fbpx
Automobili

Zamišljen električni Mercedes-Benz CLA naslednik

Sledeća generacija Mercedes-Benz malih automobila će biti podvrgnuta promenama, u potrazi za više luksuza, revidiranom tehnologijom i većim profitnim maržama – a prednjačiće novi Mercedes-Benz CLA.

Najavljen prošlog meseca, Mercedes-Benz će racionalizovati svoju ponudu malih automobila i SUV-a od sedam do četiri modela, u onome što naziva „Luksuzni segment za ulazak“ – svi pokretani novim paketom softvera, i podržani novom platformom okrenutom ka električnoj snaga.

Prvi model u revitalizovanoj gami malih automobila će debitovati 2024. godine – a veruje se da je prošlomesečni tizer predstavio njegov stil, sa oblikom „kupea sa četiri vrata“ koji ga potvrđuje kao naslednika današnje CLA limuzine.

Zamišljen od strane digitalnog umetnika @avarvarii, CLA naslednik izgleda da crpi inspiraciju iz radikalnog električnog koncepta Vision EKKSKS, sa elegantnim profilom i zaobljenom prednjom maskom usmerenom na aerodinamiku.Naravno, tanki LED farovi i zadnja svetla su u skladu sa trenutnim dizajnerskim jezikom Mercedesa – dok jedna od ilustracija prikazuje automobil u sportskoj varijanti AMG brenda, sa većim točkovima, metalnim akcentima i spojlerom na poklopcu prtljažnika.

Iznutra, šef dizajna Mercedesa Gorden Vagener opisuje nove male automobile kompanije kao „sve digitalno“, ukazujući na evoluciju Hiperscreen kontrolne table pune širine u EKS električnom automobilu, između ostalog.

Međutim, u asortimanu kompaktnih automobila biće predstavljen MB.OS, novi interni operativni sistem nemačkog brenda koji kontroliše sve funkcije vozila, od infotainment-a, punjenja i udobnosti do mogućnosti autonomne vožnje automobila.

Bežična ažuriranja će se sigurno pojaviti, pošto se automobil povezuje sa Mercedes-Benz serverima u oblaku, kao i (verovatno) sa vozilima oko njega.„Evo malog tizera onoga što nazivamo luksuznim automobilom početnog nivoa. To će biti najsofisticiraniji, tehnološki najnapredniji automobil sa svim digitalnim unutra… Mogu vam obećati da je to pravi luksuzni automobil u tom segmentu,“ Mercedes- Šef dizajna Benz-a Gorden Vagener rekao je investitorima prošlog meseca.

U osnovi novog modela biće Mercedes-Benzova nova MMA arhitektura, dizajnirana da podrži kompaktne i automobile srednje veličine sa benzinskim i električnim pogonima.

Detalje o sistemu električnog pogona sledećeg CLA je teško odrediti, s obzirom da nisu otkriveni modeli zasnovani na MMA. Kao merilo, današnji Mercedes-Benz EKA i EKB mali EV nude do 215 kV u obliku ‘350’ sa dva motora i pogonom na sve točkove.

Iako je MMA „prvi električni“, nije samo električni, što otvara put tradicionalnim benzinskim i dizel opcijama. Trenutni Mercedesov 2,0-litarski turbobenzinac ‘M260’ sa četiri cilindra mogao bi biti jedna od opcija, koji razvija do 225kV/400Nm (današnji CLA45 od 310kV koristi nepovezani ‘M139’ 2,0-litarski motor).Međutim, Mercedes-Benz je naglasio da će se svi kompromisi u pakovanju i dizajnu MMA osetiti u modelima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, a ne električnim, za razliku od trenutnih električnih automobila zasnovanih na platformama sa benzinskim motorom.

Novi Mercedes-AMG CLA bi bio logičan dodatak asortimanu – iako imajući u vidu Mercedes-Benzov prelazak na električne pogone, veća je verovatnoća da će koristiti bateriju, a ne turbo četvorocilindraš sa visokom snagom.

Prvo vozilo na Mercedes-Benzovoj MMA platformi trebalo bi da bude lansirano u inostranstvo 2024. godine. Ostaje da se vidi da li je električni naslednik CLA na slici prvi automobil koji izlazi iz fabričkih vrata.

On će činiti jedan od četiri Mercedesova mala automobila sledeće generacije, sa tri modela u današnjoj globalnoj liniji kompaktnih modela – koji se sastoji od A-Klase hatch i sedan, B-Klase, CLA, CLA Shooting Brake, GLA i GLB – da se sekira.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button