fbpx
Automobili

Recenzija Citroen C4 2022

Bilo je vremena kada je Citroen konstruisao i pravio sjajne automobile. Čuda koja ne samo da su pomerila igru napred u tehnološkom smislu, već su prkosila i konvencionalnim trendovima dizajna, dodajući zaista revolucionarne ideje automobilskom pejzažu. Na površini, Citroen C4 iz 2022. nije jedan od njih.

Ali, kopajte malo dublje i odjednom ima dovoljno Citroenove gotovo prepoznatljive neobičnosti da zastanete sa mišlju, „ah da, to je Citroen.“

Citroen C4 je sleteo ovde krajem prošle godine kao dugo očekivana zamena za konvencionalniji C4 hečbek. Ta hečbek geneza je očigledna u novom C4, njegova nagnuta linija krova daje mu vazduh velikog hečbeka koji se nalazi na visokom nivou.

Sa svoje strane, Citroen kaže da C4 „uspeva da kombinuje prefinjene i dinamične linije kompaktnog hečbeka sa izdašnim zapreminama i robusnošću SUV-a“.

Iako bi to moglo zvučati kao marketinška šala (jer jeste), ne može se poreći da se Citroen usuđuje da prkosi preovlađujućoj konvenciji kada je u pitanju kako mali SUV treba da izgleda. Da, znamo da postoje i drugi ‘kupe SUV-ovi’ na tržištu, ali oni se mogu računati na jednu ruku, tradicionalniji oblik ‘dve kutije’ koji dominira u važnom segmentu.

Zagrebite malo dalje i ispod kože ćete naći još jednu o, tako tipičnu prevaru za Citroen – zaštićenu „Citroen suspenziju sa hidrauličnim jastucima“. Malo zalogaj, ali Citroen obećava osećaj poput „vožnje pravog letećeg tepiha“. Više o ovome kasnije.

Francuski brend nije baš veliki igrač na australskom tržištu. U 2021, Citroen je prodao samo 175 automobila. Ferari je prodao više automobila (194). Ostaje da se vidi da li je C4 automobil koji će preokrenuti svoje bogatstvo.

Da bi bilo jednostavno, Australcima je dostupna samo jedna varijanta – Citroen C4 Shine. Cena mu je 37.990 dolara plus troškovi na putu, ili oko 42.000 dolara vožnje u zavisnosti od toga u kojoj državi živite.

Ta cena sa sobom nosi prilično oštro protivljenje, čak i ako gledate samo francuske automobile.

Peugeot 2008 GT (sa kojim C4 deli svoj pogon) košta 38.990 dolara, dok sličnog stila Renault Arkana Intens traži 37.490 dolara, oba pre troškova na putu. Više mainstream ponuda uključuje Mazdu CKS-30, Kia Seltos i Volksvagen T-Roc, sve dostupne sa varijantama po sličnoj ceni i sa uporedivim nivoima opreme.

Lista standardne opreme u Citroenu C4 je impresivna. U stvari, sve je standardno, osim krovnog otvora koji se otvara (1490 USD) i nekoliko nijansi boje od 690 USD (samo Pearl Vhite je standard). Sve ostalo je ugurano u paket Citroena C4.

Ključne karakteristike uključuju aluminijumske felne od 18 inča, ekran osetljiv na dodir za info-zabavu od 10 inča koji pokreće Apple CarPlai i Android Auto, satelitsku navigaciju, DAB+ radio, 5,5-inčni digitalni displej instrumenata dopunjen head-up displejom, LED dnevna svetla i svetla za maglu , dvozonska klima kontrola, kožna obloga sedišta sa kontrastnim šavovima, grejanje prednjih sedišta i funkcija masaže za vozačevo sedište.

Jedna varijanta znači samo jedan pogon, a nalazi se u široj štali PSA grupe. Ispod haube se nalazi isti 1,2-litarski, trocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem kao i kod Peugeota ​​2008. I kao i kod Peugeota, pogon se šalje na prednje točkove preko osmostepenog konvencionalnog automatskog menjača. Ali da li se Citroen previše petljao sa onim što je, u Pežou, harizmatičan i voljan pogon? Hajde da saznamo.

Pre nego što dođemo do toga kako Citroen C4 vozi, vredi provesti vreme u unutrašnjosti. I to je breskva, ako je malo čudna.

Postoji opšti osećaj prostranosti, a dizajn i materijali vidljivi su odlični. Sedišta obložena kožom sa svojim prepoznatljivim prošivenim uzorkom naglašenim kontrastnim šavovima imaju još jedan trik za zabavu – memorijsku penu. Citroen kaže da ovo stvara „udobnost u dnevnoj sobi na točkovima“, a kada se prvi put sedi na sedištu vozača, teško je osporiti poentu.

Sedišta su plišana mekoća koja su izuzetno udobna, ali čudno podržavaju. Ne tonete u njih kao u staru ležaljku, ali postoji jastučić koji vam se teško ne dopada. Prilagodljivost je dobra, a funkciju masaže je lepo imati, ali nije baš neophodna. Iskoristi ga jednom, pa zaboravi.

Kvalitet materijala je dobar, mešavina satenskog hroma i crne sjaj (iako ne previše) naglašava ono što je već dobro rešena kabina. Neke plastike su na strani čvrste, iako su točkići za kontrolu klime završeni od gumiranog materijala divne teksture.

Opcije za skladištenje uključuju uobičajene držače za čaše, centralnu kantu za odlaganje i džepove na vratima koji mogu da drže boce. Polica na dva nivoa sa bazom koja se može ukloniti živi ispod interfejsa za kontrolu klime, i iako izgleda da može da primi bežično punjenje telefona, nije.

I još jedan Citroen trik za zabavu je integrisani držač tableta koji izmiče iz instrument table na strani suvozača. Sadrži uređaje, kao što je Apple-ov iPad, i iako se može predvideti upotreba za njega, u najboljem slučaju je lukav i potencijalno ometa vozača.

Digitalni ekran drajvera od 5,5 inča nije poslednja reč u tehnologiji. Ne samo da je mali, već je i statičan, a to znači da nema konfiguracije po ukusu. I to je čudne veličine, smeštene u oblasti koja bi mogla da ima veći ekran.

Head-up displej je postavljen na plastični ekran koji iskače sa komandne ploče. To nije najelegantnija aplikacija, ali nudi jasne i lako čitljive informacije kao što je brzina.

Udobnost u drugom redu odražava udobnost prednjih sedišta, sa plišanim sedištima ponovo naglašenim nekim elegantnim kontrastnim šavovima sa šarama. Postoji pristojna količina prostora pozadi, svakako u pogledu nogu i kolena, iako počinje da mu ponestaje prostora malo na vrhu, nagnuta linija krova C4 utiče na prostor za glavu.

Tamo se nalaze otvori za ventilaciju kako bi stvari bile lepe i prijatne, dok jedna USB-A tačka održava uređaje u dobrom stanju.

Prtljažnik može da proguta 380L do police za pakete sa zadnjim sedištima u igri za putnike. To je na nivou za segment. Odložite drugi red i na raspolaganju je 1250L. Rezervni deo koji štedi prostor živi ispod poda.

Ekran osetljiv na dodir od 10 inča koji izvire iz instrument table izgleda iznad zahvaljujući svom promišljenom dizajnu. Iako neki ekrani i dalje izgledaju kao da su Blu-zakačeni na komandnu ploču, Citroen je ponudio malo stila sa svojim kućištem sa lepim uglom koje izgleda integrisano i deo je instrument table.

Infotainment sistem C4 poznat je svima koji su nedavno vozili Peugeot, i to nije loša stvar. Grafika je oštra, menije i podmeniji su laki za navigaciju, a odgovori na dodirne unose su brzi. Tu je i niz dugmadi za prečice za brzo i jednostavno odvođenje korisnika do potrebnih menija bez potrebe za skrolovanjem kroz mnoštvo ekrana. Lep.

Mapiranje satelitske navigacije je takođe prihvatljivo, iako uz uključivanje integracije pametnih telefona preko Apple CarPlai-a ili Android Auto-a, malo suvišno, svakako za urbane stanovnike gde zamišljamo da će većina C4-ova provoditi svoje vreme.

Uključivanje kamere za surround prikaz od 360 stepeni na papiru izgleda kao dobro. Ali pada u smislu jasnoće i rezolucije slike, što zahteva malo nagađanja. Da li biste mu verovali u uslovima tesnog parkiranja? Verovatno ne. Doživeli smo mnogo bolju upotrebu tehnologije na drugim mestima, tako da se to može uraditi.

Ne postoji ladica za bežično punjenje uprkos, kao što je već pomenuto, ležištu veličine pametnog telefona koji se nalazi direktno ispod ekrana primamljivog izgleda. Od pomoći, dve USB-A tačke na prednjem delu (i jedna u drugom redu) ublažavaju taj propust.

Novi C4 postigao je 76 procenata za zaštitu odraslih putnika, 81 procenat za zaštitu dece, 57 procenata za zaštitu ugroženih učesnika u saobraćaju (pešaci i biciklisti) i 62 procenta za bezbednosnu pomoć (sistemi aktivne bezbednosti).

ANCAP je istakao loše performanse C4 na testu bočnog udara, gde je mali SUV postigao slabih 0,12 od 4,00 poena, uglavnom zbog nedostatka centralnog vazdušnog jastuka, koji sve više koriste drugi proizvođači i zahteva za postizanje ocene od pet zvezdica prema novim ANCAP protokolima.

Ostale oblasti kojima je C4 nedostajao uključuju zaštitu ranjivih učesnika u saobraćaju, dok je njegov autonomni sistem za kočenje u nuždi označen kao „marginalni“.

Dok je C4 opremljen nekim aktivnim bezbednosnim tehnologijama – autonomnim kočenjem u slučaju nužde, upozorenjem o napuštanju trake i praćenjem mrtvog ugla – on propušta upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi i intervenciju na AEB raskrsnici. Ostale uključene bezbednosne tehnologije uključuju praćenje pritiska u gumama, prepoznavanje ograničenja brzine, praćenje pažnje vozača i prilagodljivi tempomat sa funkcijom zaustavljanja i pokreta.

Paket od šest vazdušnih jastuka pokriva oba reda putnika, iako je, kao što je već navedeno, centralni vazdušni jastuk uočljiv po svom odsustvu.

Ima mnogo toga da vam se dopadne kako se Citroen C4 ponaša na putu. A počinje sa karakterističnim 1,2-litarskim trocilindričnim motorom ispod haube.

Kao što smo otkrili u drugim vozilima iz Peugeot-Citroen stabilne sa istim motorom, turbo punjač sa tri lonca je oduševljenje. Reaguje i sa grubom notom motora karakterističnom za mlinove sa tri cilindra koja se teško ne dopada.

Pod kožom proizvodi istih 114 kV i 240 Nm kao i njegov Peugeot 2008 blizanac, a uparen je sa istim osmostepenim automatskim menjačem koji šalje pogon na prednje točkove. I to nije loša stvar, kombinacija pogona je i osetljiva i željna.

Ubrzanje je predvidljivo i linearno, sa dovoljno hitnosti da uliva poverenje u saobraćaj. Automatski sa osam brzina je gladak i intuitivan, a njegova sposobnost za zamenu odnosa je pohvalna.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button