fbpx
Automobili

Pet potpuno novih električnih i hibridnih vozila koje sada možete da uvezete

Australski savezni zakon o vozilima se trenutno revidira.

Aktuelni Australijski „Zakon o standardima za motorna vozila (MVSA)“ napisan je davne 1989. godine i u procesu je ukidanja i zamene Zakonom o standardima drumskih vozila (RVSA), od 1. jula 2022. godine.

Pored niza promena koje usporavaju uvođenje naših standarda drumskih vozila u 21. vek, istovremeno se reformišu i zakoni o uvozu vozila.

Za detaljniji uvid u industriju i sektor u celini, pročitajte naš članak o problemima izbijanja zuba koji se javljaju u vezi sa promenom sa MVSA na RVSA.

Međutim, budite sigurni da vozila o kojima govorimo u ovom članku nisu pod uticajem onih naslijeđenih zakona koji se pominju u toj priči.

Ako vozilo koje je predviđeno za uvoz ispunjava određene kriterijume podobnosti – od kojih je jedan efikasnost – ono je u redu.

Kao rezultat toga, svako može slobodno da uveze jedno od donjih pet „kvalifikovanih“ vozila, da ga pripremi za upotrebu na australijskim putevima (proces koji se zove „usaglašenost“), a zatim da se registruje za korišćenje na putevima.

Vredi napomenuti da ne možete samo da uvezete električna vozila koja god želite. Da bi vozilo postalo „podobno“, prvo ga mora odobriti Savezna vlada, kao i vozila na ovoj listi ispod.

Da citiram uvaženog Roba Margeita tokom njegove brze vožnje Honde E iz 2021: „Nema sumnje da je E sladak automobil. Veći je u metalu nego što izgleda na fotografijama, i malo manji od Škode Fabije, ali duži od Kia Picanto, tada veličine gradskog automobila.

„Nismo imali mnogo vremena za volanom, ali smo imali dovoljno da iskusimo šarm Honde E. Iznenađujuće okretan i brz, mali električni hečbek je istovremeno sladak i karakteran.“

Uprkos simpatičnom izgledu i zabavnoj vožnji, to nije izbor vrednosti. Početna verzija u Japanu košta 4.510.000 JPN (55.000 USD), što znači da će potpuno novi automobil u Australiji koštati više od 67.000 AU do trenutka kada stigne.

Domet Honde E za 2022. prema VLTC ciklusu je samo 283 km, što je manje od jedne trećine dometa koji će postići Tesla Model 3 iz 2022. godine od 59.900 USD (491 km).

Opel Mokka-e je prvo od mnogih električnih vozila nemačkog brenda nakon što ga je američki automobilski gigant General Motors prodao francuskoj automobilskoj grupi PSA.

Ne zaboravite da je Opel nekada distribuirao Holden u Australiji kada je bio u štali GM-a, pre nego što je lokalno uklonjen u avgustu 2013. Nešto kasnije, GM je prodao brend Grupi PSA koja se kasnije spojila sa Fiat Chrislerom i postala Stellantis.

Ako ostavimo zbunjujuće vlasništvo na stranu, Vaukhall/Opel Mokka-E je električno vozilo zasnovano na Peugeot Citroen-ovoj (PSA) „CMP“ platformi, koja je osnova za 2022 Peugeot 2022 Peugeot 2008 i 2022 Citroen C4 SUV-ove isporučene iz Australije.

Kako je PSA-ova CMP platforma dizajnirana samo za čisto sagorevanje ili električni pogon, hibridizacija nije moguća. To znači da su za razliku od njihovih ekvivalenata vozila isporučenih iz Australije, međunarodna tržišta dobila potpuno električne verzije sva tri automobila pomenuta u ovom delu.

Pošto se Opel trenutno ne distribuira u Australiji, proizvod ostaje slobodan za uvoz. Jedini model ovog brenda koji je trenutno odobren od strane Savezne vlade za uvoz u okviru svog registra vozila za specijalne i entuzijaste (SEV) koristeći ekološki kriterijum je Mokka-e, u sledećim kompletima:

Prihvatljivi nivoi opreme:
2020-aktuelno (novo) Vaukhall Mokka-E SE Nav Premium
2020-aktuelno (novo) Vaukhall Mokka-E Elite Nav Premium
2020-aktuelno (novo) Vaukhall Mokka-E Launch Edition
2020-aktuelno (novo) Vaukhall Mokka-E Launch Edition Premium

Ako ste više pragmatični tip, onda bi Toiota Corolla Hibrid karavan iz 2022. mogao biti privlačna opcija.

Korišćenje praktično identičnog pogonskog mehanizma kao kod australijskih modela Toiota Corolla Hibrid – 1,8-litarski benzinski četvorocilindrični „2ZR-FKSE“ motor sa 72kV/142Nm, i isti električni motor – omogućava relativno lako vlasništvo.

Najveća prednost Toiote Corolla karavana je njegov prtljažni prostor, jer je skoro 600 litara prostora za skladištenje skoro tri puta veće od prtljažnika koji nudi lokalni australijski hečbek.

Naravno, zadnje ploče karoserije su jedinstvene za karavan, ali prema rečima stručnjaka za popravke, delovi su udaljeni samo osam do 12 nedelja od Japana, što se „ne razlikuje od nekih lokalno isporučenih, ali jedinstvenih vozila, poput nekih evropskih brendova“.

Toiota Corolla Hibrid karavan (ili Touring) za 2022. počinje od 2.580.000 ¥ (32.000 AU), pa očekujte da će početni hibrid Touring koštati preko 40.000 dolara kada se registruje za put.

Kao što smo naučili ovde u Drive-u, australijski Suzuki Svift asortiman za 2022. je dobar.

Bez obzira da li kupujete početni GL, GLKS sa turbo punjenjem ili fantastični Sport model, inherentne kosti Suzukijevog malog hečbeka su odlične.

Na domaćem tržištu u Japanu, brend prodaje 2022 Suzuki Svift u hibridnom obliku, koji ujedinjuje 1,25-litarski motor sa litijum-jonskom baterijom i hibridnim sistemom zatvorene petlje, slično onome što se nalazi u Toioti Corolli ili Camri hibridu .

Suzuki Japan tvrdi da je potrošnja u kombinovanom ciklusu čak 4,0 l/100 km. Iako bi malo korišćeni ili skoro novi demo predstavljao bolju vrednost, potpuno novi Suzuki Svift Hibrid SZ iz 2022. košta 1.890.000 JPI (22.000 AU).

To ga čini vozilom dajte ili uzmite od 30.000 dolara u vašim rukama, ako kupite novo.

Najbolji način da razmišljate o Tojoti Alphard čudnog naziva 2022 je kao vrhunska zamena za stari Toiota Tarago.

Zasnovan na Toiotinoj „Nev MC“ platformi – istoj onoj koja se koristi ispod nedavno ukinutog, prethodne generacije Lekus CT poklopca – Alphard je potpuno drugačiji automobil od Toiote HiAce bazirane Granvia koji se prodaje u Australiji.

Koristi poprečni raspored sa prednjim motorom, sa opcijom pogona na sve točkove na zahtev na određenim nivoima opreme. Osim divljeg japanskog stila, mnogi su fabrički naručeni sa smanjenim brojem sedišta za samo šest, ali svi u kapitenskim stolicama.

Tojota naziva Alphard standardnim modelom, a ‘Velfire’ ‘sportskom’ verzijom istog automobila. Pod sportskim, Toiota podrazumeva samo izgled, jer Velfire ne dodaje dodatne performanse.

Koja god verzija pluta na vašem čamcu, obe su udobne za ležanje. Ovaj pisac je imao priliku da čačka i sedne u Toiotu Alphard iz 2021. i smatra da je to iskustvo udobno i opušteno. Hibridne verzije koriste isti pogon i osnovne delove kao australijski Camri Hibrid 2007-2011, sa istim 2,5-litarskim motorom i baterijom od 2AZ-FKSE.

Zanimljiv izbor svakako, ali ne i jeftin. Početna Toiota Alphard S Hibrid sa sedam sedišta košta 3.850.000 JPI (46.000 AU), što znači da će verovatno koštati više od 60.000 dolara do trenutka kada ga registrujete u Australiji i platite sve što vam je potrebno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button