fbpx
Automobili

Lamborghini nastoji da zadrži snagu benzina nakon 2030

Italijanski specijalista za superautomobile Lamborghini naznačio je planove da ponudi automobile sa pogonom na benzin nakon 2030. godine – gde to dozvoljavaju propisi o emisiji – uz pomoć hibridne tehnologije i, moguće, sintetičkih goriva.

U razgovoru za nemački list Velt am Sonntag (preko Rojtersa), izvršni direktor Lamborghinija Stiven Vinkelman naznačio je plan kompanije da zadrži superautomobile na benzin – ali verovatno i sa hibridnim pogonom – nakon 2030. godine, gde to dozvoljavaju strogi evropski propisi o emisiji izduvnih gasova.

„Nakon hibridizacije, sačekaćemo da vidimo da li će biti moguće ponuditi vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem posle 2030. godine. Jedna od mogućnosti bi bila da se vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem održe u životu pomoću sintetičkih goriva“, rekao je izvršni direktor za publikaciju.

Trenutni planovi Lamborghinija predviđaju da će celu svoju liniju prebaciti na hibridnu snagu do 2025. godine, počevši od plug-in hibridne zamene Aventadora sa V12 motorom 2023. godine, sa manjim Huracanovim naslednikom i ažuriranom verzijom trenutnog SUV-a Urus koji će uslediti. 2024.

Italijanski proizvođač automobila lansiraće svoj prvi električni automobil 2028. godine, potvrdio je Vinkelman za Autokar poslednjih nedelja, za koji se očekuje da će biti vozilo sa četiri sedišta sa povećanom visinom vožnje, mada nije izvesno da li će imati dvoja ili četvoro vrata.

Lamborghinijevo oklevanje da pređe na električne automobile je u suprotnosti sa trendovima koji se vide u široj automobilskoj industriji, jer do 2030. Rolls-Roice, Bentlei, Alfa Romeo, Jaguar i Lotus planiraju da prodaju samo potpuno električne automobile – sa Aston Martinom, Audijem i drugim luksuzom. brendovi blizu.

Međutim, brend Raging Bull nije jedini brend superautomobila koji se drži benzinskih motora, pridružujući se italijanskom Ferariju i Meklarenu iz Velike Britanije – a italijanska vlada čak lobira kod Evropske unije da isključi svoje proizvođače superautomobila iz novog automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem 2035. zabraniti.

Sintetičko gorivo – benzin proizveden korišćenjem procesa sa niskim emisijama, koji pokreće vetar – identifikovano je kao način da se prošli, sadašnji i budući automobili sa benzinskim motorom održe u životu, a Porsche je ključni zagovornik ove tehnologije.

Vinkelmanovi komentari o budućnosti Lamborghinija sa benzinskim motorom nakon 2030. prate komentare glavnog tehničkog direktora Lamborghinija Mauricija Ređanija australijskim medijima prošle godine, potvrđujući da su superautomobili kompanije sa unutrašnjim sagorevanjem sigurni do kraja decenije.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button