Automobili

Ferrari F50 ili Ferrari Enzo: koji biste kupili?

Ako vas pitamo šta najviše identifikuje Ferrari, sigurno ćete odgovoriti da je to njihova crvena boja, boja koja je – skoro – uvek pratila Ferrarije , kako na putu, tako i na stazi. Poreklo ovog izbora boja datira od početka moto sporta, kada je Savez odlučio da se timovi identifikuju na osnovu njihove nacionalnosti . I Italija je stoga nasledila crvenu boju.

Međutim, u istoriji Ferrarija važna je još jedna boja: žuta, simbol grada Modene (gde je rođen Enzo Ferrari), koja je poreklo logotipa kompanije i koja je izabrana za Ferrari 195 Inter Berlinetta koji je učestvovao u Coppa Inter-Europa 1951. To je i dalje jedna od najpopularnijih boja za kupce ovog brenda, boja izabrana posebno za Ferrari F50 i Enzo koja se trenutno prodaje u prodaji na engleskom jeziku .

Još ređe
Dva od najekskluzivnijih automobila koje je ikada proizveo Ferrari, oba čuvana u besprijekornom stanju i u vrlo neobičnim bojama, stoga čekaju novog vlasnika. Samo 31 Ferrari F50 je prodan u boji Giallo Modena (od 349 proizvedenih jedinica), dok je 37 kupaca odabralo ovu boju za svoj Ferrari Enzo (od 400 proizvedenih). Oba modela su u skoro savršenom stanju, sa posebno malom kilometražom i punom istorijom .

Ferrari F50 je prvi put prodat švajcarskom kolekcionaru, da bi 2008. završio u Engleskoj, gde stoji i danas. Pokretan atmosferskim V12 sa 520 konjskih snaga izvedenim iz Ferrarija 640 F1, prešao je samo 12.500 kilometara .

S druge strane, Ferrari Enzo je prešao 15.900 kilometara i opremljen je atmosferskim V12 od 660 konjskih snaga . Unutrašnjost je opremljena crnom kožom koja prekriva većinu elemenata, od sjedišta kašike do armaturne ploče, sa dodirima žute boje koja podsjeća na boju karoserije.

Po kojoj ceni?
Kao što bi neko rekao: “ako morate da pitate koliko to košta, verovatno to sebi ne možete priuštiti”. Očigledno, na sajtu za koncesiju nije navedena cena, što nas šalje direktno na obrazac koji treba popuniti za zahtev za informacijama.

Za Ferrari Enzo, cena bi mogla premašiti 2,8 miliona evra s obzirom na poslednje aukcije, dok bi Ferrari F50 mogao da dostigne više od 3,1 milion evra , i dalje uzimajući u obzir cene koje su posmatrane poslednji put

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close