fbpx
Automobili

2021. Jaguar KSF poseče mrtvo drvo

Modernim svetom sportskih limuzina dominirali su nemački brendovi. Japanski i korejski proizvođači automobila sve su bliže punjenju vozačke čarolije u kojoj su nekada uživale BMV serije 3 i 5, ali posvećenost Jaguaru luksuzu često zasenjuje sportsku pripadnost njegovih automobila. Jaguar je zaista začarao čaroliju kada je Jag KSF prve generacije lansiran 2009. godine i osvojio 10 najboljih trofeja, ali od tada je to trbava vožnja. Sasvim bukvalno u slučaju Jaguarovog KSE SV Project 8 usredsređenog na staze.

Predstavljena 2016. godine, trenutna KSF linija je proširljena na 10 derivata prošle godine. Da bi pojednostavio stvari, Jaguar smanjuje broj KSF modela sa 10 na samo tri – V-6 i prelepi karavan su nestali. Za 2021. KSF će se isporučivati samo kao limuzina, a kupci će imati na raspolaganju 2.0-litarski turbo-četvorocilindar od 246 ili 296 KS. Izgleda da je kontrakcija i inače standardno osvežavanje tokom ciklusa omogućilo Jagu da usavrši KSF, a da se nije zaglibio u previše složenom portfelju.

Prvo što primećujete na novom KSF-u su prerađena instrument tabla i instrument tabla. Nestalo je uvlačivog menjača za biranje brzina, a na njegovom mestu je elektronski menjač za ZF-ov osmostepeni automatski menjač. Kao što se očekivalo, možete se prebaciti pomoću lopatica na volanu, iako zapravo ne vidimo poentu. Jednom kad smo krenuli, nikada nije bilo potrebe da se ugrabi druga oprema. 11,4-inčni ekran osetljiv na dodir kontrolira informativnu zabavu Pivi Pro, što na prvi pogled može zbuniti ako nikada niste uzorkovali. Ne plašite se; zamišljen je i brzo se prilagođavate. A onima koji žele da koriste zadnje sedište, šesteronoga se tamo udobno uklapaju.

Prelazak na liniju svih četvorocilindraša je neobično pojednostavljenje jer Jaguar Land Rover (JLR) ima novu liniju-šest koja bi dobro funkcionisala u ovoj limuzini. Potreba za više iz mašinske sobe zapravo se ne pojavljuje u neformalnoj vožnji, ali stavite napuhavanje na papučicu gasa i čuje se neotesan režanj naglašenog 2.0 litra. Automobil koji smo vozili bio je varijanta sa pogonom na sva četiri točka, nazvan R-Dinamic S, jedini model sa četvorostrukom s 296 KS.

Modeli sa zadnjim pogonom, kojih ima dva (S i SE), dolaze sa četvorocilindričnim motorom od 246 KS. Kada budemo mogli da testiramo bateriju na KSF-u, očekujemo da će njegov motor od skoro 300 KS postići 60 mph, manje od šest sekundi, sa manje snažnim zadnjim vozačem oko sekunde zaostatka. Kao referencu, BMV 530i od 248 KS dolazi do brzine od 60 km / h za 6,1 sekundu.

Naravno, ubrzanje nije jedini način da se presudi o sportskoj limuzini. KSF se takmiči u segmentu koji uključuje automobile kao što su Genesis G80, Lekus ES i Volvo S90, pored Audija A6, BMV-a serije 5, Mercedes-Benz E-klase. Ali samo KSF, G80 i ES imaju osnovne cene koje počinju sa četvorkom. Jaguar želi da potkopa konkurenciju. Cene za KSF počinju sa 45.145 USD. Serije 5 i A6 počinju sa oko 10.000 dolara više.

Potrošivši 10 hiljada više u Audi prodavnici kupujete malo više izolacije od buke na putu i ​​vetru, ali KSF ostavlja divan utisak nemačke izolacije i prefinjenosti puta. Izolaciju je teško kvantifikovati jer se radi o odsustvu stvari, dosadnim stvarima. Ne shvatate važnost izolacije dok ona ne nestane.

Sportska limuzina takođe mora da se nosi, a KSF-ova šasija je voljni učesnik u jurnjavi za g-snagama. Upravljanje ispunjava sportske namere tačnim i oštrim odgovorima. Iako ne otvara novo tlo u pogledu električno potpomognutih jedinica, povratne informacije kroz točak i odgovori su čvrsti i pouzdani. Ostavlja utisak da vozite automobil koji je klase iznad srednje veličine. Spustile su nas samo kočnice koje trpe zbog mrtvog mesta na vrhu hoda pedale. Možda bi dobar posao ispuštanja kočnica ovo mogao ispraviti. Sigurno ćemo znati kada ga dobijemo za instrumentalno testiranje.

Jaguar ne odgovara KSF-u sa previše složenim postavkama i kontrolama svojih nemačkih rivala. Samo se tiho bavi svojim poslom i nikada ne nervira i ne uznemirava svog vozača. Jag želi da elektrifikuje svoju liniju do 2025. godine, ali u ovom KSF-u ima puno života. Ispuštanje nove linije-šest produžilo bi joj život još više. Priklonjen luksuzu više od nemačke ponude, KSF je zreo sportski. Dakle, tačno je u skladu sa onim o čemu bi Jaguar trebalo da radi, sada sa atraktivnijom cenom.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button