Automobili

Šok: 2022 Rivian R1T dokazuje da je električna energija bolja od benzina za off-road vožnju

Da ste me zamolili da dizajniram svog idealnog terenskog vozača pre MotorTrend-ove 2022 rivian r1t Trans-America Trail ekspedicije, pozvao bih snažan, okretni V-8, pravi pogon na sva četiri točka sa kutijom za prenos u dve brzine, zaključavanje diferencijala i prilagodljivo ogibljenje. Znate, nešto poput Ram 1500 TRKS 2021. godine uzeli smo kao opremu za podršku našem putovanju Trans-America Trail. Ali nakon off-road-a našeg dugogodišnjeg Ram-a, leđa-leđa, sa novim električnim kamionom Rivian r1t, sumnjam da ću uspeti da pronađem isto uživanje koje sam nekada uživao u off-roadingu na tradicionalnom benzinskom motoru vozilo. Iznenađen što ovo pišem, električni motori su jednostavno bolji terenski hardver od motora sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE).

Možda izgleda kao poređenje jabuka i Big Mac-ova, ali rivian r1t i Ram TRKS iz 2022. dobro se slažu za poređenje. Od ovog pisanja – a verovatno zato što tek treba da povežemo test opremu sa R1T – Ram 1500 TRKS je najbrži pickup koji smo ikada testirali. Njegov 6,2-litarski V-8 sa kompresorom je najmoćniji benzinski motor dostupan u serijskom kamionetu, koji proizvodi 702 KS i 650 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa osmostepenim automatskim menjačem i robusnim pogonom na sva četiri točka.

Rivian r1t, s druge strane, pokreću četiri elektromotora-po jedan ugrađeni motor za svaki točak-koji zajedno proizvode 835 KS i 908 lb-ft obrtnog momenta. Sa elektromotorima koji ostvaruju najveći obrtni momenat pri 0 o / min (naspram 4800 o / min za Ram-ov tehnički ne-Hellcat V-8), svaki motor pokreće svaki točak direktno kroz ono što je efikasno jednobrzinski automatik. Ovo negira potrebu za tipičnim sistemom pogona na sva četiri točka.

Zaista, motorima R1T nije potreban stepeni prenos koji tipičan sistem pogona na sva četiri točka pruža. Efekat koji prenosi dvobrzinska razvodna kutija inherentna je prednost elektromotora. Ili, da razmislim na drugi način, menjači i kutije za prenos podataka sa kojima smo mnogi odrasli postoje isključivo kako bi se nadoknadili nedostaci motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Jedan od tih nedostataka je činjenica da im je generalno potrebno da se okreću pri većim obrtajima (i na taj način rade više posla) kako bi maksimalne konjske snage i obrtni moment bili neophodni za performanse u vožnji, bilo na putu ili van njega.

U tradicionalnom terenskom vozilu koje pokreće ICE poput našeg Ram TRKS-a, to znači da vozač često obavlja više posla nego samo vožnja i upravljanje. Na primer, na jednom od više tehničkih odeljaka Trans-America Trail-a, dok sam pilotirao Ram, zatekao sam se kako trzim prekidače i menjam podešavanja, neprestano tragajući za pravom kombinacijom, a time i celokupnim osećajem koji mi je prijao. Prvo su to bili načini vožnje (što se, iskreno rečeno, dešava u R1T i mnogim drugim terenskim vozilima), zatim menjači dok sam pokušavao da zadržim motor na svom mestu. Zatim su to bile blokade diferencijala, a zatim na kraju četiri niske. Iako je zabavno surfovati kroz podešavanja levo i desno kao vozač Formule 1, u scenariju visokog rizika je mnogo za upravljanje.

Rivian r1t 2022-a pretpostavljam i većina električnih terenskih vozila u pripremi od konkurentskih proizvođača-relativno je lakše snaći se. Naravno, postoje različite postavke za off-road i visine vešanja ubačene u rivian r1t, ali njegov standardni „višenamenski“ režim usmeren na drum je generalno upravo to. Omogućava vam nesmetan skok sa prljavštine na šljunak, sa blata na pesak, pa čak i na vodene prelaze bez brige o isporuci energije ili vuči. Prebacivanje na off-road režime u R1T prigušuje odziv gasa, podešava ogibljenje i u različitim stepenima popušta uzde kontrole stabilnosti, čineći električni kamion još sposobnijim.

Više od svega, isporuka energije je velika razlika između električnih terenskih vozila i onih sa unutrašnjim sagorevanjem. Električni motori, poput rivian r1t, isporučuju snagu i obrtni moment u jednoj glatkoj akciji, poput aparata za sladoled sa mekom uslugom, dok su motori poput ramovih sličniji gaženju kečepa: dobijate svu snagu, bilo da želite hteo to ili ne.

Električni motori takođe napreduju drugačije. Sa Rivian -om uvek lagano vozite gas kako biste ustali i prešli preko stvari. Retko, ako ikad, dodirnete papučicu kočnice, zahvaljujući visokom nivou regeneracije energije. (Rivian nudi četiri regenska nivoa; generalno nam se najviše dopala podrazumevana postavka „Visoko“ i „Maks“).

Međutim, sa off-roaderima poput Rama je suprotno. Kao i sva ICE vozila, puzi napred bez unosa vozača, što znači da sve vreme efikasno vozite kočnicu. Dodajete gas samo kada snaga motora u praznom hodu nije dovoljna da se motor podigne ili pređe prepreku. Ovo u praksi znatno olakšava postavljanje EV -a glatko i precizno na odgovarajuću liniju vožnje nego što je to slučaj sa ICE vozilom.

Sada, nekoliko nedelja uklonjenih sa rivian r1t 2022 i Trans-America Trail-a, proveo sam neko kvalitetno vreme u terenskim vozilima poput 2021 Land Rover Defender 110 (blagi hibrid), 2021 Jeep Vrangler Rubicon 4ke (utikač -in hibrid), i 2021 Ford Bronco (dobar stari gas). Još uvek uživam u svima njima iz različitih razloga, ali činjenica je da bi svi verovatno bili još sposobniji da se sklone sa utabanog puta da ih nisu sputavali pogoni stare škole.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close