fbpx
Automobili

BMV se obavezuje na novu generaciju benzinskih i dizel motora – izveštaj

Dok se globalna automobilska industrija sprema da pređe na električne automobile, nemački automobilski gigant BMV je nagovestio da održava tradicionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem u životu – i da ne napušta moćni V8.

U razgovoru za nemačku publikaciju Auto Motor und Sport, šef razvoja BMV-a Frank Veber potvrdio je da će kompanija razviti novu generaciju benzinskih i dizel motora kako bi bila u skladu sa budućim krugovima strogih propisa o emisiji – uključujući nove šestocilindrične i V8 motore za najveće i najmoćniji automobili.

BMV će verovatno biti poslednji od ‘velika tri’ nemačka luksuzna brenda koji će preći isključivo na električnu energiju, a kompanija planira da nastavi da nudi kupcima izbor između benzina, dizela, hibrida i električne energije – što je odstupanje od samo električne energije mete koje su objavili njeni rivali.

Takođe je postavljen da bude jedan od poslednjih velikih brendova koji nudi V8 snagu; Mercedes-Benz je u procesu postepenog ukidanja osmocilindara u svojim modelima srednje veličine (počevši od kultne C-Klase), dok je Audi prekinuo razvoj novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem – praveći benzinske V8 u svojim sadašnjim velikim S i RS automobili performansi su poslednji.

„Jedno je sigurno za nas: i dalje nam je potreban najsavremeniji motor sa unutrašnjim sagorevanjem na nekoliko godina kako bismo efikasno smanjili emisiju CO2 u sektoru putničkih automobila na globalnom nivou. Zato radimo na novoj generaciji motora: benzin, dizel, šestocilindrični, osmocilindrični“, rekao je Veber za Auto Motor und Sport.

“Oni će tada biti i tehnološki pripremljeni za nadolazeće standarde o emisiji. Samo sa šestocilindričnim motorom, mi smanjujemo emisiju CO2 masovnije nego što je ikada bio slučaj sa promenom generacija. Ovde nam pomaže činjenica da je zakon počinje da se standardizuje širom sveta“.

Priča se da će BMV-ov benzinski V8 sledeće generacije – kodnog naziva S68 – biti tek nekoliko meseci od proizvodnje, sa motorom koji će biti predstavljen u novoj limuzini Serije 7 sredinom 2022. godine, a sledi i plug-in hibridna verzija krajem godine u KSM super SUV-u.

Na pitanje kako će se nova porodica motora sa šest cilindara razlikovati od svojih prethodnika, Veber je rekao: „Ništa nije kao što je bilo ranije. Ima nešto potpuno novo u glavi cilindra. A sa tim ćemo ići još dalje kada dolazi do efikasnosti.”

U bliskoj budućnosti, BMV-ov električni automobil biće predstavljen kako bi kompanija predstavila električne verzije svojih automobila na benzin – počevši od srednje veličine i4 i iKs3, sa vodećim i7 limuzinom i malim iKs1 koji bi trebalo da budu ove godine, i velikim i5 limuzina 2023.

BMV će 2025. godine predstaviti „Neue Klasse“, novu arhitekturu dizajniranu prvenstveno za električne automobile – iako će benzinski i dizel motori i dalje biti podržani – za koju se očekuje da će se proširiti na veći deo linije brenda.

Priča se da će prvi model na platformi ‘Neue Klasse’ biti električni pratilac sledeće generacije sedana 3 ili Ks3 SUV-a.

BMV planira da ponudi električno vozilo u 90 odsto svojih trenutnih segmenata modela do 2023. godine – za ukupno 12 električnih automobila – ispred ukupno dva miliona prodatih električnih vozila do 2025., kada porodica Neue Klasse počne da dolazi u izložbene salone.

Novi propisi Evropske unije koji treba da stupe na snagu u matičnom regionu BMV-a će verovatno dovesti do toga da BMV postupno ukine benzinske i dizel motore u Evropi do 2035. godine – ali će snaga sagorevanja verovatno živeti na drugim mestima.

“Zato što bez obzira da li je u pitanju motor sa unutrašnjim sagorevanjem ili električni, sveukupno smanjenje CO2 je ključno u borbi protiv klimatskih promena. Ono što kupac želi je jednako važno. I mi u skladu sa tim moramo da ispunimo želje i zahteve”, dodao je Veber. .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button