Automobili

Pagani Huayra Roadster BC postoji na višoj ravni

Zamislite da je Luvr predao Mona Lizu na jedan dan. Vaše privatno remek-delo. Odnesite ga kući, podignite ga do nosa da biste ga izbliza pogledali, okačite ga na zid. Želite da pređete prstima preko poteza kista? Samo napred, niko ne gleda.

Za auto entuzijaste, videti Pagani Huayra Roadster BC od 4,0 miliona dolara u divljini, slično je gledanju na Mona Lizu. Dobiti ključ u obliku Huayra i testirati ga je kao da gurnete La Giocondu ispod ruke i krenete ka izlazu.

Poklon od 3051 kilograma medijumu od ugljeničnih vlakana, Roadster je skulptura koliko i automobil. To je najnoviji u Huayra Roadster liniji, koja datira iz 2017. godine. Samo 40 BC-ova u stilu targa-top će ikada postojati, tako da je kompanija u mogućnosti da radi na svakom od njih neko vreme. Pažljivo poravnati paneli od karbonskih vlakana, titanijumski zatvarači sa ugraviranim natpisom „Pagani“, kožne kaiševe koje zaključavaju prednju i zadnju školjku na preklop — oznake kreatora su svuda po stvari. Postoji umetnost u kvalitetu izrade. Pronalaženje nesavršenosti postaje igra. Hej, karbonsko tkanje na mestu gde se pretinac za rukavice susreće sa instrument tablom je malo pokvareno. Ček. Nije potpuno zatvoreno. Kliknite. Savršen.

VISOKI: Neobrađeno iskustvo vožnje nalik trkačkom automobilu, nalet V-12, presek kvaliteta izrade i umetnosti.
Sreli smo BC na pustinjskom poligonu, gde je praznio obližnje zgrade kao pretnju bombom. Bez baršunastog užeta koji bi ga zaštitio, inženjeri i ljubitelji automobila su ga okupirali. Hiper automobili mogu biti umetnost, ali oni su i karnevalski lajavci koji viču svima na vidiku da se pojačaju: “Ne stidite se! Dođite da pogledate onostrani oblik automobila vrednog 4 miliona dolara iz Italije.”

Teško je ne zaokupiti se Huayrinom estetikom vanzemaljskih insekata, malim paučnjastim farovima u obliku perli, mršavim ogledalima postavljenim na blatobranima koji pipaju prema gore poput antena, sjajem u obliku hitina prozirnog eksoskeleta od izloženog ugljenika, pokretni zakrilci napred, i taj rep sa svojim krilima i četiri velika auspuha.

Rešetkasti vijci sa čeličnim podokvirom na zadnjoj strani putničke kade od ugljeničnih vlakana i podržavaju zadnje ogibljenje upravljačke ručice, tvin-turbo 6,0-litarski V-12 sa 791 KS iz Mercedes-AMG-a i sedmostepeni automatizovani uputstvo. U normalnoj upotrebi, motor je tiši nego što se očekivalo, ali ako se naslonite na gas, dolazi do eksplozije zvuka oko 4000 obrtaja u minuti. Pri široko otvorenom gasu, nemilosrdnih 95 decibela zazvoniće vam u ušima. Ako želite glasnoću u čitavom opsegu obrtaja, pritisnite dugme za izduvni gas uz mjenjač i zvučnik iza vozača će pojačati buku do nivoa koji izaziva tinitus.

Nakon brifinga o osnovnim kontrolama i četiri režima vožnje koja se biraju na volanu za sistem kontrole stabilnosti, spremni smo za početak testiranja. Lansiranje mašine od 791 KS koja je teža od Porsche 718 Cayman GT4 je kao da pokušavate da karting sa pogonom Corvette funkcioniše. Zid obrtnog momenta, naslaganog 774 funti-stope visok, stiže na 2000 o/min i ostaje do 5600. Program kontrole lansiranja podiže brzinu motora na 3000 o/min, što je više od idealnog, pošto će V-12 preplaviti zadnje gume sve do prve iu drugoj brzini kada se kvačilo sretne sa zamajcem. Ublažavanje tog okretanja točkova koji oduzima vreme je ključ za brzo trčanje.

Protokol testiranja zahteva isključivanje funkcija koje troše energiju, kao što je klima uređaj, čak i kada je napolju 97 stepeni — u senci. Na pustinjskom suncu, Huayrina kabina se oseća kao pećnica. Dok se mi topimo kao čokoladni komadići, automobil se nikada ne trgne tokom 23 ubrzanja. Temperature vode i ulja su stabilne kao što bi bile u Accordu. Kada smo uključili klima uređaj, saznali smo da ne duva mnogo hladno kada se suočite sa peći Mojave, ako razmišljate o Huayri za svoju flotu u Dubaiju.

Na kraju, dobijamo regulaciju gasa kako treba, a zadnje gume se uglavnom spajaju. Ali čak i ako uspete da iskoristite potisak za napredak, prva brzina pronalazi crvenu liniju od 6500 o / min nešto ispod 60 km / h. Staroškolski menjač sa jednim kvačilom oduzima vreme sa tom smenom, dodajući dragocene desetine vremenu od 60 milja na sat, dolazeći za 3,3 sekunde. Taj broj nije tako impresivan u svetu od dve sekunde, ali trocifreno ubrzanje čini da se znojite još više od trocifrene toplote.

Četvrtina pada za 10,4 sekunde pri 148 mph, a za dostizanje 180 potrebno je samo 16,5. Brzinomer sa metalnom pločom pokazuje sve do 415 km/h (257 mph) u ovom primeru sa evropskim specifikacijama. Samo početno lansiranje je nezgodno; da biste postigli te velike brzine, jednostavno morate držati pritisnutu papučicu gasa i držati volan uspravno. Promene nisu brze niti glatke, ali menjač radi svoj posao, a Pagani tvrdi da je 35 procenata lakši od automobila sa dvostrukim kvačilom. Grube i grube promene brzina su u skladu sa ostatkom brutalnosti koju Huayra čini. Ipak, nismo mogli a da ne maštamo o tome kakav bi bio manuelni šestostepeni menjač – možda bi bilo brže da se ubrza i transformiše tu sirovost u nešto što je još bliže živom.

Sa iglom brzinomera koja se približava brzini od 200 mph, automobil ostaje stabilan uprkos promenljivim vetrovima i brzinama koje bi mogle da podignu Boing u vazduh, a gusenice upravljača su istinite i nikada ne svetle. BC fokusiran na stazu je skinut i naizgled bez prigušivanja zvuka; nema čak ni prostirki. Pri nižim brzinama čujete zveket kamenja koje se baca na pod od ugljeničnih vlakana, a pri 70, čuje se glasan, ali ne kažnjavajući zvuk od 78 decibela. Pređite 100 mph i čini se da buka vetra i puta rastu eksponencijalno. Bogati, ponesi čepiće za uši. Niko ne želi da viče na tebe za večerom.

Pirellijeve najegzotičnije i najprihvatljivije ulične gume stavljaju vaše unutrašnje uho na test. Zadatak da Huayra ostane na crnom, Trofeo Rs je razvijen za Pagani i daje Huayri toliko prianjanja da je vozaču potreban trenutak da se prilagodi. Na skidpad -u smo merili 1,15 g. Reakcije na ulaze upravljača su trenutne, ali nikada osetljive. Relativno dugo međuosovinsko rastojanje umanjuje svaku nervozu, a mala težina praznog vozila omogućava Pirellisu da se brzo oporavi kada pređete njihove uzvišene granice. Poklopci između farova se podižu i spuštaju kako bi uravnotežili aerodinamiku i gurnuli nos nadole, pomažući da se stabilizuje. Kako se samopouzdanje gradi, nežno pomeranje repa pri pritisku gasa moguće je bez straha da će ući u istoriju kao tip koji je ogrebao Mona Lizu automobila.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close