fbpx
Automobili

Tesla je odustao od prihvatanja bitkoina, ali postoje prodavci automobila koji to prihvataju

Tesla je kupio i prodao puno kriptovaluta bitkoina, a uzimao ih je i za plaćanje EV-a, ali je iznenada zaustavio ranije ovog meseca. Navedeni razlog izvršnog direktora Elona Muska bio je taj što je rudarstvo bitkoina previše teško za životnu sredinu; rekao je da ga Tesla neće prihvatiti za kupovinu električnih vozila dok proizvodnja novčića ne postane ekološki prihvatljivija. Musk je tvrdio da neće prodavati sopstveni bitcoin kompanije, a verovatno će barem biti prihvaćen neki oblik kripto valute da bi eventualno kupio Teslu. U međuvremenu, širom zemlje postoje zastupništva koja sada prihvataju bitkoine za druge brendove. Kao i većina aktivnosti na modernoj berzi, iznenadni preokret Elona Muska da prestane da prihvata bitkoin kao plaćanje za Teslu nema mnogo osnova u stvarnosti – osim špekulanata u kriptovalutama i Teslinih akcija.

To je bila kratkoročna opklada koja se Tesli dobro isplatila: kupite bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara krajem 2020. godine, kada je prodat za manje od 20.000 dolara; prodati 10 procenata od toga tokom prvog kvartala 2021. godine dok se bitcoin približavao 50.000 američkih dolara; požnjeti profit od 101 milion dolara. Ta dobit činila je skoro četvrtinu Teslinog neto prihoda od 438 miliona dolara u tom kvartalu. Krajem marta, bilo pre ili posle prodaje, Tesla je počeo da prihvata bitkoine na svojoj veb lokaciji za kripto kupce koji mogu otpustiti digitalni depozit ili novčić vredan celog automobila. Tada ga je 12. maja Tesla povukao.

„Kripto valuta je dobra ideja na mnogim nivoima i verujemo da ima perspektivnu budućnost, ali ovo ne može imati velike troškove za životnu sredinu“, rekao je Musk tog dana u formalizovanoj izjavi na Tviteru. „Tesla neće prodavati nijedan bitcoin i nameravamo da ga koristimo za transakcije čim rudarstvo pređe na održiviju energiju.

Cena bitkoina, koja je u danima pre Muskovog tvita dosegla skoro 60.000 dolara, već je snažno padala ceo dan pre nego što je u sledećim satima potonula ispod 48.000 dolara. Hiljade ljudi i botovskih računa odgovorili su Musku, kao što to obično čine, ali ovog puta nudeći manje poznate kriptovalute u nadi da će tveet iz Muska – potvrda, po bilo kojoj meri – poslati njihove bankovne račune u letenje.

“Rad sa Dogeovim programerima na poboljšanju efikasnosti sistemskih transakcija. Potencijalno obećavajuće,” Musk je sutradan tvitovao. To je bilo nekoliko dana nakon što je 8. maja bio u programu Saturdai Night Live i rekao: „Da, to je gužva“ kada su ga pitali o dogecoin-u, šali koja se pretvorila u ozbiljnu kripto valutu nakon što ju je Musk u aprilu popularizovao tvitovima. Kao što se i očekivalo, njegovi komentari na TV emisiju poslali su dogecoin na pad – više od 35 procenata, prema Coindesku. Eto, posle Muskovog tvita 13. maja, ponovo se pokreće. Tesline akcije takođe su naglo pale na ispod 600 dolara – što je jedno od najnižih padova ove godine – i već u trgovanju van radnog vremena ovog vikenda, ima tendenciju rasta.

Teslin eksperiment sa bitkoinima nije pomogao kupcima, koji su upozoreni da mogu preplatiti svoje automobile ako se kurs valute promeni i da im Tesla ne može vratiti ako se to dogodi, da hakeri mogu ukrasti valutu, da bitkoini mogu biti „izgubljeni ili uništeno “, i da bi, ako unesu pogrešan kod novčanika, bitkoin mogao ići bilo gde drugo osim Tesle. Nisu problemi koji se ikada dogode ljudima koji koriste stvarnu valutu. Iako nećete moći da kupite Teslu (za sada) pomoću bitkoina, postoje prodavci širom zemlje koji su već počeli da prihvataju kripto valutu.

Dva primera, koja su locirali Reuters i CNBC, su zastupništvo luksuznih automobila u Houstonu Post Oak – koje na svojoj početnoj stranici prikazuje sjajni bitcoin – i zastupnik kompanije Carriage Auto Group iz Alabame i Džordžije. Vlasnik Post Oak-a rekao je CNBC-u ranije ove godine da je zastupništvo već prodalo 17 automobila koristeći bitcoin. Kočija će je uzeti samo ako kupci mogu da plate celokupan trošak kupovine vozila valutom. Dakle, sve dok shvatite da je to još uvek neregulisano, složeno tržište i verovatno još uvek pomalo sumnjivo, još uvek je moguće kupiti vozilo na nekim mestima pomoću bitkoina. Što se tiče Tesle, za očekivati je da će kripto valuta tamo pre ili kasnije ponovo postati sredstvo razmene. Ovaj sadržaj je uvezen sa {embed-name}. Možda ćete moći da pronađete isti sadržaj u drugom formatu ili možete da pronađete više informacija na njihovoj veb lokaciji.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button