fbpx
Automobili

Mazda kaže da benzinskim i dizel motorima još uvek ostaje život

Mazda će nastaviti da nudi široku lepezu benzinskih, dizel, hibridnih i električnih opcija u doglednoj budućnosti, jer alternativni proizvođači – i jurisdikcije, posebno u Evropi – nastavljaju da povlače linije u pesku za motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Japanski proizvođač želi da svojim kupcima zadrži izbor na raspolaganju, posebno za tržišta na kojima je teže doći do infrastrukture za punjenje električnih vozila i vladinih podsticaja.

Govoreći za Drive na međunarodnom predstavljanju plug-in hibridne Mazde CKS-60, izvršni direktor Mazde Australia Vinesh Bhindi rekao je da „različita tržišta imaju različite pozicije u pogledu alternativnih pogona, bilo da su EV [potpuno električni] ili bilo šta drugo. ”

„Vlada u ovom trenutku govori o neto nuli 2050… gde smo kao zemlja u smislu infrastrukture [takođe] mi kaže da u Australiji motor sa unutrašnjim sagorevanjem – kao iu mnogim drugim delovima sveta – još uvek ima način da ide.”

„Neke veoma specifične zemlje su rekle [proizvođačima automobila] da nećete moći da prodate motor sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE) na njihovom tržištu. I to mogu da razumem jer oni to rade zbog svoje resursne prednosti. Ali mislim da je Australija na drugom mestu i da ima mnogo drugih delova sveta koji će biti drugačiji.

„Tako da nameravamo da ponudimo te pogone sve dok postoji potražnja i postoji mogućnost da ih prodamo u Australiji. I Mazda ima isti pristup u drugim delovima sveta da kaže da ćemo imati više rešenja bilo da se radi o ICE, EV [električna vozila], hibridima, rotacionim proširivačima dometa itd.

Mazdini proizvodni planovi sugerišu da do 2025. namerava da uvede pet hibridnih vozila, pet plug-in hibrida i tri potpuno električna automobila. Osim toga, Mazda će se fokusirati na skalabilnu arhitekturu električnih vozila koja će je voditi ka sledećoj deceniji.

Kompanija planira da 25 odsto svoje prodaje bude potpuno električno do 2030. godine – za razliku od brendova kao što su Ford, Mercedes-Benz i Volvo, koji su se obavezali da će u određenim regionima biti samo električni u istom roku.

Od nove električne arhitekture, „postoji plan mnogih proizvoda, mnogo pogona, za razliku od zauzimanja pozicije da se kaže da je ovo datum kada se sve menja iz ’ovog’ u ’ono’“, kaže Bhindi.

To objašnjava uvođenje dva najnovija Mazdina motora – 3,3-litarski redni šestokrevetni dizel i 3,0-litarski redni šestokrevetni benzinac – koji izgleda da su u suprotnosti sa obavezama ostatka automobilskog sveta, što je usporilo razvoj svih- nove porodice motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Upitan da li će Mazda započeti razvoj više potpuno novih motora osim pomenute dve redne šestorke, gospodin Bhindi je rekao da „nikad ne reci nikad“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button