fbpx
Automobili

Ekskluzivno: VV Amarok otkazan ako ne zbog vezivanja Ford Rangera

Prva generacija Folksvagen Amaroka bila bi poslednja, da nije bilo strogo poverljivog dogovora da se novi model zasniva na Ford Rangeru.

Iako je originalni Folksvagen Amarok – lansiran 2011. i još uvek u prodaji – ispunio očekivanja u prodaji širom sveta, sa više od 830.000 proizvedenih u Nemačkoj i Argentini tokom 11 godina, Folksvagen je dao prioritet svom budžetu za inženjering na električne i autonomne automobile i spremao se da popusti. tržišta ute uopšte.

Međutim, sporazum između VV-a i Forda pre samo pet godina dao je Volksvagen Amarok-u spas i drugu šansu.

U ekskluzivnom intervjuu za Drive u Nemačkoj, rukovodioci su otkrili da druga generacija Volksvagen Amaroka nije zagarantovana za proizvodnju.

„Bez saradnje sa Fordom ne bi bilo zamene za Amarok“, rekao je Lars Krause, član odbora Folksvagen komercijalnih vozila odgovoran za marketing, za Drive tokom pregleda novog modela u Nemačkoj.

U 2017. godini, suočen sa rokom da li da nastavi sa razvojem novog modela, Folksvagen komercijalna vozila je savetovao od svog odbora da je, zbog budžetskih ograničenja, još jedan Amarok moguć samo u partnerstvu sa drugom automobilskom kompanijom.

„Postojala je namera da se napravi novi model, ali je bilo jasno da to ne možemo da uradimo sami“, rekao je Krause.

U drugom otkriću, Volksvagen je otkrio da je razgovarao sa drugim proizvođačima ute pre nego što je potpisao partnerstvo sa Fordom.

„Razgovarali smo sa brojnim mogućim partnerima – svim velikim igračima na tržištu komunalnih usluga“, rekao je Krause, koji nije otkrio koje su druge automobilske kompanije kontaktirane.

Sa više od 830.000 prodatih primeraka širom sveta, postojeći Amarok prve generacije pokazao se uspehom na mnogim tržištima, uključujući Australiju gde je prošle godine bio najprodavaniji model brenda.

Međutim, visoki troškovi uključeni u samostalan razvoj potpuno novog modela – i potreba da se uspostave proizvodni pogoni u zemljama sa nižim troškovima radi poboljšanja profitabilnosti – primorali su Volksvagen da od samog početka traži partnera za novi model.

Izvršni direktor je rekao da nije trebalo mnogo pre nego što se Folksvagenova potraga za partnerom za Amarok okrenula Fordu, koji je u to vreme već bio u početnim fazama razvoja svoje nove generacije Ranger-a.

„Bio sam na prvom sastanku sa Fordom 2017. godine“, rekao je Krause. „Bilo je to negde sredinom godine. Projekat je počeo da se oblikuje. Tada smo postavili okvir. Odatle je sve krenulo veoma brzo. Obojica smo tehnički bili na istoj strani.”

Kraus je opisao odluku da se VV Amarok uporedi sa Ford Rangerom kao „logičan potez za obe strane“.

„Mnogo od onoga što je Ford planirao za Ranger je ono o čemu smo već interno razgovarali u Folksvagenu za Amarok. Svi su se složili da se dobro uklapa“, rekao je on.

U to vreme, Krause je bio glavni direktor za strategiju i proizvode u Volksvagen komercijalnim vozilima.

Iz svoje baze u sedištu Volksvagen komercijalnih vozila u Hanoveru u Nemačkoj, Krause je redovno bio u kontaktu sa zvaničnicima u Fordu Australija, koji je bio zadužen za projektovanje i inženjering novog Rangera.

„Bilo je sastanaka u 6 ujutru putem video snimka sa Ford Australia većinom dana“, rekao je Krause. „Onda bismo imali sastanke u 19 časova uveče sa šefovima Folksvagena u Nemačkoj. Partnerstvo je tada još uvek bilo tajno.”

Kada su Folksvagen i Ford početkom 2019. objavili svoju „globalnu alijansu“, dve kompanije su otkrile da se, između njih, nadaju da će uštedeti do milijardu dolara (1,36 milijardi dolara) godišnje tako što će raspodeliti troškove razvoja i pomerati proizvodnju komercijalnih vozila u fabrike u zemljama sa nižim operativnim troškovima.

U ranoj fazi partnerstva, planirani su planovi za proizvodnju Amaroka i Rangera u Fordovoj fabrici Silverton u Južnoj Africi.

Istovremeno, Folksvagen i Ford su najavili da će proizvoditi novi Transporter kombi zajedno sa ekvivalentnim Transit Custom u Fordovoj fabrici u Turskoj.

Folksvagen je takođe pristao da promeni ime svog novog komercijalnog vozila Caddi u Ford Transit Connect, sa proizvodnjom u fabrici Folksvagena u Poljskoj.

Krause, međutim, negira da je partnerstvo uspostavljeno isključivo oko mera za smanjenje troškova.

„Odluka o partnerstvu sa Fordom nije bila samo zbog troškova“, rekao je on za Drive. „Od prvih razgovora pa nadalje bilo je jasno da je Ford obožavatelj Amaroka. Ovo je pomoglo dvema stranama da se udruže. Bilo je međusobnog poštovanja.”

Detaljno o ​​daljim razgovorima o inženjeringu, Krause kaže da su dve strane bile blisko usklađene oko toga kako VV Amarok i Ford Ranger treba da napreduju.

„Ford nam je rekao da koristi prvu generaciju Amaroka kao reper za novi Ranger“, rekao je Krause. „Brzo smo došli do zaključka da smo oboje imali slične ciljeve.

Folksvagen i Ford su ranije sarađivali. Njihovo najnovije partnerstvo je bila alijansa AutoEurope koja je počela 1995. godine za proizvodnju Volksvagen Sharan i Ford Galaki pokreta za ljude u fabrici u Palmeli u Portugalu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button