrdžave i zakrivljene cijevi jedan je od najboljih pokušaja čovjeka sa zvukom do sada.

Nijedan drumski automobil nema takav ton, začin ili jednostavno ‘trkačko vozilo’ na početku. Takođe je vredno stajati iza stvari dok je neko pokreće umesto vas, jer kada imate srednji motor, nikada to ne čujete pravilno iz kabine.

Kada je u pokretu, njegova kora skače za oktavu ili dve između 2000–8000 obrtaja u minuti, opet za razliku od mnogih drugih na putu. Međutim, buka od oko 7500 o/min do 8800 o/min – bukvalno u gustoj zoni opasnosti – je poslednji bis. Pred sam kraj postaje jako vikano.

Kao što zvuči, način na koji 5,2-litarski V10 Audi R8 razvija brzinu jednako je jedinstven i fascinantan. Svih tih 449 slatko-slatkih atmosferskih kilovata dolazi na 8250 o/min, ali iskreno, njihovo prisustvo se oseća od 3000 o/min nadalje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button