Automobili

2022. Porsche Caienne Turbo GT gura teorijsku kovertu

Postavljanje zapisa o krugu Nurburgringa u komunalnim vozilima nekada je bilo provincija dobro finansiranog, ali neprestano glupog – na primer u emisijama poput Top Gear-a. Umesto da poznu, sjajnu Sabine Schmitz zakači za Ford Transit, Porsche je ovog puta otišao još dalje, zakačivši najmoćniji V-8 brenda u Caienne Turbo GT 2022. godine, a novi „SUV, terensko vozilo, kombi, ili rekorder pikapa “stiže u Sjedinjene Države početkom sledeće godine.

Iako je vreme kruga Nordschleife od 7,38,9 sekunde uzvišeno dostignuće za svako vozilo, ono pomera granice našeg trenutnog razumevanja fizike za ulični legalni SUV od 5000 kilograma. Napajanje Caienne Turbo GT-a u istraživanju teoretskog omotača je 4,0-litarski V-motor sa dvostrukim turbopunjačem od 631 ks, nominalnog obrtnog momenta od 626 funti i maksimalnom brzinom motora od 6800 o / min, potpomognut Porscheovim poznatim ZF-om osmostepeni automatski menjač.

Zapravo je transparentnost tema modela Caienne Turbo GT. Sve stvari koje se dešavaju orkestrirani su od strane mnogih sistema koji rade zajedno u pozadini, ali na takav način da se čini kao da se to dešava trenutno i po nalogu prstiju na rukama i nogama. Nije da je bilo koji sistem u ovom ludem Caienneu toliko zapanjujući da resetuje referentnu vrednost. To je način na koji svi zajedno rade zajedno.

Spredaj i u sredini u dinamičnoj emisiji je vrlo izrazito sistem sa pogonom na sva četiri točka unazad. Konfiguracija specifična za Turbo GT sposobna je da pošalje isti maksimalni obrtni momenat na prednju osovinu kao i Caienne Turbo Coupe, ali to može učiniti brže i češće, delom zahvaljujući tečno hlađenom kućištu za prenos, koje je posebno dodato za robusnost pri korišćenju staza, kaže Porsche.

Track use? Pa, da, i to ne samo za marketinške krugove. Sa svojim KSKSL kočionim rotorima veličine pice (17,3 inča ispred, 16,1 inča pozadi) u rukohvatu prednjih i četvoro-klipnih čeljusti sa 10 klipova, Caienne Turbo GT se zaustavlja onoliko teško koliko se usuđujete i znatno brže nego pomislili biste. Ali nije sve gruba sila i puka snaga. Ovo je ipak Porsche. Mora da postoji neka sofisticiranost.

Postoji, i leži na poslednjem mestu gde bi ga mogli potražiti u bilo kom SUV-u, performansama ili na neki drugi način: u volanu. Ili je to možda međusobna povezanost volana i postepeno naručenih gumenjaka Pirelli P Zero Corsa veličine 285 / 35R-22 napred i 315 / 30R-22 pozadi umotanih oko ogromnih 22-inčnih točkova širine 10,5 inča napred i 11,5 inča na zadnji. Bez obzira na poreklo, činjenica je da je upravljanje Caienne Turbo GT otkriće za SUV. Lagan je, gotovo poput Porscheovih automobila sa srednjim i zadnjim motorom, uprkos sjajnom trubljenju V-8 okačenom napred; taktilno je do te mere da zapravo možete osetiti suptilne promene teksture površine na putu; a ipak nije toliko pun vibracija da vam zatreperu ruke za 10 minuta.

Jednom kada upalite motor i napravite nekoliko pukotina, testirate kočnice i osetite se kroz prvih nekoliko vrhova, sledeća stvar koju ćete verovatno primetiti je koliko je dobro postalo upravljanje sa četiri točka, isporučujući okretnost koja umanjuje Turbo GT-ov međuosovinski razmak od 113,9 inča i ukupnu dužinu od 194,6 inča. Sa višestrukim vešanjem u sva četiri zavoja i visinom vožnje 0,7 inča nižom nego u modelu Caienne Turbo Coupe, Turbo GT izuzetno dobro upravlja kotrljanjem karoserije, potpomognut aktivnim šipkama protiv kotrljanja Porsche-ovog sistema dinamičke kontrole šasije (PDCC).

Porsche kao Porsche, profil prigušenja je takođe izmenjen za Turbo GT. Iznenađujuće je, međutim, da bi se postigli ciljevi performansi Caienne Turbo GT-a nisu bila potrebna dodatna ojačanja ili strukturna poboljšanja. Krov od karbonskih vlakana koji štedi težinu jedina je razlika u odnosu na standardno belo telo Caienne Turbo Coupe-a.

Kad smo već kod uštede kilograma, izduvni gasovi od titana teku od iza katalizatora niz sredinu donje strane Turbo GT-a do par vrhova za izlaz iz centra koji jednom ili dva puta postanu predivne nijanse plave boje . Porsche tvrdi da se na ovaj način uštedi oko 40 kilograma u poređenju sa već visokim performansama izduvnih gasova Caienne Turbo Coupe. Ne samo da štedi kilograme i izgleda odlično, već i zvuči sjajno – već samo kada to želite. Nema potrebe da se gnjavite sa dugmadima ili podešavanjima; samo vozite kao zdrava osoba i to će biti jak, ali tih tip. Potopite gas na blago agro teritoriju i zvuk se od tihog režanja diže u riku.

Puno više sofisticiranosti ima i Turbo GT. Ostavljen u osnovnom režimu pokretanja, ovaj uređaj za postavljanje rekorda „Ring-storming“ verovatno neće proliti kafu ili uznemiriti komšije od standardnog Caienne-a, što će reći da uopšte nije verovatno. Osnovna cena od 182 150 USD može brzo da poraste. Sa unutrašnjošću obloženom kožom, primer na evropskom tržištu koji smo vozili nalepio bi oko 215.000 američkih dolara. Ali to nije ništa novo za kupce Porschea, i na kraju krajeva, šta je nekoliko desetina hiljada među prijateljima?

Očekujemo da postoje još veće mogućnosti za dnevne vozače ovog SUV-a, poput činjenice da je dobio novi softver Porsche Communication Management 6.0, koji između ostalih nadogradnji donosi bežični Apple CarPlai i žičani Android Auto, ali morali bismo da potrošimo mnogo više vremena sa jednim da to saznamo. Ako slušaš, Porsche, spremni smo.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close