fbpx
Automobili

2022 Volksvagen Arteon 206TSI R-Line Shooting Brake pregled

Uvod
Pre nešto više od mesec dana, proveo sam vreme u osnovnom Volksvagen Arteonu iz 2022. i otišao sam potpuno uživajući u iskustvu. Ali potajno sam želeo da budem za volanom njegovog novog rođaka Shooting Brake, koji pokreće vrući 206TSI 2,0-litarski turbo motor.

Pa, izgleda, dobre stvari dolaze onima koji čekaju. Vodeća varijanta u asortimanu Arteon 2022 je u garaži sa mojim imenom. U svom punom nazivu, 2022 Volksvagen Arteon 206TSI R-Line Shooting Brake deluje kao najsportskija ponuda u liniji i pokreće je motor od 206 kV/400 Nm.

Ova snaga se takođe prenosi kroz pogon na sva četiri točka. Ko ne voli sportski karavan?

Nekoliko alternativa se nudi u ovom segmentu, ali one uključuju Genesis G70 Shooting Brake i BMV serije 3 Touring. Ove ponude su skuplje.

Arteon 206TSI Shooting Brake košta 70.740 dolara pre troškova na putu. Dobro je opremljen za svoju cenu, uključujući sav komplet koji se nudi na Elegance nižim specifikacijama plus opremu specifičnu za R-Line, kao što su R-Line stilski detalji iznutra i spolja i 20-inčne aluminijumske felne.

Što se tiče stavki koje se dodaju kao standard, to uključuje električna vrata prtljažnika, adaptivne amortizere, trizonsku kontrolu klime, kameru od 360 stepeni, prednje i zadnje parking senzore, ambijentalno unutrašnje osvetljenje u boji, head-up displej, Harman od 700 vati Kardon vrhunski zvučni sistem i projekcija svetlosti lokve.

Svi automobili u asortimanu pokreću se 2,0-litarskim turbo motorom sa četiri cilindra, ali 206kV/400Nm motor je rezervisan za R-Line model.

Gotovo da nema dostupnih opcija – sve je uključeno kao standard. Panoramski krov od 2000 dolara je jedina dodatna stvar koju možete dodati Arteonu.

U
Unutrašnji prostor i prezentacija su oblasti u kojima Arteon udara znatno iznad svoje težine. Verovatno predstavlja mnogo više „Audija“ nego Folksvagen sa vrhunskim materijalima i privlačnim dizajnom unutra. Takođe postiže pravi balans između novog i starog Volksvagena.

Sa tom poslednjom tačkom, ovaj automobil i dalje koristi dugmad i namenske panele za važne funkcije kao što je klimatizacija. Mislim da je promašaj što je VV premestio veliki deo svoje funkcionalnosti u okviru infotainment sistema na druga vozila u svojoj liniji.

Lista specifikacija uključuje ekran za informacije i zabavu od 9,2 inča koji zauzima mesto na instrument tabli, satelitsku navigaciju, veliku digitalnu instrument tablu od 10,25 inča, presvlake od napa kože i sedišta podesiva u 12 smera sa grejanjem, ventilacijom i Folksvagen-ovom ErgoComfort masažom funkcija.

Takođe dobija vrhunski Harman Kardon zvučni sistem, ambijentalno osvetljenje, head-up displej, kameru od 360 stepeni, kontrolu klime u tri zone i lampe za lokve.

Uprkos tome što je dizajn Shooting Brake nisko postavljen, Arteon se oseća kao da ima visoku poziciju sedenja za vozača i suvozača na prednjem sedištu. Nema osećaja skučenosti u prvom redu, a postoji i nekoliko kutaka za odlaganje stvari za ostavljanje stvari. Lepi, široki džepovi na vratima omogućavaju velike boce, a otvori za ključeve drže manje predmete unutar centralne konzole.

Sedišta specifična za R-Line ne samo da izgledaju cool sa svojim zanimljivim uzorkom sa efektom ugljenika, već se i osećaju udobno da sedete i lepo vas drže kroz uglove.

Za razliku od drugih Shooting Brakes, Arteon udobno ugošćuje ljude u drugom redu sa velikom količinom prostora za noge i čak ima dovoljno prostora za vašu glavu – uprkos toj kosoj liniji krova.

Prtljažnik je prostran od 565L kada je u režimu sa pet sedišta, ali se može proširiti do punog prostora od 1632L kada su sva sedišta spljoštena. Shooting Brake dobija odlično otpuštanje prtljažnika bez upotrebe ruku, koje se aktivira nakon što udarite nogom ispod zadnjeg branika.

Lično mi se sviđa ovaj Folksvagen-ov infotainment, pri čemu uključuje delove starih i novih VV sistema.

Ekran ovog automobila od 9,2 inča sadrži pravu količinu novih funkcija i kombinuje ga sa starijom funkcionalnošću i ekranima. Svi meniji i rasporedi imaju intuitivni smisao, a stavke poput integrisane satelitske navigacije su dobro prisutne. Za one koji žele da koriste Apple CarPlai ili Android Auto, ovi sistemi su takođe dostupni i oba mogu da se povežu bežično.

Harman Kardon zvuk se dovodi u kabinu kroz sistem od 700 vati i 12 zvučnika i zvuči sjajno. Iako postoji velika količina basa i jasnoće zvuka od standardnog podešavanja ekvilajzera, postoji bezbroj načina na koje možete personalizovati svoj zvuk prema sopstvenom ukusu.

Iskačući head-up displej se čini malo jeftinijim za ovu vrstu VV proizvoda, gde bi se očekivala uglađenija projekcija na samo vetrobransko staklo. Ionako je jedva potreban kada imate podesivu digitalnu ploču instrumenata koja prikazuje brzinu i sve druge relevantne informacije o vozilu.

Vrednost za novac
Najbliži konkurent Arteon Shooting Brake-u je Genesis G70 Shooting Brake. Dok se ovaj drugi verovatno takmiči u premijum prostoru iznad VV-a, oba se upoređuju prilično ravnomerno u smislu specifikacija.

Uzimajući u obzir da Arteon košta oko 10.000 dolara ispod G70, ovo oslikava Volksvagen u povoljnom svetlu.

Folksvageni u Australiji dolaze sa garancijom od pet godina/neograničenih kilometara. Servisni intervali se javljaju na 12 meseci ili na 15.000 km (šta god nastupi pre). Što se tiče troškova, kupce će vratiti 1823 USD za tri godine, ili 3585 USD za pet godina (prema VV-ovom servisnom planu). Trošak druge usluge od 899 dolara je loš.

Protiv VV-ovih tvrdnji o potrošnji goriva od 7,7 l/100 km za kombinovanu upotrebu, nedelju dana testiranja zabeležili smo potrošnju od 9,9 l/100 km – iako je naše vreme bilo više usmereno na korišćenje u gradu.

Vožnja
Za nešto što se naplaćuje kao sportska specifikacija sa motorom koji je izvučen iz Volksvagenovog opsega performansi, 206TSI R-Line nije tako vruć kao što bi verovali u njegov izgled. Greši na strani svog luksuzno fokusiranog partnera u dometu 140TSI Elegance, koji pruža glatku i spokojnu vožnju, iako sa značajnim povećanjem snage zahvaljujući 66 dodatnih kilovata.

Međutim, to nije omalovažavanje. Stavite pogonski sklop automobila u njegovo Sportsko podešavanje i 206kV/400Nm izlazne snage će biti lakše raspoređene. To je samouveren preticač i napreduje pod pritiskom gasa, ako ne i uvek najreaktivniji pogonski sklop. VV je došao do velikih skokova sa svojim menjačima sa dvostrukim kvačilom, jer su oni sada neki od najprefinjenijih i najglatkijih menjača u poslu.

Prigušeni profil kontrole vožnje odgovara glatkoj prirodi motora, sa automobilom koji je u stanju da prođe preko brzih neravnina i kroz nesavršenosti na putu sa minimalnim poremećajem u kabini. Unutra je tiho u pokretu i dobro je rafinirano u pogledu vibracija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button