fbpx
Automobili

2022. Maserati MC20 izlazi iz senke

Nema mnogo proizvođača automobila koji imaju odvažnosti da preuzmu Ferrari. Ali kada se zovete Maserati i želite da svoj krun krunišete novim superautomobilom sa srednjim motorom od 621 ks, nećete dozvoliti bivšem partneru – bez obzira na to da li je u pitanju – da vam stane na put. MC20 je prvi Maserati sa srednjim motorom razvijen i proizveden u sopstvenoj kući od Bore i Meraka ranih 70-ih. Kupe koji se vozi ovde je na prvom mestu; električna verzija i kabriolet slede za otprilike godinu dana.

  1. godine Maserati i Ferrari udružili su se pod Fiatom, što je zaustavilo ambicije Maseratija prema superautomobilima. Razdvojili su se 2005. godine, i dok Maserati i dalje koristi Ferrarijeve motore u raznim modelima kao deo dugotrajnog ugovora o snabdevanju, korporativna strategija u Modeni sada zahteva potpunu inženjersku nezavisnost od Maranella. Dvosed MC20 efikasno resetuje italijanskog proizvođača automobila, koji kaže da će koristiti ključne delove svog mehaničkog paketa – uključujući i novi V-6 motor – u narednim modelima kao deo šireg podmlađivanja brenda. Osim što je vrhunski Maseratijev model, MC20 će kompaniju vratiti i trkama. Dallara, italijanski proizvođač trkačkih automobila, sarađivao je sa Maseratijem na razvoju MC20.

Osnova novog automobila je kada od ugljeničnih vlakana, sa aluminijumskim podkonstrukcijama koje podupiru vešanje i motor. Telo je pretežno od ugljeničnih vlakana. Dizajniran da prihvati i benzinske i električne pogonske agregate, MC20 je nešto više od dva centimetra duži od Ferrarija F8 Tributo. Plin MC20 trebalo bi da teži oko 3600 funti u putnim specifikacijama.

Motor poznat pod nazivom Nettuno (italijanski za Neptun), opremljen je podmazivanjem suvog korita i patentiranom tehnologijom paljenja u predkomori koja je kreirana iz Formule 1. 3.0-litarski V-6 sa dva turbopunjača ima 621 konjsku snagu i 538 funti stope obrtnog momenta. Osmerostepeni menjač sa dvostrukom spojkom koji isporučuje Tremec standardno ima diferencijal ograničenog klizanja; elektronski kontrolisani diferencijal nije obavezan

Široki opseg snage omogućava MC20 da se kreće ispod 4000 obrtaja u minuti u GT režimu, gde opojna kriva obrtnog momenta omogućava lako potiskivanje. Ali u sportskom režimu rado će juriti crvenu liniju od 8000 o / min u kraćim brzinama. Čini se da sistem predkomornog paljenja neguje izvanredan odziv gasa i veliku svestranost u opsegu obrtaja. Isporuka snage je linearna, i kao i kod najboljih motora, što se više trudiš, to postaje odlučniji. Zvuk juri u kabinu bez sintetičkog poboljšanja. Brzina prebacivanja u viši stepen prenosa je odlična, bilo na delimičnom gasu ili pod punim opterećenjem, ali menjač sa dvostrukom spojkom ne ispunjava uvek veličinu V-6, uz povremeni nespretni prebacivanje u niži stepen prenosa.

Očekujemo da će MC20 sprintati do 100 km / h za 2,8 sekundi, u velikoj meri zahvaljujući kontroli lansiranja. Maserati kaže da je najveća brzina 202 mph, a junaštvo motora, u kombinaciji sa ogromnim nivoima vuče, osigurava da ubrzanje ne popušta sve dok igla brzinomera ne postane trocifrena.

A MC20 se prelepo okreće u uglovima. Struktura od karbonskih vlakana pruža krutu podlogu, a šasija ima fino usađeni osećaj, koji povezuje prilagodljive amortizere sa podešavanjem upravljačke ruke napred i višestrukim vešanjem pozadi. Vožnja je dobra – gotovo svakodnevno, a vozač dobar – pod uslovom da su prigušivači u svom mekom režimu. Ponder električno potpomognutog upravljača je lagan. Ali takođe je brz (2,2 okretanja za zaključavanje) i precizan, omogućavajući vam da MC20 pouzdano postavite na ulaz. To je automobil koji bi većina vozača mogla da vozi bez napora. Isključite kontrolu stabilnosti i možete neškodljivo poslati bok. Tačka odbijanja je dobro komunicirana, što vam omogućava da rastavite rep, a zatim držite velike klizače na gasu.

Jake kočnice su deo dogovora. Opcionalne 15,4-inčne prednje i 14,2-inčne zadnje karbonsko-keramičke rotore ugrađuju šesto- i četvoro-klipne čeljusti, respektivno. Kočnice vole da imaju malo toplote u sebi pre nego što zagrizu sa odgovarajućom namerom, ali kada to učine, generišu zaustavljajuću snagu koja oduzima dah.

Po ceni od oko 213.000 američkih dolara, MC20 cilja na neke jake rivale sa srednjim motorom. Maserati se nada da će godišnja prodaja dostići 1500, podeljena između drumskog automobila koji smo vozili i predstojeće trkačke verzije. Isporuke u Severnoj Americi očekuju se kasnije ove godine. MC20 nas tera da se zapitamo o svim superautomobilima koje Maserati nije napravio kada je bio u senci nesretnog konja. Sada kada je omeđen timskim naredbama, Maserati je spreman da pokaže šta može.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button