fbpx
Automobili

2022 Ford Fiesta ST odložen za Australiju

Preuređeni 2022 Ford Fiesta ST hot heč bi trebalo da stigne u Australiju nekoliko meseci kasnije nego što se očekivalo – i još uvek postoji znak pitanja kada će se vratiti izbrisani nadzor mrtvog ugla i funkcije upozorenja na unakrsni saobraćaj pozadi.

Prvobitno u prodajnim salonima u martu 2022. – prema terminu koji je Ford Australia naznačio dilerima – sada se očekuje da će ažurirana Fiesta ST stići u aprilu ili maju – otprilike u isto vreme kada i Focus ST, koji takođe dobija renoviranje za 2022. godinu.

Kao što je ranije objavljeno, Ford Fiesta ST iz 2022. neće biti dostupna sa dve ključne bezbednosne karakteristike ugrađene u odlazeći model – praćenje mrtvog ugla i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi. Ford Australia kaže da su karakteristike izbrisane zbog nedostatka poluprovodnika.

Ford nije prvi brend koji je uklonio određena sigurnosna pomagala ili luksuzne karakteristike sa liste standardne opreme kako bi se proizvodne linije pomerale.

Međutim, za razliku od brendova kao što su Audi, BMV i Folksvagen, Ford nije naznačio kada će se nestašica poluprovodnika ukloniti, ili kada će se sigurnosne funkcije vratiti.

Da bezbednosne karakteristike u vezi sa poluprovodnicima nisu izbrisane, moguće je da bi se ažurirani model suočio sa neograničenim kašnjenjima.

„Nastavljamo da radimo sa našim dobavljačima dok se krećemo kroz kontinuirane izazove u lancu snabdevanja, međutim, kako bismo omogućili kupcima da dobiju svoja vozila bez dodatnog odlaganja, vozila MI22 Fiesta ST isporučena iz Australije neće se proizvoditi sa BLIS-om [nadgledanje mrtvog ugla] ili upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi“, rekao je portparol Forda u Australiji u izjavi za Drive.

AM radio je takođe dobio sekiru kao deo fejsliftinga 2022. godine – iako se veruje da je to zbog toga što se sistem postepeno gasi u Evropi, a ne zbog ograničenja u vezi sa nedostatkom poluprovodnika.

Iako nije toliko popularan za emitovanje muzike u metropolitanskim oblastima, AM radio se može koristiti za pružanje upozorenja koja spašavaju živote u ruralnim oblastima koje nisu pokrivene digitalnim radiom i signalom mobilnog telefona.

Po ceni od 33.490 dolara pre troškova na putu, obnovljena Ford Fiesta ST košta 1300 dolara više od automobila koji zamenjuje, uprkos tome što je izgubio niz karakteristika.

Međutim, dobija niz drugih luksuznih karakteristika, uključujući 12,3-inčni potpuno digitalni instrument tablu, nova 14-smerna električna sportska sedišta koja je dizajnirao Ford, obrtni moment od 30 Nm (do 147 kV/320 Nm) i matrične LED farove, koji gase deo svog snopa kako bi izbegli zaslepljivanje vozača koji dolaze u susret.

Poređenja radi, odlazeća Fiesta ST od 32.290 dolara nudila je sportska sedišta Recaro sa ručno podešavanjem, 4,2-inčni ekran sa instrumentima sa dva analogna točkića, izlazne snage 147kV/290Nm i manje napredne farove koji kombinuju LED kratka i halogena duga svetla (iako automatska).

Ford Fiesta ST pokreće 1,5-litarski trocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem, uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem koji pokreće prednje točkove kroz mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem koji je dizajnirao Kuaife.

Ostale standardne karakteristike uključuju ekran osetljiv na dodir Sinc 3 od 8,0 inča sa Apple CarPlai-om, Android Auto i satelitsku navigaciju, aluminijske felne novog dizajna od 18 inča, zvučni sistem B&O Plai sa 10 zvučnika, bežično punjenje telefona, jednozonsku kontrolu klime i grejanje sedišta i volana.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button