Automobili

2022 Pregled međunarodnog lansiranja Cupra Formentor VZ5

Cupra možda nije brend automobila koji vam je uopšte poznat, ali ulažu se napori da to uskoro i učinite.

Trogodišnja kompanija kojom upravlja španski proizvođač automobila Seat, koja je i sama jedna od 12 različitih marki u vlasništvu i pod upravom Volksvagena, potvrdila je planove za ulazak na australijsko tržište tokom drugog kvartala 2022. godine sa trojakim modelom modela-hečbek i dva SUV -a sa različitim opcijama pogona – pozicionirani na donjem kraju ranga premijum marke.

Ovaj potez deo je pokušaja da se Cupra globalno postavi kao rival sličnim Alfa Romeu među ostalim sportskim premium brendovima. Ideja je da se izgradi na standardnim modelima sedišta, koji se više ne prodaju u Australiji, sa prepoznatljivim dizajnom, atributima vođenim performansama, nizom savremenih mera elektrifikacije i nivoom opreme koji je savršen prema percipiranoj konkurenciji, a svi su opisani kao osnovni atributi.

Ime Cupra se koristi na moćnijim modelima Seat -a od 1996. Međutim, kao samostalna marka, posluje pod svojim jedinstvenim logotipom – obrnutim trouglom u bakrenoj boji koji se ističe na prednjoj i zadnjoj strani svake Cupre. model.

Sa sedištem u Barseloni, već je započeo agresivan pritisak na prodaju i tržišni udeo u Evropi, gde Cupra trenutno nudi četiri različita modela u obliku Leona, Leona Sportstourera, Atece i Formentora.

Prva tri su proširenja istih modela koji se prodaju pod imenom Seat. Potonji je, međutim, prvi Cuprin samostalni model-razvoj čiji je šef marketinga proizvoda Carlos Galindo rekao da ćemo sve više videti kako trogodišnji brend teži povećanju prodaje i postizanju cilja od 20 po procentualni udeo u godišnjoj prodaji Seat -a.

„Naš krajnji cilj je da imamo svoje individualne modele odvojene od onih iz Seata“, kaže on.

Pod teškim uslovima 2020. godine, Cuprina svetska prodaja iznosila je 27.400 jedinica – povećanje od 11 odsto u odnosu na 2019. Ova cifra je već premašena 2021. godine, pri čemu je Cupra zabeležila 28.700 prodaja do kraja maja, što je Galindo otkrio da je sedmi po redu kompanije mesec rekordne prodaje.

„Premašili smo naš cilj od milijardu evra prometa u junu 2021. godine, velikim delom zahvaljujući Formentoru, koji već predstavlja dve od svake tri prodaje u Evropi“, kaže on.

Međutim, Cuprini planovi imaju još mnogo toga. Kasnije ove godine, novi brend će lansirati svoj prvi potpuno električni model, Born. Zasnovan na nedavno lansiranom Volksvagen ID.3, on predvodi buduću liniju električnih modela, uključujući i proizvodnu verziju koncepta Cupra Tavascan-samog zasnovanog na predstojećem Volksvagen ID.5 i planiranog za predstavljanje 2024. godine.

S imenom Cupra izvedeno iz Seat-ove bivše divizije za automobile i motosport, ne čudi što su njegove aktivnosti na drumskim automobilima potpomognute širokim trkačkim programom koji uključuje i zvanično učešće na Svetskom prvenstvu u automobilima i Ektreme E seriji.

Ovo se uklapa u planove kompanije Cupra da se etablira u Australiji čisto kao marka performansi sa mešavinom benzinskih motora i plug-in hibridnih modela. Iako su još rani dani, zvaničnici predlažu da se cene za liniju, koja će se u početku sastojati od modela Leon, Ateca i Formentor, kreću od oko 40.000 dolara i protežu se na nešto više od 60.000 dolara.

Kao i u raznim evropskim zemljama, modeli Cupra će se prodavati u Australiji putem internetske platforme, kao i iskačućih prodajnih mesta. Oni će takođe biti pokriveni fabrički podržanom, petogodišnjom/neograničenom kilometražom garancije, a servisiranje će moći da izvrše postojeći trgovci Volksvagena, Audija i Škode.

Govoreći o skorom dolasku Cupre u Australiju, Galindo kaže da će imati sličan pristup onom koji se koristi u Evropi.

„Pronašli smo nišu koja dobro funkcioniše. Očekujemo da ćemo isto učiniti u Australiji “, kaže on. „Pozicioniranje će biti između tradicionalnih premijum i opštih marki.“

Predvodnik Cupre ovde će biti Leon sa prednjim točkovima. Planirano je da se hečbek oštrog izgleda ponudi u Australiji sa izborom dva četvorocilindrična benzinska motora sa turbopunjačem, 1,5-litarske jedinice sa 140 kV, kao i 2,0-litarskog agregata sa 180 ili 221 kV, kao i benzinskim motorom. -električni plug-in hibridni pogon koji daje kombinovanu izlaznu snagu sistema od 180kV.

Ateca će joj se pridružiti od početka lokalne prodaje. Ovo je praktičan SUV srednje veličine koji se planira prodavati isključivo sa 2,0-litarskim četvorocilindarskim benzinskim motorom sa turbopunjačem od 221 kV, u kombinaciji sa standardnim pogonom na sva četiri točka.

U ovoj fazi nema reči o tome da li Cupra planira da ponudi nadolazeći Rođen u Australiji na električni pogon. Međutim, u prikazu koliko je spreman da donese novi brend, nedavno je predstavljena naslovna verzija Formentora poznata kao VZ5.

Sa 2.5-litarskim petocilindarskim benzinskim motorom sa turbopunjačem od 287 kV, Cupra Formentor VZ5 iz 2022. godine je najsnažniji model kompanije Cupra do sada.

Ovo se upoređuje sa 228kV 2,0-litarskog četvorocilindričnog motora sa turbopunjačem koji koristi VZ 310 marke Seat, do sada najmoćniji od proširenog asortimana benzinskih, dizel i plug-in hibridnih Formentor modela.

Brojne suptilne promene stila pomažu da se vizuelno razlikuje naslovnica Formentor od manje moćnih crossover SUV braće i sestara. Uključen je restilizovani prednji branik sa izraženijim elementom cepača od ugljeničnih vlakana i širim lukovima točkova.

Sa zadnje strane, Cupra je u svoju novu perjanicu ugradio novi donji branik sa jedinstveno stilizovanim difuzorom, četvorostrukim izduvnim cevima sa dva izduvna kanala postavljena jedan na drugi sa obe strane i VZ5 identifikacijom na vratima prtljažnika.

VZ5 takođe dolazi standardno sa jedinstveno stilizovanim 20-inčnim točkovima i prima nadograđene kočnice koje je razvio japanski specijalista Akebono, sa šesterokutnim čeljustima koje deluju na čelične diskove od 375 mm napred i novim jedinicama sa jednim loncem pozadi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close