fbpx
Automobili

Tesla u Australiji: Cene, vremena punjenja i druga često postavljana pitanja

Američki proizvođač električnih automobila Tesla možda nije najpoznatiji svetski automobilski brend, ali svakako može da tvrdi da je jedan od najzastupljenijih brendova.

Godine 2021. Tesla je ušao u red svetskih automobilskih kompanija sa najvećim brojem gugla, zauzevši šesto mesto posle Tojote, BMV-a, Mercedes-Benza, Audija i Kije.

Mnogo toga ima veze sa nestašlucima ekscentričnog milijardera, suosnivača i izvršnog direktora, Elona Maska, kao i sa Teslinim pristupom korporativnim poslovima sa leve strane.

Raspustili su svoje odeljenje za odnose s javnošću u SAD, redovno najavljuju velika ažuriranja modela preko Muskovog Tvitera i izuzetno su transparentni u vezi sa lanacom snabdevanja i pitanjima kvaliteta izgradnje.

Teslini kupci koji iznose pritužbe na svoje automobile mogli bi čak biti nagrađeni globalnim izdanjem softvera… U njihovo ime.

Ovaj pristup im je osvojio legije obožavatelja – poklonika koji su sebi dali nadimak Teslarati – kao i mnoštvo kritičara.

U nastavku smo prikupili neke od najčešćih upita o kompaniji da bismo dali neke odgovore.

Koliko košta Tesla u Australiji?
Trenutno, jedini Teslin model dostupan za kupovinu u Australiji je Model 3 (lokalne isporuke Modela Ks i Modela S su na čekanju, ali se očekuje da će se nastaviti do kraja 2022).

Čak i Model 3 trenutno ima procenjeno vreme čekanja od 9-12 meseci prema veb stranici Tesla Australia, tako da budite spremni da sačekate neko vreme na svoj automobil.

Svi Tesla automobili, međutim, privlače obaveznu naknadu za isporuku od 1375 USD i naknadu za porudžbinu od 350 USD – i to pre nego što dodate troškove na putu kao što su državna taksa ili CTP, ili bilo koji državni rabati.

Brzi obilazak Teslinog australijskog dizajnerskog studija u vreme objavljivanja vraća cenu od 69.361 dolara (u Viktoriji, a pre državnog rabata od 3000 dolara EV) za model 3 osnovne specifikacije bez opcija.

Ako želite da se odlučite za potpunu samovožnju (koja dodaje autopark, automatsku promenu trake, navigaciju na autopilotu i potencijal za potpunu samovožnju kada se softver uvede), to dodaje 10.100 USD pre troškova vožnje konačnu cenu.

Oni koji žele da rezervišu model Ks, model S ili model I moraće da plate naknadu za narudžbu od 350 dolara koja se u potpunosti vraća, ali zvanične cene i rokovi isporuke za te modele u Australiji tek treba da budu potvrđeni.

Međutim, prema australijskim cenama koje su procurile na veb lokaciji za automobile Chasing Cars u aprilu 2022. godine, novi električni SUV Tesla Model I koštaće 67.990 dolara plus troškovi na putu, dok je rečeno da će vrhunski model I Performance koštati od 98.172 dolara. plus troškovi na putu.

Novi Tesla zidni konektor za punjenje kod kuće košta 780 dolara plus cena instalacije, koju mora da obavi kvalifikovani električar.

Koliko dugo je potrebno da se Tesla napuni u Australiji?
Vremena punjenja može značajno da varira u zavisnosti od modela automobila, tipa punjača, veličine baterije, spoljašnje temperature i mogućnosti punjenja u vozilu.

Kao opšti vodič, Tesla Model 3 može potrajati i do 38 sati da se potpuno napuni preko Poverpoint-a kod kuće, ili samo 20-30 minuta na jednom od javnih superpunjača kompanije.

Na običnoj zidnoj utičnici od 2,3 kV – poznatoj kao vaš tipični poverpoint kod kuće – Tesla tvrdi da će Model 3 dodati domet od 15 km na sat, što znači da bi teoretski trebalo 32 sata osnovnoj specifikaciji Modela 3 (za koji se tvrdi domet od 491 km) da ide od nule do punog punjenja.

Model 3 Performance, za koji se tvrdi domet od 567 km (VLTP), potencijalno bi moglo da prođe do 38 sati da se potpuno napuni iz istog poverpoint-a.

Međutim, većina vlasnika Tesle koristiće ili Teslin zidni konektor, javni DC punjač ili Supercharger brenda Tesla za punjenje svojih automobila, što znači da će retko trebati ovoliko dugo da se napuni baterija.

Na Teslinom zidnom konektoru, Tesla kaže da Model 3 može dodati između 15 i 75 km dometa na sat u zavisnosti od toga kako je zidni konektor instaliran i kakav se prekidač koristi (što znači da izlazna snaga vašeg konektora može da se kreće od 2,3 kV do 11 kV).

U idealnom slučaju, na zidnom konektoru sa izlaznom snagom od 11 kV, modelu 3 bi trebalo otprilike 6,5 sati da se potpuno napuni.

Teslini superpunjači, u međuvremenu, zaobilaze ugrađeni punjač automobila da bi obezbedili višu stopu punjenja (do 250 kV), što znači da mogu da dodaju 120 km dometa svakih pet minuta. To bi moglo da omogući da se model 3 osnovne specifikacije potpuno napuni za samo 20 minuta.

Ko je vlasnik Tesle?
Tesla je kotirana na NASDAK-u, tako da je u javnom vlasništvu, ali izvršni direktor Elon Musk je njegov pojedinačni najveći pojedinačni akcionar, koji poseduje otprilike 16,6 odsto njegovih akcija.

U vreme objavljivanja, Teslina trenutna tržišna vrednost je 909,1 milijardi dolara, što znači da Muskov udeo trenutno vredi oko 150,9 milijardi dolara.

Najveći institucionalni akcionari su Vanguard, BlackRock i Capital Group – svi su glavni menadžeri fondova.

Što se tiče najvećih pojedinačnih vlasnika posle Maska, Leri Elison – američki softverski mogul – poseduje 1,45 odsto akcija Tesle, dok Muskov brat Kimbal Mask – ugostitelj – poseduje 0,05 odsto.

Šta je Tesla?
Da pozajmimo sa zvaničnog Tvitter profila kompanije, Tesla je kompanija koja proizvodi „električne automobile, džinovske baterije i solarnu energiju“.

Osnovan 2003. godine, započeo je svoj život kao proizvođač električnih vozila, ali je od tada proširio svoj fokus na nekoliko inicijativa za čistu energiju.

Trenutno prodaje tri modela električnih automobila širom sveta – model S limuzina, model 3 limuzina i model Ks SUV.

Model I SUV je takođe dostupan u inostranstvu, ali tek treba da bude lansiran u Australiji.

Kompanija takođe planira da pokrene proizvodnju Cibertruck-a, oklopnog pomoćnog vozila, i Roadster-a, sportskog automobila, negde 2023. godine.

Veruje se da je Tesla Semi, polu-kamion na baterije, u fazi pretproizvodnje, sa planovima da se napravi u Teslinoj Gigafabrici u Nevadi.

Teslini neautomobilski projekti se kreću od proizvoda na solarnu energiju kao što je Solarni krov (potpuno integrisani solarni krov i krov za skladištenje za vaš dom), do baterijskih proizvoda kao što je Poverpack, koji je skalabilno rešenje za uslužni program i poslovno skladištenje energije.

Njegova misija je da „ubrza prelazak sveta na održivu energiju kroz sve pristupačnija električna vozila i energetske proizvode“.

Kako kupujete akcije Tesle u Australiji?
Tesline akcije su dostupne za kupovinu u Australiji preko bilo koje veće trgovačke platforme, kao što su CommSec ili NABTrade, ali ćete morati da popunite onlajn obrazac da biste omogućili međunarodno trgovanje.

Koliko košta punjenje Tesle?
Prema veb lokaciji kompanije Tesla Australia, troškovi supercharginga variraju u zavisnosti od lokacije i vremena dodatka, a neke stanice nude cene tokom i van vršnog opterećenja.

Cene za svaku lokaciju se pojavljuju na mapi na ekranu osetljivom na dodir vašeg vozila, a konačne cene punjenja se pojavljuju nakon što se sesija punjenja završi, preko aplikacije Tesla.

Uopšteno govoreći, punjenje se naplaćuje po kilovat-času (kVh), ali neke lokacije vlasnicima naplaćuju po minutu.

Cena Teslinog superpunjača u Australiji trenutno iznosi 0,51 dolara po kilovat-satu.

Na svom modelu 3, Tesla navodi prosečnu potrošnju od 13,1 kVh/100 km, što znači da bi 400 km vožnje teoretski trebalo da vas košta oko 27 dolara za punjenje pomoću mreže Supercharger (kao grubi vodič).

U međuvremenu, cena po minutu je diktirana stopom punjenja – punjenje od 60 kV ili manje je najpristupačnija cena, dok će punjenje od 180 kV ili više privući najvišu cenu.

Plaćanje se automatski naplaćuje na izabrani način plaćanja na vašem Tesla nalogu.

Tesla takođe naplaćuje „naknadu za mirovanje“ kako bi sprečio da stanice za punjenje budu zauzete automobilima koji se ne pune aktivno. Naknade za mirovanje se naplaćuju samo kada je lokacija Supercharger kapaciteta 50 procenata ili više, a duplo se kada je lokacija kapaciteta 100 procenata.

Vlasnici Tesle koji naplaćuju van mreže Supercharger suočiće se sa promenljivim cenama u zavisnosti od dobavljača punjenja.

Trenutno je mreža punjača NRMA besplatna i za članove i za nečlanove (ovi drugi će morati da plate naknadu u budućnosti), dok će Chargefok-ove cene za njegovu mrežu ultra brzih punjača iznositi 0,60 dolara po kilovat-satu od 9. maj 2022. Brzo punjenje (do 50 kV) će ostati na 0,40 dolara po kilovat satu.

Provajder Evie naplaćuje 0,60 USD po kilovat satu za ultra-brzo punjenje (do 350 kV), ili 0,40 USD po kilovat satu za brzo punjenje (do 50 kV).

Vlasnici Tesle koji su kupili automobile Model S i Model Ks pre početka 2017. godine imaju pristup besplatnom Superchargingu na tim automobilima doživotno.

Kada je Tesla osnovan?
Teslu su 2003. godine osnovali prijatelji, inženjeri i preduzetnici Mark Tarpening i Martin Eberhard. Eberhard je bio prvi Teslin izvršni direktor.

Suprotno popularnom verovanju, Elon Musk nije bio u kompaniji od prvog dana, već se pridružio Tesli godinu dana nakon njenog lansiranja 2004. usred njene prve runde finansiranja, tokom koje je uložio milione dolara svog novca (u to vreme je bio poznat kao suosnivač PaiPal-a i osnivač kompanije za svemirsku tehnologiju SpaceKs).

Nakon svoje investicije, Musk se pridružio upravnom odboru i pomogao Tarpeningu i Eberhardu u prikupljanju dodatnih sredstava i razvoju i lansiranju Teslinog prvog automobila, prve iteracije Roadstera, 2006.

Musk je imenovan za generalnog direktora 2008. godine, nakon što je Tarpening 2007. napustio mesto generalnog direktora, napuštajući kompaniju, zajedno sa Eberhardom, 2008. godine.

Tesla je izašao u javnost 29. juna 2010., a isporuke svog prvog električnog automobila za masovnu proizvodnju, Model S, počele su dve godine kasnije, 2012. Usledio je SUV Model Ks, koji je počeo da se proizvodi 2015., i pristupačniji Model 3 ušao u proizvodnju 2017.

Gde se prave Tesla automobili?
Tesla proizvodi svoje automobile i energente u sopstvenim fabrikama, koje se prvenstveno nalaze u Sjedinjenim Državama i Kini.

Njegova prva fabrika u Fremontu, Kalifornija, nastavlja da proizvodi većinu svojih automobila, sklapajući modele S, Model Ks, Model I i Model 3, kao i većinu njihovih komponenti.

Automobili Model 3 i Model I se takođe proizvode u Teslinoj Gigafabrici u Šangaju.

Kompanija trenutno ima tri Gigafabrike – naziv je izveden od reči „Giga“, jedinice mere za milijarde – koje su u suštini masivne fabrike za proizvodnju automobila i baterija dizajnirane da popune Teslinu sve veću potrebu za komponentama električnih automobila i rešenjima za čistu energiju.

Prva Gigafabrika je izgrađena u Nevadi, SAD, i prvenstveno proizvodi baterije, pogonske jedinice i rešenja za skladištenje energije, a druga se nalazi u Njujorku i proizvodi proizvode za skladištenje solarne energije i energije.

Još dve Gigafabrike su trenutno u izgradnji u Berlinu, Nemačka, i Ostinu u Teksasu, u SAD.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button