fbpx
Automobili

Uber je tužio za obmanu dva miliona australijskih kupaca

Uber će se suočiti sa sudom u Australiji, nakon što je priznao da je doveo u zabludu više od dva miliona lokalnih kupaca.

Između 2018. i 2021. gigant rideshare-a je odvraćao kupce od otkazivanja putovanja lažno sugerišući da će im biti naplaćena naknada za otkazivanje.

Njegovi algoritmi su takođe preuveličali projektovanu cenu sada nepostojeće opcije UberTAKSI, što je omogućilo potrošačima da zatraže tradicionalni taksi putem aplikacije.

Optužbe su danas objavljene u javnosti nakon dvogodišnje istrage australijske komisije za zaštitu potrošača, Australijske komisije za konkurenciju i potrošače (ACCC).

Nezavisno vladino telo tužilo je Uber i obe strane će podneti zahtev na sudu za kaznu od 26 miliona dolara.

„Uber treba da preduzme adekvatne mere da nadgleda … tačnost izjava koje daju, što može uticati na izbor korisnika usluga“, rekao je portparol ACCC-a.

„Ovo je posebno važno jer preduzeća na mreži često pažljivo dizajniraju svoje korisničke interfejse da utiču na ponašanje potrošača.

Portparol Ubera je rekao: „Mi cenimo važan posao koji ACCC obavlja i sarađivali smo.

„[Mi] proaktivno pravimo promene na našoj platformi na osnovu zabrinutosti koje je ACCC izneo.“

Približno 74.000 vozila trenutno je registrovano za upotrebu Ubera u Australiji, a 3,8 miliona lokalnog stanovništva često koristi uslugu.

Uber se suočio sa nekoliko kontroverzi visokog profila u Australiji, od kojih se mnoge odnose na njegov status taksi konkurenta.

U 2014. godini više od 1,7 miliona dolara kažnjeno je vozačima u Kvinslendu za rad bez ispravne dozvole.

Ranije ove godine Drive je izvestio da je automobilski sektor odgovoran za više pritužbi ACCC-u nego bilo koji drugi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button