fbpx
Automobili

Grupa za zaštitu životne sredine tuži Mercedes-Benz zbog navodne klimatske neaktivnosti

Mercedes-Benz osporava na sudu grupa poznata kao Environmental Action Germani zbog tvrdnji da automobilski gigant ne prelazi dovoljno brzo na vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Okružni sud u Štutgartu uskoro će saslušati argumente, prema lokalnoj industrijskoj publikaciji Automobilvoche, da grupa traži drastično smanjenje emisije CO2 iz Mercedes-Benza u skladu sa Pariskim sporazumom o zaštiti klime i nemačkim Zakonom o zaštiti klime.

„Mercedes-Benc bi, između ostalog, trebalo da zaustavi prodaju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem štetnih za klimu do 2030. godine“, navodi se u saopštenju organizacije, prenosi Automobilvoče.

Mercedes nije jedini nemački automobilski gigant koji se suočava sa ispitivanjem, a Environmental Action Germani i Greenpeace su krajem prošle godine najavili da će takođe tužiti Folksvagen i BMV, nakon uspešnog postupka protiv nemačke vlade zbog nejasnih zakona o emisiji gasova.

Organizacije tvrde da se proizvođači automobila moraju obavezati da će prekinuti proizvodnju i prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE) do 2030. godine kako bi bili u skladu sa Pariskim sporazumom.

U julu 2021., Mercedes-Benz je najavio da će biti „spreman da pređe 100 posto na električnu energiju tamo gde to dozvoljavaju tržišni uslovi” do 2030., što znači da će verovatno nastaviti da proizvodi i prodaje benzinske i dizel automobile u zemljama koje to dozvoljavaju, dok će prodaja ICE vozila će završiti u regionima kao što su Velika Britanija i Kina u skladu sa lokalnim zakonima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button