fbpx
Automobili

2022 Lucid Air Dream Edition Performanse su neverovatan prvi napor

Kada brojevi postanu preveliki, naši mali mozgovi se bore da kontekstualizuju. Shvatamo da razvoj i proizvodnja vozila, zajedno sa izgradnjom mreže distribucije i dilera širom zemlje, troše novac brzinom koja čini da milioneri iz fondova poverenja izgledaju kao da žive od plate do plate. Ali šta je zapravo potrebno da biste počeli sa ničim i završili sa električnom luksuznom limuzinom od 1111 KS?

Recimo to ovako: ako ste stavili novčanice od 100 dolara u barele nafte od 55 galona, trebalo bi vam skoro 300 barela da biste sadržali 5 milijardi dolara koje je Lucid Motors do sada potrošio. Prikladan je kliše da je poduhvat poput ovog moonshot. Zapravo, moglo bi da bude mnogo moonshotova, jer bi ova suma više nego isplatila i Bezosove i Bransonove rakete zajedno. Činjenica da milijarderi uglavnom biraju svemirske programe umesto velikih serijskih automobila kao projekte za kućne ljubimce, trebalo bi da vam nešto govori.

Osnovan 2007. godine kao Atieva, proizvođač baterija, Lucid sada počinje težak zadatak da isplati svoje investicije u vozila. Monumentalnom trošku Air sedana dodaje se to što je kompanija odlučila da razvije sve, od baterije i električnih motora do farova i energetske elektronike. Naravno, veliki deo truda se odnosi i na druge modele koji se rade, kao što je Graviti baziran na vazduhu, SUV koji dolazi za godinu ili više, a oko milijardu investicija je uloženo u grinfild fabriku u južnoj Arizoni.

Ako kupci električnih vozila traže inženjersku izvrsnost, potražnja bi trebalo da bude velika, jer Air napreduje na prednjem delu pakovanja u smislu snage, dometa i brzine punjenja. Kompanija je počela da stavlja Air limuzine na prilazne puteve krajem 2021. Početni modeli se kreću od Grand Touringa od 140.500 USD do vrhunskih Dream od 170.500 USD, sa brojkama konjskih snaga od 800 do 1111 i EPA rasponom od 451 do 520 milja. Ali postava će se uskoro proširiti. Sva vozila će pokretati jedan ili dva Lucid-ova neverovatno kompaktna sklopa elektromotora. Napajaju se preko baterijskih modula u grupama od 300 ćelija na ogromnih 900 volti. Air Dream Performance paket drži 118,0 kilovat-sati.

Testirali smo Lucidovu superiornost u dometu tako što smo šoferšajbnu Air Dream Performancea usmerili na jug na ruti od 372 milje od sedišta kompanije Bai Area do primorskog grada Toransa u južnom delu Kalifornije. Kontraintuitivno, možda smo izabrali model sa najnižim EPA dometom (451 milja), umesto toga privlačan njegovom četvorocifrenom konjskom snagom.

Duga vožnja nam je dala vremena da zavirimo u unutrašnjost Air-a. Ispred vozača je veliki, zakrivljeni ekran koji podseća na Porsche Taican. Kabina je ukrašena vrhunskim materijalima čak i tamo gde ljudi obično gledaju — tkanina se proteže skroz ispod stuba upravljača. Zakrivljene ploče vrata povećavaju percepciju prostranosti. Zadnje sedište ima dovoljno prostora za noge i nisko je postavljeno kako bi omogućilo dovoljno prostora za glavu ispod zgnječenog krova.

Trčeći brzinom od 75 milja na sat niz I-5, kroz ravnicu Centralne doline, osećali smo se dobro u našem dometu, iako nas je znak „Sledeći gas na autoputu 35 milja“ naveo da se zapitamo koliko je udaljena najbliža stanica za brzo punjenje električnih vozila . Sve je išlo glatko dok nismo naišli na prevoj Tejon, uspon u planine poznate meštanima kao Vinova loza. Sa oko 90 milja do našeg odredišta, baterija je izgubila 8 posto napunjenosti u usponu od 12 milja sa 1200 na 4100 stopa. Srećom, na spustu smo nadoknadili. U spustu smo prošli devet milja za svaki 1 procenat napunjenosti baterije — otprilike tri puta više od ukupnog proseka. Posle 369 milja, baterija je otišla na nula procenata, ostavljajući još tri milje visokog stresa. Svaka milja se osećala kao stotinu, uz znojenje izazvano ne samo rastućom anksioznošću, već i isključivanjem kontrole klime kada je punjenje postalo prenisko. Ali uspeli smo, koristeći 82 procenta Air-ovog EPA opsega koji radi uglavnom pri brzinama na autoputu – solidan rezultat.

Tokom našeg testa za brzo punjenje baterije od 10 do 90 procenata, videli smo vršnu snagu od 297 kilovata. U tom testu Lucid-u je trebalo samo tri minuta da dođe do stanja napunjenosti od 20 procenata, što je izuzetno impresivan početni skok. Sa ukupnom prosečnom snagom od 137 kilovata, Air nadmašuje Tesla Model S Plaid, sledeći najbolji koji smo testirali, za više od 10 kilovata.

Sa krstarenjem iza nas, sve više smo se upuštali u spektakularan potez koji je pružao Air Dream Performance od 1111 konjskih snaga. Njegovih 10,1 sekunde od četvrt milje bolje je od Taican Turbo S i svih drugih električnih sa četvoro vrata od modela S Plaid. Predstavnici Lucid-a su, naravno, brzi da kažu da Air zapravo nije odgovor brenda na Plaid; inženjeri su dizajnirali zadnji podokvir za smeštaj dva motora pozadi, stvarajući konfiguraciju sa tri motora koja bi obezbedila teoretski broj konjskih snaga blizu 2000, ako baterija bude u stanju da izbaci sok.

Dok govorimo o Plaid-u, primetno je da Air nema ništa od Teslinog nervnog lutanja velikom brzinom i da je nepogrešivo stabilan sve do svoje maksimalne brzine od 173 milja na sat, što je cifra koja takođe nadmašuje bilo koji drugi EV koji imamo maked out. Njegova stabilnost nije iznenađujuća s obzirom na to da je Lucidov glavni aerodinamičar Žan-Šarl Mone, koji je prethodno optimizovao krila na šampionskom bolidu Formule 1 Sebastijana Fetela i radio na tome da karoserija bude klizava, a zadnji difuzor funkcionalan.

Ali iskusili smo jednu aerodinamičku štucanju: blizu najveće brzine Air-a, točkovi su bacili pola tuceta sjajnih plastičnih aerodinamičkih umetaka visoko u vazduh poput eksplodirajućeg zverca. Zar nisu sedeli kako treba? Moguće, ali kolike su šanse da su tri od četiri točka pogrešno sastavljena? Vozači autoputa, oprez.

Čak i bolji od pravolinijskog soka je Air-ov gipki i organski pokreti kada se kreće krivudavim putem. Kada počnete snažno da gurate, naizgled gubi pola tone od svojih 5282 funte. Ali zabava se završava nedovoljno upravljanjem u stabilnom stanju. Cenimo mogućnost da vratimo kontrolu stabilnosti, stvarajući mogućnost velikih, jezivih klizanja. Maksimalna težina u krivinama od 0,92 g i zaustavljanje od 70 mph na 163 stope su iza najboljih, što je verovatno kompromis za efikasnost. Iako Air ne vozi sa poletom Porsche Taican Turbo S, njegova kombinovana ocena efikasnosti je za neverovatnih 59 procenata bolja. Kvalitet vožnje je dobar za luksuzne limuzine, ali pomeranje točkova od 21 inča odjekuje kroz strukturu. Otkrili smo da su adaptivni prigušivači previše plutajući u podrazumevanoj postavci i malo prigušeni u agresivnijim režimima.

Ima nekoliko grubih ivica. Prelazak sa regeneracije na snagu kada se lagano uključuje pedalu za pokretanje je nagao, a pedalu kočnice treba dugo pritiskati da bi došla do disk kočnica. Po ovoj ceni, spoljašnji paneli nisu tako čvrsti koliko bi trebalo da budu. Takođe smo iskusili male elektronske greške – sporo vreme odziva ekrana, iskačuće kvake na vratima koje su se ponekad odupirale našem napretku – koje su ažuriranje softvera daleko od rezolucije, navodi Lucid.

Ipak, neverovatno je da je Lucid uspeo da izvede tako ubedljiv automobil u prvom pokretu — bez obzira koliko je barela gotovine sagoreo da bi stigao tamo.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button