Automobili

Volksvagen v Volksvagen: novi Golf suočava se sa svojim prethodnikom

Ako postoji jedan automobil koji je definisao svoj segment, to je Volksvagen Golf.

Volksvagenova klamerica za male automobile ušla je u svoju osmu generaciju za 2021. godinu, sa evolucionom spoljašnjošću opterećenom LED-om i revidiranom (ali u velikoj meri prenosnom) platformom, koja odiše potpuno novom kabinom sa dvostrukim digitalnim ekranima i interfejsima zasnovanim na dodir za kontrolu klime, farova i većina funkcija vozila.

Ali za postojeće vlasnike prethodnih Mk7.5, Mk7 ili ranijih Golf modela – šta je tačno novo i da li je model osme generacije vredan nadogradnje?

Ovde ćemo pogledati modele sa srednjim specifikacijama u svakom odgovarajućem opsegu, ‘Mk8’ 2021 Volksvagen Golf 110TSI Life i ‘Mk7.5’ Volksvagen Golf 110TSI Comfortline 2020, da bismo videli kako se upoređuju – bar na papiru.

Cena i specifikacija
Po ceni od 29.790 američkih dolara pre troškova na putu (i opcija), odlazni automat „Mk7.5“ Golf 110TSI Comfortline ubacio se iznad početnog nivoa 110TSI Trendline koji je, sa ugrađenim ručnim menjačem, koštao od 25.790 američkih dolara pre nego što je krenuo na puteve.

Standardna oprema srednje klase uključuje 8,0-inčni centralni ekran osetljiv na dodir sa žičanim Apple CarPlai, Android Auto i satelitsku navigaciju, sedišta od platna, analognu instrument tablu, prednji i zadnji parking senzori, ulaz bez ključa, start dugmeta i dvozonska kontrola klime.

Sa spoljne strane ima aluminijumske felne od 17 inča, automatske halogene farove, LED zadnja svetla i „standardni“ paket dizajna spoljašnjosti, sa blažim odbojnicima u odnosu na one koji su uključeni u paket specijalnih sportskih tematika R-Line.

U međuvremenu, cene za Mk8 Golf 110TSI Life krenule su se sa 34.250 dolara pre troškova na putu – za 4460 dolara više u odnosu na odlazni Comfortline. Asortiman Golfa sada kreće od 29.350 dolara za ručni model početnog nivoa koji je jednostavno nazvan „Golf“.

Međutim, postoji čitav niz dodatne opreme koja opravdava dodatnu potrošnju. Za početak, ekran za info-zabavu sada meri 10 inča od ugla do ugla i dobija bežični Apple CarPlai i Android Auto (pored satelitske navigacije).

Zadržani su točkovi od 17 inča, platnena sedišta, ulazak bez ključa i pokretanje dugmetom; međutim, Mk8 Life standardno ima 10,25-inčni digitalni sklop instrumenata – umesto kao deo opcionog paketa – plus ambijentalno LED osvetljenje u 10 boja, trozonsku kontrolu klime, bežično punjenje pametnih telefona i LED farove.

Čak i početni Golf od 31.950 dolara (sa automatom) nadmašuje Mk7.5 Comfortline na opremi, gubeći 17-inčne točkove i satelitsku navigaciju Comfortlinea, ali sadrži (nekonfigurabilne) digitalne instrumente, ekran osetljiv na dodir od 8,25 inča, LED farove i kompletan sigurnosni paket kao standard.

Iako bi spoljašnjost Mk8 Golfa mogla biti evolutivna, promene u kabini predstavljaju najveći korak napred (ili unazad, u zavisnosti od vašeg gledišta) u odnosu na odlazni Mk7.5.

Dok model 2020 ima analogne instrumente i 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir postavljen nisko i izvan vidokruga vozača, 2021 Golf dobija potpuno digitalnu, podesivu grupu instrumenata i 10-inčni ekran osetljiv na dodir integrisan u široku ploču smeštenu visoko na kontrolna tabla.

Međutim, Mk8 gubi bodove zbog kontrola zasnovanih na dodiru za funkcije klime i info-zabave – umesto konvencionalnih brojčanika i prekidača koji pružaju fizičke povratne informacije – za koje je utvrđeno da je teže raditi tačno i sigurno u pokretu.

Najveće nadogradnje specifikacija stigle su u odeljenju za bezbednost, gde standardna sigurnosna tehnologija na Life-u uključuje autonomno kočenje u nuždi (AEB) sa otkrivanjem pešaka i biciklista, upozorenjem za poprečni saobraćaj, praćenjem mrtvih tačaka, parking senzorima, kočenjem pri više sudara više.

Prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake i pomoć pri centriranju trake su svi standardni i kombinuju se kako bi formirali Volksvagnov poluautonomni sistem za pomoć u putovanju, sposoban da ubrza, koči i centrira Golfa u svojoj traci na autoputevima.

Ranije su gotovo sve te bezbednosne funkcije bile uključene u paket paketa pomoći vozaču vredan 1500 dolara, mada su AEB sa detekcijom pešaka, kočenjem pri više sudara, kao i praćenje pažnje vozača bili standardni.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close