fbpx
Automobili

Zadirkivan Aston Martin DBKS S iz 2022

Aston Martin je potvrdio da će sledećeg meseca otkriti novu verziju DBKS-a za koji tvrdi da će biti „najmoćniji luksuzni SUV na svetu“ – i ako sledi standardnu nomenklaturu brenda, verovatno će se zvati Aston Martin DBKS S 2022.

Iako je DBKS već brz za SUV, očekuje se da će nova varijanta biti varijanta visokih performansi, sa 5,2-litarskim V12 motorom sa dvostrukim turbo punjenjem Aston Martina ili podešenom verzijom Mercedesovog 4,0-litarskog motora turbo V8 koji se koristi u standardnom DBKS-u.

Tizer koji je objavio Aston, a koji zvuči kao motor sa savijenom osmom osovinom, sugeriše da će to biti ovaj drugi, iako je britanski brend ostao zatvoren u detaljima.

DBKS ‘S’ će se direktno takmičiti sa ‘luksuznim’ rivalima kao što su Porsche Caienne Turbo GT i Bentlei Bentaiga Speed, koji razvijaju do 470kV – iako bi Aston Martin trebao težiti tituli najmoćnijeg serijskog SUV-a na svijetu (bez obzira na luksuz ), moraće da nadmaši Jeep Grand Cherokee Trackhavk i Tesla Model Ks Plaid.

Sopstveni V12 motor Aston Martina može da razvije 522kV kada se koristi u DBS grand touring kupeu, i prilično je udoban da razvija 450-470kV u DB11 sa dvoja vrata. Uz to, verzija 4,0-litarskog V8 sa ravnim komandom ima 537 kV u Mercedes-AMG GT crnoj seriji, što bi bio ciljni broj, s obzirom da Jeep Grand Cherokee Trackhavk proizvodi 522 kV.

Električni SUV Tesla Model Ks Plaid – koji tek treba da bude isporučen kupcima izvan Severne Amerike – nudi 761 kV, iako je malo verovatno da je Aston Martin ovo vozilo uvrstio u svoj „najmoćniji luksuzni SUV na svetu“.

Osim pogonskog sklopa, DBKS S će verovatno dobiti remont šasije sa ciljem poboljšanja dinamičkih sposobnosti, sa ponovo podešenim i čvršćim ogibljenjem, većim kočnicama i rekalibrisanim podešavanjima režima vožnje.

Vizuelne promene bi trebalo da budu na putu agresivnijeg kompleta karoserije, uključujući novi prednji branik, rešetku, veliku prednju vazdušnu branu za hlađenje motora i četvoroizduvne izduvne cevi, ako su nedavne špijunske fotografije nešto što je potrebno.

Novi Aston Martin DBKS ‘S’ visokih performansi za 2022. trebalo bi da bude predstavljen 1. februara – nakon lansiranja blagog hibridnog modela sa šest motora za kinesko tržište krajem 2021. Nakon što je DBKS ‘S’ očekuje se da će biti dodatne varijante, uključujući varijantu ‘kupea’ nalik BMV-u Ks6 i model sa sedam sedišta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button