Automobili

Porsche Panamera 4S 2021. godine postoji za otpornost na električna vozila

Blistajući u privlačnoj nijansi metalne Mamba Green boje, Porsche Panamera 4S iz 2021. uzorkovana ovde privukla je iznenađujuće veliko interesovanje javnosti. Dobio je nekoliko sličica i dobio paparazzi-snimke, pri čemu je jedna osoba pitala da li je to novi električni Porsche.

Ironično, do te interakcije je došlo dok je automobil bio parkiran na benzinskoj pumpi. Budući da je bilo dosta glasina o Taican EV limuzini, koja više od prolazne sličnosti podseća na Panameru, dali smo srebrnokosom gospodinu propusnicu i objasnili da je to zapravo Porscheova limuzina na gas (bojali smo se da to ne zovemo hečbek može dovesti do dalje zabune). Klimnuo je s odobravanjem, a zatim završio razgovor rekavši: “Još nisam siguran u te električne automobile.”

Panamera nudi izbor plug-in-hibridnih pogonskih agregata, koji mogu biti most za ljude koji nisu spremni za električnu energiju, u 4S E-hibridu sa 552 KS i Turbo S E-hibridu sa 690 KS. Za publiku koja voli EV, ažurirana Panamera 4S za 2021. je ubedljiva konvencionalna opcija. Poseduje dvo-turbo 2,9-litarski V-6, osmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom i standardni pogon na sve točkove. Porsche je ove godine iz motora izbacio još tri konjske snage, tako da sada snaga iznosi 443 konja i 405 lb-ft obrtnog momenta. Sa rekalibriranim upravljačkim sistemom sa električnom potporom i novim gumama, za sve Panamere 2021. se kaže da će se bolje nositi. Ostale nadogradnje uključuju nove standardne vazdušne opruge, poboljšane infotainment funkcije i stilske izmene, poput LED trake u punoj dužini koja povezuje zadnja svetla.

Vožena ulicom, Panamera 4S se oseća kao limuzina 911. Iako teži 4543 kilograma i meri 76,3 inča u širinu i 198,8 inča u dužinu, naš primer je bio šokantno okretan u uskim prostorima, uglavnom zahvaljujući sistemu upravljanja na zadnjoj osovini, delu sportskog paketa od 5450 dolara. Uključeni su i sportski izduvni sistem i paket Sport Chrono (štoperica na tabli, način vožnje Sport Plus, kontrola pokretanja). Naš 4S vozio se na 21-inčnim točkovima od 2980 USD sa lepljivim gumama Michelin Pilot Sport 4S, veličine 275/35 napred i ogromnih 315/30 pozadi. Oni su doprineli impresivnom prianjanju u zavojima od 1,02 g i pomogli snažnim kočnicama koje ne blede da zaustave automobil sa 70 km / h na samo 153 stope. Panamera 4S iz 2017. koju smo testirali je imala slične rezultate, ali je nosila letnje gume Continental ContiSportContact 5P.

Novija Panamera 4S bila je za desetinu sporija do 60 km / h i prešla je četvrtinu milje, završavajući ih za 3,6 sekundi, odnosno 12,1 sekundi pri 113 km / h. Uprkos tome što je skoro brz kao Porsche 911 Carrera 4, lakši za 1000 funti 2020., velike dimenzije hečbeka i kabina slična grobnici umanjuju dramu tokom poletanja. Barem uživamo u suptilno zlokobnoj izduvnoj noti koja reži pri pokretanju i proizvodi zvučne tonove kako se obrtaji penju. Šteta što smo primetili potrošnju goriva od samo 16 mpg u mešovitoj vožnji, 4 mpg stidljivo od njenih EPA procenjenih 20 mpg zajedno. Opremljen visokotehnološkim komponentama šasije, uključujući Porsche Dinamic Chassis Control Sport za 5010 USD, sa elektronski kontrolisanim šipkama protiv prevrtanja i vektorskim zakretanjem prilagođenim kočnicama, naš veliki 4S ostao je neustrašivo ravan kroz uglove i nikada se nije osećao lebdećim. Takođe nismo osetili nikakve oštre uticaje na putevima koji tipično izazivaju takve reakcije.

Vozački položaj Panamere povlači paralele sa modelom 911, sa nisko spuštenim sedištem i najboljim upravljačem u poslu. Kormilo ima primarne komande koje su diskretno ugrađene u gornje žbice, a rub obložen kožom savršene je debljine. Divan točak takođe pruža nešto što konkurenti, poput Audija S7 i Mercedes-AMG GT53, ne mogu ponoviti: sjajan osećaj upravljanja. Napori se postepeno povećavaju dok se udaljavate od centra i ima dovoljno povratnih informacija za tumačenje držanja prednjeg kraja.

Manje impresivan u poređenju sa nekim rivalima bio je staloženi crni kožni enterijer naše Panamere, ali Porsche nudi veliki izbor boja. Uznemirujuće, središnji otvor za vazduh može se podesiti samo pomoću ekrana osetljivog na dodir, što je posebno smešno. Slično, staklena ploča na centralnoj konzoli skuplja prašinu poput CD -a u pilani. Srećom, novo dodani bežični Apple CarPlai radio je besprekorno i spasio nas je od petljanja po zauzetim menijima infotainment sistema. Takođe smo cenili držače za čaše različitih veličina između prednjih sedišta. Veći je osigurao da ne moramo da koristimo unutrašnjost bedara za čuvanje toplih napitaka u glomaznim posudama, što je potencijalno katastrofalan scenario.

Napunjena opcijama vrednim 21.690 dolara, naša Panamera 4S je imala testiranu cenu od 128.040 dolara, što je pouzdano zapanjujući broj obožavalaca koji su pitali koliko košta. Nismo sigurni da li je pažnja nastala zbog farbanja našeg automobila koji me je pogledao ili zbog činjenice da su posmatrači mislili da je ovo novi električni Porsche; možda je bilo malo oboje.

Rastuće interesovanje za Taican, međutim, signalizira promenu straže, jer je Panameru 4414 nadmašio na 3870 u 2020. Uporedite to sa 6625 Panamerama koje su Amerikanci kupili godinu dana ranije. S obzirom da je Porsche nedavno potvrdio da će 718 Bokster i Caiman biti potpuno električni do 2025. godine, transformacija brenda u elektrifikaciju (sa izuzetkom 911) je neizbežna. U međuvremenu, oni – poput gospodina sa početka ove priče – koji pokušavaju da zaobiđu prelazak na električna vozila, naći će utočište u Panameri 4S i biće nagrađeni.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close