fbpx
Automobili

Ford Fiesta sa troja vrata sekira u Evropi, sa petoro vrata živi

Ford Evrope je ugasio verziju sa troja vrata svog gradskog automobila Ford Fiesta iz 2022, ostavljajući samo varijantu sa petoro vrata u salonima.

Verzija Ford Fieste ST sa petoro vrata je jedini izbor u Australiji od dolaska aktuelnog modela 2020. godine; sada je Evropa sledila taj primer.

Prema industrijskom časopisu Automotive Nevs Europe, proizvodnja Fieste sa troja vrata u Evropi će prestati u roku od nekoliko meseci da bi se pomoglo u „pojednostavljenju [Fordove] linije i otklanjanju zaostalih porudžbina“ – samo nekoliko meseci nakon što je tretirana ažuriranjem srednjeg veka.

Odluka Forda Evrope ostavlja Mini kao jedini glavni automobil sa troja vrata u evropskom „B segmentu“ – poznatim kao „laki automobili“ ili „gradski automobili“ u Australiji – i jedan od poslednjih hečbekova sa troja vrata bilo koje veličine u prodaji u Evropi.

Folksvagen Polo sa troja vrata je prekinut lansiranjem najnovijeg modela 2017. godine, sa sličnim verzijama Pežoa 208, Opel Korse (nekada se lokalno prodavao kao Holden Barina), Hjundaija i20 i dva Pola blizanca, Audija. A1 i Seat Ibica, takođe nestaju poslednjih godina.

Toiota Iaris je i dalje dostupna sa troja vrata, ali samo u GR hot heč izgledu visokih performansi – i po ceni dvostruko većoj od standardnog hibridnog modela. Obični Iaris modeli sa troja vrata napustili su evropske izložbene salone 2019.

U Australiji, Ford Fiesta trenutne generacije se nudi isključivo sa petoro vrata od svog lansiranja 2020. godine, u jedinoj ST izvedbi visokih performansi.

Prethodna generacija Fiesta ST prodata je samo sa troje vrata u Australiji – uprkos dostupnosti modela sa petoro vrata u inostranstvu, iako je napravljen u Fordovoj meksičkoj fabrici, a ne u Nemačkoj kao australijski model sa troja vrata.

Proizvodnja Ford Fieste sa troja vrata bi trebalo da se završi u severno leto ove godine (naša zima; od juna do avgusta), prema Automotive Nevs Europe, kako bi se „postrožio asortiman Fieste i ubrzala proizvodnja u fabrici u Kelnu , nakon niza … nestašica delova“.

„Ograničavamo neke narudžbine Fieste zbog obima postojećih porudžbina koje imamo“, rekao je portparol Forda za publikaciju, dok je drugi portparol dodao Auto Ekpress-u „Ford pojednostavljuje liniju Fieste fokusirajući se na serije, pakete i karakteristike koje kupci žele“.

U Evropi je 2021. navodno prodato ukupno 81.618 fijesta (preko CarSalesBase-a), što je pad sa 156.067 u 2020., 228.959 u 2019. i čak 459.006 u 2009.

Gore: Fiesta ST sa petoro vrata je krenula ka Australiji.
Jedina karoserija sa petoro vrata će videti gradski automobil Fiesta do kraja trenutne generacije, oko 2024. ili 2025. godine – međutim, ostaje da se vidi da li će dobiti naslednika na benzinski pogon, s obzirom na usporavanje prodaje i prelazak na električne vozila.

Fabrika u Kelnu, u Nemačkoj, gde se proizvodi Fiesta, priprema se za početak proizvodnje dva nova električna SUV-a srednje veličine zasnovana na Volksvagen platformama (zadirkivana prošlog meseca), koja bi trebalo da budu 2023. i 2024. godine.

U međuvremenu, ažurirana Ford Fiesta je sada u prodaji u Evropi, uoči prvih australijskih isporuka koje se očekuju u narednim nedeljama.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button